Ustaz Rafi (SPJM) kongsi apa yang mereka nampak semasa uruskan jen4zah 4rwah ustaz Ismail Kamus

Kuala Lumpur: “Rasa sebak saat mengikat tali kafan arw4h, jena4zahnya cukup lembut dan mudah diuruskan. Wajahnya tenang bagaikan sedang tidur.”

Demikian pengalaman dikongsi Pengerusi Skuad Pengurusan jena4zah Malaysia (SPJM), Muhammad Rafieudin Zainal Rasid apabila diberi tanggungjawab mengetuai pengurusan jena4zah pend4kwah terkenal, allahy4rham Datuk Ismail Kamus.

 

Menurutnya, pihaknya tiba di Masjid As-Sobirin, Keramat pada 8.45 pagi dan selang beberapa minit jena4zah tiba dari kediamannya.

“Alhamdulillah, saya rasa cukup bertuah kerana di hari Jumaat tanggal 15 Ramadan yang mulia ini saya diberi peluang mengetuai pengurusan jena4zah almarhum Tuan Guru.

“J3nazahnya cukup lembut dan mudah diuruskan. Wajahnya tenang bagaikan sedang tidur.

“Anak serta cucu arw4h juga turut hadir membantu memandikan jena4zahnya,” katanya dalam catatan di Facebook rasminya.

Menurutnya, dia bersama ahli skuad yang lain turut dibantu oleh ahli jawatankuasa Masjid As-Sobirin.

“Suasana di bilik mandi jena4zah cukup menghibakan. Terdengar esak tangis di setiap ruang bilik mandi.

“Selepas semua ahli keluarga dan sahabat terdekat diberi peluang menatap wajah jena4zah dan menciumnya buat kali terakhir, saya mengambil kesempatan untuk menjadi orang yang terakhir mencivmnya sebelum menutup wajahnya.

Salam Takziah pem3rgian Pada Malam Jumaat Yang Mulia, Dato Ismail …

“Saat menutup wajah arw4h, perasaan sebak sukar untuk dikawal. Saya menangis dan tidak dapat mengikat tali kafan di bahagian kepala arw4h dan ketika itu semua yang hadir mengalirkan air mata serta suasana bagaikan terhenti seketika,” katanya.

Menurutnya, semuanya dipermudahkan selepas ketua pengurusan jena4zah masjid berkenaan dikenali sebagai Mohamad datang membantunya.

“Haji Mohamad datang membantu saya untuk mengikat tali kafan di kepala arw4h.

“Perasaan sebegini jarang saya alami pada setiap kali menguruskan jena4zah. Mungkin kerana saya membesar dengan mendengar tazkirah dan ceramah arw4h terutamanya program Forum Perdana Hal Ehwal Islam suatu ketika dahulu,” katanya.

Menurutnya, hati dan perasaan terasa begitu dekat dengan arw4h walaupun sepanjang hayat dia pernah berdepan sekali saja melalui ceramah di masjid.

“Jasa beliau dalam dunia d4kwah dalam dan luar negara cukup besar. Alhamdulillah, saya bersyukur dan rasa sungguh bertuah kerana diberi amanah untuk menguruskan jena4zah yang mulia ini.

“Semoga r0h almarhum ditempatkan dalam kalangan orang yang beriman dan beramal soleh,” katanya.

 

 

 

Apa pendapat anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen dan Share Ya. Terima Kasih ! 

Sumber: HM online/Kisah Benar

Be the first to comment on "Ustaz Rafi (SPJM) kongsi apa yang mereka nampak semasa uruskan jen4zah 4rwah ustaz Ismail Kamus"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*