“Maaf, saya terpaksa dedahkan apa yang Dato’ sembunyikan..” Lelaki Ini Dedah Kisah Sebenar Bos Jakel

Beberapa hari lepas, Muzaffar Jakel menerusi Instagram Story miliknya mengeluarkan kenyataan seolah-olah memperlekeh orang Melayu apabila ramai yang mempertikaikan pembukaan gedung itu pada 4 Mei.

“Kesian aku dengan orang Melayu. SOP (prosedur operasi standard) bahasa Melayu pun tak pandai baca,”

Berkutan 1su tersebut, Pengarah Urusan Kumpulan Jakel, Datuk Mohamed Faroz Bin Mohamed Jakel telah memohon maaf di atas kelakuan adiknya itu.

Menerusi perkongsian di laman Facebook Jakel, Faroz telah memberikan pencerahan tentang 1su tersebut dan memohon kemaafan dari seluruh rakyat Malaysia.

Mengulas 1su tersebut, seorang pengguna Facebook Uthman Daud telah membuat satu perkongsian dengan mend3dahkan apa yang Datuk Mohamed Faroz sembunyikan selama ini demi kebaikan bersama.

Boikot Jakel?

Boikot Jakel?Tular hari ni tentang kes keluarga Dato Feroz menghina bangsa Melayu. Dan ramai melakukan kempen boikot…

Posted by Uthman Daud on Sunday, May 3, 2020

Tular hari ni tentang k3skeluarga Dato Feroz mengh1na bangsa Melayu. Dan ramai melakukan kempen boikot Jakel kerana kesilapan ahli keluarganya itu.

Saya sebenarnya tak ingin nak tulis hal ni, tapi bila membaca mereka yang marah dengan post tersebut, rasa terpanggil juga untuk menulis.

Maafkan saya Dato’ Feroz kalau Dato’ baca post saya ni, saya terpaksa d3dahkan apa yang Dato’ sembunyikan selama ini demi kebaikan bersama.

Jakel terkenal dengan butik baju, kain dan karpet yang berkualiti di tanahair kita. Disebalik kisah jualan yang hebat, sebenarnya kita tak tahu bahawa duit keuntungan yang mereka dapat banyak disalurkan di madrasah-madrasah tempatan dan juga luar negara terutamanya di negara ketiga seperti Bangladesh dan lain-lain.

Saya tak kenal Dato’ Feroz secara peribadi, tapi saya kenal seorang maulana yang dilantik oleh Dato’ Feroz untuk meluluskan permohonan bantuan dari mana-mana madrasah agar ia disalurkan pada tempat yang betul.

Tidak cukup dengan itu, majlis-majlis perhimpunan ulama dan sebagainya, antara penyumbang besar adalah Jakel, tapi mereka tak letakkan nama syarikat mereka sebagai penaja majlis. Hanya orang yang terlibat secara langsung dalam majlis itu sahaja yang tahu tentang ini.

Pada setiap Jumaat, Dato’ Feroz sedekahkan duit selepas habis solat Jumaat. Kadang-kadang beliau sendiri yang beri dan kadang-kadang melalui staf beliau.

Ini apa yang saya tahu, dan apa yang tak tahu itu entah berapa banyak lagi sumbangan beliau ke atas agama ini melalui harta yang beliau dapat.

Yang membuat salah adalah salah seorang daripada keluarga beliau, tapi yang ajibnya perniagaan beliau yang hendak diboikot.

Dan adakah kerana satu kesalahan itu terus menghilangkan segala kebaikan lain yang pernah beliau lakukan?

Bulan Ramadhan sepatutnya bulan sabar. Bulan didik nafsu amarah kita agar menjadi seorang mukmin yang sejati. Jangan biarkan berlaku permusuhan dalam bulan yang mulia ini.

Si pelaku sudah pun minta maaf, apalah salahnya kita pun merendahkan hati untuk memaafkan atas ketelanjuran tersebut.

Semoga Allah jaga hati kita dan tidak hancurkan pahala ibadah kita seperti pasir yang ditiup angin. Aaminn..

 

 

Apa pendapat anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen dan Share Ya. Terima Kasih ! 

Sumber : Yoy

Be the first to comment on "“Maaf, saya terpaksa dedahkan apa yang Dato’ sembunyikan..” Lelaki Ini Dedah Kisah Sebenar Bos Jakel"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*