” Malaysia dalam fasa penyembuhan ” Dr Noor Hisham

MALAYSIA kini dalam fasa penyembuhan berdasarkan jumlah k3sbaharu C0v1d-19 yang kini hanya dua angka sejak beberapa hari lalu.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata, ini menunjukkan Malaysia sudah melepasi fasa kemuncak j4ngkitan yang dijangka minggu lalu.

Menurutnya, berdasarkan jangkaan awal, k3sbaharu di Malaysia dijangka mencapai sehingga 6,300 k3spada 14 April, namun itu tidak berlaku.

“Kita lihat Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) fasa satu dan dua berjaya mendatarkan jumlah k3sbaharu dan jumlah tertinggi dicapai.

“Hanya pada 3 April lalu dengan 217 k3sbaharu dan itu adalah jumlah tertinggi yang dicatatkan,” katanya pada sidang media harian C0v1d-19 di Putrajaya, hari ini.

Dr Noor Hisham berkata, dengan pelan tindakan yang dilaksanakan KKM dan berdasarkan momentum terkini, jumlah k3sdiharap semakin berkurangan dari semasa ke semasa menerusi PKP fasa tiga.

Namun, katanya, tidak boleh dinafikan jumlah itu boleh meningkat dan disebabkan itu kita perlu meneruskan usaha untuk mengurangkan k3sj4ngkitan baharu.

Dalam pada itu, beliau berkata, Malaysia kini berusaha meningkatkan kapasiti menjadi 16,385 ujian sehari di 43 makmal seluruh negara.

“Kita kini dalam proses memasang mesin penguji autom4tik Institut Genom Beijing di dua Institut Penyelidikan Perub4tan (IMR) yang mampu meningkatkan jumlah ujian.

“Mesin penguji berkenaan dapat meningkatkan jumlah ujian kepada 5,000 sehari termasuk Makmal Kesihatan Awam di Kota Kinabalu, Sabah yang boleh meningkat kepada 1,000 ujian sehari,” katanya.

sumber metro

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Be the first to comment on "” Malaysia dalam fasa penyembuhan ” Dr Noor Hisham"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*