Selepas pertudvhan pemer4san, kini Long Tiger berdepan tduhan pecah amanah pula

KUALA LUMPUR: Seorang lelaki etnik r0hingya dikenali sebagai ‘Long Tiger’ dihadapkan ke m4hkamah Sesyen Ampang di sini, hari ini atas dua pertvduhan pecah amanah wang RM3,500 milik pesara yang sepatutnya digunakan untuk membeli barang keperluan memasak dan ubah suai kedai.

Abdul Hamim Abdul Hamid, 31, dari Tangkak, Johor mengaku tidak bersalah selepas pertvduhan terhadapnya dibacakan secara berasingan di hadapan Hakim Azrul Darus.

Mengikut kedua-dua pertvduhan, Abdul Hamim, yang merupakan pengurus kedai makan, yang diamanahkan dengan harta iaitu wang masing-masing berjumlah RM2,000 dan RM1,500 milik Yazid Maarof, 69, did4kwa telah melakukan pecah amanah terhadap wang berkenaan.

Berdasarkan pertvduhan, wang itu sepatutnya digunakan untuk membeli barang-barang keperluan memasak, modal pusingan untuk berniaga dan mengubah suai serta baik pulih kedai makan di Desa Jaya, Kepong.

Kedua-dua kesalahan itu did4kwa dilakukan di Taman Keramat Permai, di sini, pada 4 petang, antara 2 dan 5 Januari 2017.

Pend4kwaan dikemukakan mengikut Seksyen 406 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 10 tahun dengan sebatan dan boleh didenda, jika sabit kesalahan.

Timbalan Pend4kwa Raya Nur Intan Syakieraah Zakaria tidak menawarkan sebarang jaminan kerana kesalahan dilakukan tertvduh tidak boleh dijamin.

“Kewarganegaraan tertvduh masih belum disahkan. Dia tidak mempunyai kad pengenalan asal cuma kad pengenalan sementara dan ada risiko untuk tertuduh melarikan diri,” katanya.

Peguam Muhammad Hariz Md Yusoff, yang mewakili Abdul Hamim memohon jaminan diberikan terhadap anak guamnya atas alasan tertuduh mempunyai keluarga dan restoran di Bukit Gambir, Johor serta tidak mempunyai risiko untuk melarikan diri.

Beliau memohon jaminan RM4,000 dengan seorang penjamin dan turut memberitahu anak guamnya telah dituduh di m4hkamah Majistret Tangkak bagi kesalahan di bawah Seksyen 388 Kanun Keseksaan dan diberi jaminan RM8,000 dengan dua orang penjamin.

m4hkamah membenarkan tertvduh diikat jamin RM8,000 dengan seorang penjamin bagi kedua-dua pertvduhan dan menetapkan 1 Julai depan untuk sebutan semula k3s. 

TERDAHULU, Lelaki r0hingya dikenali sebagai ‘Long Tiger’ yang sebelum ini mencetuskan kontr0versi kerana dipercayai memfitn4h pegawai p0lis dari Ibu Pejabat P0lis Daerah (IPD) Tangkak, ditahan semula oleh p0lis di Muar, petang semalam.

Ketua Polis Johor, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay, berkata penahanan itu dibuat di IPD Muar kira-kira 5.45 petang sejurus selepas Long Tiger atau nama sebenarnya Abdul Hamim Ab Hamid, 34, dibebaskan daripada tahanan reman yang membabitkan s1asatan k3sfitn4h.

“Long Tiger telah ditangkap semula bersabit satu lagi k3sbaharu yang dilaporkan di daerah Tangkak membabitkan elemen pemer4san.

“Permohonan reman terhadapnya dibuat mengikut peruntukan Seksyen 11 Kanun Prosedur Jenayah dan majistret telah membenarkan tahanan reman selama tiga hari bermula hari ini hingga Selasa (5 Mei),” katanya dalam kenyataan, di sini, hari ini.

Ayob Khan menambah k3sbaharu itu akan dis1asat di bawah Seksyen 388 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga 10 tahun dan juga boleh dikenakan denda atau sebatan.

Beliau menegaskan tindakan diambil pihak p0lis itu adalah mengikut peruntukan undang-undang dan orang ramai dinasihatkan supaya tidak membuat sebarang spekulasi memandangkan k3smasih dalam peringkat s1asatan.

Semalam, permohonan pihak polis untuk menyambung reman terhadap Long Tiger bagi membantu s1asatan lanjut k3sfitn4h ditolak oleh Majistret Zuraidah Abu Bakar kerana mendapati tiada justifikasi kukuh dikemukakan bagi menyambung tempoh tahanan reman selama lima hari yang bermula Selasa lepas berakhir semalam.

Terdahulu, Abdul Hamim ditahan di rumahnya di Muar pada 30 April lepas bagi membantu s1asatan memfitn4h seorang pegawai p0lis dari Ibu Pejabat P0lis Daerah (IPD) Tangkak.

Dia menjadi bualan netizen akhir-akhir ini kerana kelantangannya sehingga menimbulkan kontr0versi termasuk memfitn4h pegawai p0lis melalui sesi siaran langsung di Facebook.

 

 

Apa pendapat anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen dan Share Ya. Terima Kasih ! 

Sumber: Berita Harian/Hiburan All HMT

Be the first to comment on "Selepas pertudvhan pemer4san, kini Long Tiger berdepan tduhan pecah amanah pula"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*