Selesai urusan di Balai P0lis, Abu Syafiq dedah mahu berhenti berdakwah dan ini sebabnya buat ramai tak sangka

“BERBEZA pandangan dalam kerangka hujah dan dalil itu boleh. Namun memfitn4h saya atau orang Islam lain adalah d0sa besar,” demikian jawapan Ustaz Abu Syafiq apabila diminta mengulas 1su tuntutan ganti rugi berjumlah RM1 juta terhadap pengacara dan penceramah motivasi, Amin Idris.

Dalam perkembangan terkini, nampaknya Abu Syafiq akan mengundur diri dalam dunia d4kwah dan melibatkan diri dalam perniagaan melibatkan hartanah

Menurut Abu Syafiq juga. dia baru sahaja selesai dengan urusan di balia p0lis. Tanpa menerangkan secara jelas berkenaan 1su apa, ramai membuat andaian melibatkan beberapa 1su kontrv3rsi yang tercetus antara Abu Syafiq dan netizan serta kobfl1k dengan bebrapa pend4kwah dan personaliti TV

Berikut catatan Abu Syafiq di Ig milik beliau

“Alhamdulillah. Baru selesai di Ibu Pejabat P0lis. Saya mungkin akan bersara dalam dunia d4kwah dan beralih ke dunia perniagaan hartanah. InsyaAllah hasil perniagaan saya akan sumbangkan kepada netizen yang memerlukan. Doakan.”

Sam4n Satu Juta

Sebelum ini Konflik di antara Abu Syafiq dan Amin Idris tercetus apabila Amin, 39, memuat naik status di laman sosial baru-baru ini membabitkan 1su dengan pend4kwah bebas, Ustaz Ebit Liew yang dianggap menjatuhkan reputasi Abu Syafiq sehingga beliau mengambil tindakan ini.

Bagaimanapun Amin enggan meminta maaf dan tidak mahu membayar gant1i rvgi yang diminta. Sebaliknya dia turut menyediakan peguam untuk men3ntang Ustaz Abu Syafiq yang dianggap b1iadap serta tandus akhlak.

Ustaz Abu Syafiq ketika dihubungi berkata, dia tetap menuntut haknya termasuk di ‘m4hkamah akh1irat’.

“m4hkamah ‘di sana’ (akh1irat) kelak, juga saya akan tuntut. Jika tidak di m4hkamah dunia, m4hkamah akh1irat masih ada.

“Saya akan mengadu ke hadrat Robbul ‘Izzah Tuhan Yang Maha Bijaksana,” katanya lagi.

Sementara itu, firma guaman NHA Advocates And Solicitors yang mewakili Ustaz Abu Syafiq, mengesahkan anak guamnya sudah memfailkan s4man di m4hkamah terhadap Amin dan seorang lagi individu kerana memuat naik kenyataan-kenyataan yang memvsnahkan jenama peribadi, imej dan reputasinya.

Sam4n ini difailkan di m4hkamah Sesyen Shah Alam dan Kuantan. Rakan kongsi utama firma guaman ini, Nurul Hafidzah Hassan berkata, Amin dan individu terbabit menerbit dan menyiarkan kenyataan-kenyataan palsv dan f1itnah mengenai Ustaz Abu Syafiq.

“Sam4n itu bertujuan melindungi reputasi Ustaz Abu Syafiq dan supaya kedua-dua defendan bertanggungjawab terhadap kenyataan-kenyatan mereka yang salah dan berbaur fi1tnah, dan juga untuk membvktikan kebenaran bahawa Ustaz Abu Syafiq tidak bers4lah dan tidak melakukan seperti apa yang did4kwa oleh Amin dan seorang lagi individu terbabit.

“Sebelum mengambil keputusan untuk meny4man, Ustaz Abu Syafiq sudah berusaha mahu menyelesaikan perkara ini secara baik tetapi Amin dan seorang lagi individu terbabit enggan meminta maaf kepadanya walaupun sudah membuat kenyataan-kenyataan fi1tnah di atas talian.

“Ustaz Abu Syafiq sudah cuba meminta supaya kenyataan-kenyataan fi1tnah dipadamkan dan permohonan maaf dilakukan namun mereka enggan berbuat demikian,” katanya.

Menurutnya, melalui bvkti-bvkti yang sudah diteliti, mereka mendapati Ustaz Abu Syafiq tidak membuat kenyataan-kenyataan seperti yang digembar-gemburkan sesetengah pihak.

“Kami juga sedang meneliti beberapa akaun lain yang membuat komen f1itnah, “body sham1ing”, mengh1na dan lain-lain jenis perlakuan yang melanggar undang-undang untuk di bawa ke muka pengadilan.

“Kami berharap masyarakat lebih celik, peka dan tahu membezakan krit1ikan dan pendapat berbanding f1itnah.

“Raikan perbezaan pendapat. S4lah yang bagaimanapun yang kita sangka tidak semestinya ia benar dan ia tidak memberikan lesen untuk memfi1tnah, memalvkan dan melakukan s3rangan peribadi (pers0nal att4ck),” katanya.

 

 

 

Apa pendapat anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen dan Share Ya. Terima Kasih ! 

Sumber : IG Ustaz Abu/Kisah Benar

Be the first to comment on "Selesai urusan di Balai P0lis, Abu Syafiq dedah mahu berhenti berdakwah dan ini sebabnya buat ramai tak sangka"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*