Akui bukan mudah jika tak mampu selamatkan pes4kit, doktor HKL kongsi saat krit1kal antara hidup dan m4ti – “Doktor bunvh ayah saya!”

SETIAP m4khluk yang hidup pasti akan m4ti kerana ajal m4ut itu ketentuan Tuhan.

Begitu juga doktor, mereka juga hanya mampu merawat pes4kitsehabis baik dengan harapan diberikan kesembuhan dan sihat seperti sediakala.

“Doktor Bvnuhayah saya!”

Barangkali itu yang diperkatakan oleh seorang anak yang tidak dapat menerima takdir bapanya yang dirawat telah men1nggal dunia.

Namun luahan seorang doktor menyedarkan kita tidak boleh melawan takdir Allah.

Keadaan pes4kityang terlantar di 1CU. Gambar hiasan/Foto AP

Menerusi perkongsian Dr Ahmad Samran, beliau merujuk kepada keadaan pes4kitsedang tenat dan tiada harapan untuk sembuh.

“Andaikata kami tak mampu untuk selamatkan pesakit, kami ditvduh pembvnuh. Bukan sesuatu yang mudah untuk kami.

“Ok, ‘biarkan pes4kitpergi. Kita dah cuba sehabis baik’… mudah di mulut tapi berat di hati,” katanya menerusi posting di halaman Facebook beliau.

Jauh di suduh hati, doktor dan petugas kesihatan lain sebenarnya amat bersimpati dengan keadaan pes4kityang sedang tenat atau hampir menemui aj4l.

 

Semua ub4t untuk ‘paksa’ j4ntung berdenyut dimasukkan. Urat dicvcuk berkali-kali untuk ambil dar4h disebabkan urat yang mengecut. Memang kasihan

DR AHMAD SAMHAN

Mungkin itu keadaan yang dialami pes4kityang terlantar di Unit r4watanRapi (1CU) dan memerlukan alat bantuan pernafasan atau ventilator.

“Kami juga kasihan pada pesakit, bila ditekan dada berkali-kali hingga bunyi kepatahan tulang rusuk. Apatah lagi melihat mulutnya tersembur dengan dar4h akib4t paru-paru yang tercedera.

“Semua ub4t untuk ‘paksa’ jantung berdenyut dimasukkan. Urat dicucuk berkali-kali untuk ambil d4rah disebabkan urat yang mengecut. Memang kasihan,” ujar Dr Ahmad Samhan.

Petugas kesihatan menjalankan saringan C0v1d-19 ke atas orang awam. Gambar hiasan/Foto Bernama

Bagi doktor yang bertugas di Jabatan Kecemasan dan Trauma di h0spital Kuala Lumpur (HKL) itu, mereka bertungkus-lumus untuk berusaha menyelamatkan pes4kit.

“Kami sedaya upaya berusaha. Sampai satu tahap kami pun terpaksa patuh dengan ketentuan ilahi.

“Kami cuma mer4wat yang menentukan sama pes4kitterus hidup atau tidak adalah Allah,” tambahnya.

Walaupun perkongsian beliau tidak mengaitkan dengan pes4kitC0v1d-19, namun nasihatnya supaya duduk di rumah untuk menjaga kesihatan, menjadi saranan terbaik ketika dunia dilanda w4bak yang membawa m4ut itu.

Dr Ahmad Samhan berkongsi kisah mengenai pes4kityang dir4wat tidak dapat diselamatkan. Foto Facebook Ahmad Samhan

Sebagaimana saranan Ketua Pegarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah supaya orang ramai terus berada di rumah kerana ia adalah tempat paling selamat ketika ini bagi membendung penvlaran w4bak berkenaan.

Susulan kisah yang dikongsikannya, Dr Ahmad Samhan berkata, mencegah itu lebih baik daripada mengub4ti.

“r4watanyang terbaik adalah mencegah barulah dir4wat dengan ub4t-ub4tan. Jaga kesihatan, duduk rumah dan jangan degil. Kita jaga kita,” katanya.

 

Apa pendapat anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen dan Share Ya. Terima Kasih ! 

Sumber : Mstar

Be the first to comment on "Akui bukan mudah jika tak mampu selamatkan pes4kit, doktor HKL kongsi saat krit1kal antara hidup dan m4ti – “Doktor bunvh ayah saya!”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*