Netizen Indonesia ‘Serang’ Instagram KKM Selepas KP Kesihatan mengatakan 70 peratus k3s import C0VID-19 dari Indonesia

Akaun media sosiaI Kemnterian Kesihatan Malaysia di Instagram hari ini ‘dis3rang’ netizen Indonesia selepas berIaku salah faham mengenai kenyataan k3s imp0rt C0VID-19 dari Indonesia yang dicatatkan di negara ini.

Kenyataan Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah sebelum ini mengatakan 70 peratus k3s import C0VID-19 di Malaysia adalah berpuunca daripada Indonesia seperti dilap0rkan Malaysiakini.

Peratusan itu menurut beliau merujuk kepada 99 orang pes4kit yang baru tiba dari Indonesia sejak pelaksanaan kuar4ntin wajib dijalankan di negara ini.

Netizen di Indonesia bagaimanapun dilihat seperti tersalah faham kenyataan tersebut dan menganggap KKM mengeluarkan kenyataan bahawa 70 peratus k3s keseluruhan C0VID-19 berasal daripada negara mereka.

Ia dapat dilihat melalui beberapa komen yang ditinggalkan mereka di hantaran yang dibuat pihak KKM di laman Instagram rasmi badan tersebut seperti yang dikongsikan netizen Malaysia.

Nampaknya akaun IG KKM dan Dr Noor Hisham diserang ter0k oleh warga Indonesia kerana statement k3s kIuster import 70%…

Sebagai perbandingan, jumlah komen yang ditinggalkan di hantaran yang dibuat KKM sebelum ini berada dalam lingkungan seratus komen namun sejak ‘dis3rang’ netizen Indonesia, jumlah itu meningkat sehingga 5,000 komen.

Semakan kami juga mendapati ruangan komen tersebut penuh dengan perd3batan dalam kalangan netizen yang turut mempertahankan kenyataan yang dibuat KP sebelum ini sambil menjelaskan maksud sebenar perkara tersebut kepada netizen Indonesia yang dilihat tersaIah faham mengenai perkara itu..

Diharapkan dengan penjelasan yang diberikan netizen Malaysia mengenai perkara ini dapat membuatkan mereka faham mengenai maksud sebenar kenyataan yang dikeluarkan KP Kesihatan kita.

Sumber:thevocket

Jangan lupa tekan like dibawah untuk berita menarik

Ingin Info Panas Dan Sahih? 

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Be the first to comment on "Netizen Indonesia ‘Serang’ Instagram KKM Selepas KP Kesihatan mengatakan 70 peratus k3s import C0VID-19 dari Indonesia"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*