Pentingnya Ketua Keluarga! Biarpun Muallaf, Isteri Dah Tahu Solat Dgn Baik. Ini Luahan Eizlan Yusof

Perkahwinan adalah pencapaian berharga bagi sesuatu pasangan. Bermacam liku yang perlu ditempuhi dalam menghalalkan seseorang itu. Namun harus diingat, perkahwinan bukan hanya terletak pada lafaznya sahaja, ianya diikuti dengan perbuatan dan rasa tanggungjawab.

Bayangkan pula pasangan adalah dari yang bukan muslim yakni seorang muallaf. Semakin berat tugas suami atau pun isteri dalam mendidik pasangan agar mengikut syariat serta ajaran agama dengan baik.

ISTERI EIZLAN SEMAKIN MEMAHAMI AGAMA ISLAM

Pelakon terkenal iaitu Datuk Seri Eizlan Yusof salah seorang individu yang berkahwin dengan saudara baru Islam. Hampir 5 bulan mereka mendirikan rumah tangga, pelakon ini meluahkan rasa gembira apabila isteri semakin memahami agama Islam.

Jelasnya, Datin Seri Natasha Rosa kini sudah pun tahu mengerjakan sembahyang dengan baik. Ini berikutan isterinya bersikap sangat rajin dalam mengambil tahu soal agama.

MENGIKUT KELAS AGAMA

Selain itu Natasha juga ada mengikuti kelas agama agar permahaman serta dapat mendalami ilmu dengan lebih dalam lagi. Sekali gus pengalaman ini sangat bermakna dalam hidup Eizlan tambahan pula dapat menyambut Ramadhan dengan pasangan.

Sikap Natasha perlu dicontohi orang ramai. Dia sangat rajin untuk ambil tahu dan belajar agama Islam. Sehingga kini dia sudah pun pandai menghafal beberapa doa dan zikir-zikir mudah sebagai amalan.

TIDAK LAGI KESEORANGAN DI HARI RAYA

Dalam pada itu, tahun ini pengalaman baru buat Eizlan apabila dapat beraya dengan isteri setelah beberapa tahun keseorangan.

“Tentunya saya gembira dapat menjalani puasa bersama isteri serta bakal meraikan Aidilfitri dengannya buat kali pertama. Tahun ini amat bermakna kerana selama beberapa tahun saya beraya seorang diri, tapi sekarang dapat raya berdua.” Jelas Eizlan.

Bertanyakan soal ibadat puasa, Natasha dapat berhadapan dengan situasi tersebut dengan baik. Biar pun baru memelvk Islam Ogos tahun lalu tetapi dia pernah berpuasa sebelum ini dan tiada masalah buatnya.

Konklusinya, suami memainkan peranan penting dalam mendidik isteri. Disebabkan itu lah para suami digelar sebagai ketua, agar dapat mengetuai perjalanan hidup berpasangan. Jadi, persiapkan lah diri dengan ilmu agama agar rumah tangga diredhai dan menemui kebahagiaan kelak.

Kredit: Harian Metro

 

Apa pendapat anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen dan Share Ya. Terima Kasih ! 

Sumber : Info Meecks

Be the first to comment on "Pentingnya Ketua Keluarga! Biarpun Muallaf, Isteri Dah Tahu Solat Dgn Baik. Ini Luahan Eizlan Yusof"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*