Makcik India Ini Bertahun Tinggal di Rumah Takde Elektrik Dan Air. Sehinggalah Ebit Lew Datang

” Allah hantar insan mulia seperti ustaz ebit untuk membantu fakir miskin dan pada masa yang sama untuk membuka mata semua pihak bagi membantu golongan asnaf..”

Itu antara sebahagian komen warganet yang sebak dengan perkongsian terbaru Ustaz Ebit Lew. Rata-rata orang ramai menyanjung tinggi sikap prihatin Ustaz Ebit dalam membantu orang miskin.

Malah ramai menyifatkan Ustaz Ebit tiada tolok banding dalam bab membantu golongan miskin.

Sanggup meredah ke serata negeri, mengeluarkan belanja ribuan ringgit dan tenaga sendiri demi mengubah nasib insan yang dibantu.

Malah Ustaz Ebit turut mengakui sebelum ini beliau sudah berhabis jutaan ringgit wang peribadinya dalam memberi sumbangan kepada mereka yang terjejas ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ini.

Tidak pernah pilih bulu atau pilih kasih, Ustaz Ebit datang membantu tanpa mengira latar belakang agama dan bangsa. Malah boleh dilihat dalam video-video beliau sebelum ini, tidak kira Melayu, Cina atau India, semua beliau bantu.

Bukan sikit-sikit bantuan diberi, baru-baru ini kita boleh lihat Ustaz Ebit berhabis ribuan ringgit ketika membantu keluarga miskin berpindah ke rumah baru.

Demikian juga dengan perkongsian terbaru Ustaz Ebit di mana beliau sanggup meredah perjalanan jauh, ketika bulan puasa, demi membantu seorang wanita India di Sungkai Perak.

Berikut perkongsian Ebit Lew;

” Sebak hati di perkampungan India di Sungkai. Saya di bawa oleh ketua kampung disini. Makcik ini kerja sawit. Berapa ringgit jer sehari.

” Menumpang jer rumah orang ditinggalkan. Rumah ini tiada air dan elektrik. Tiada dinding. Tuan tanah beri jer tumpangkan.

” Makcik ini tumpang tandas jirannya saudara juga. Tak sangka ada orang susah begini. Dah bertahun-tahun. Kasihan makcik ini.

” Sebak sayu. Saya ajak pindah rumah sewa baru. Dia nak dekat tempat kerja kutip buah. Saya belum dapat cari rumah yang betul-betul dekat situ.

” Saya ada tanya lagi betul-betul dekat situ dan ada cadangan nak tolong buatkan rumah dekat situ. Sedih rasa.

” Doakan yer dapat jalan penyelesaian dan dapat bantu. Bincang dengan ketua kampung tadi. Makcik ini baik sangat. Beri duit belanja dan barang dapur untuk masak-ebitlew

Komen warganet

Sementara itu perkongsian Ustaz Ebit Lew itu telah meraih simpati orang ramai. Kemurahan hati pend4kwah popular itu dalam membantu golongan miskin tanpa mengira bangsa dan agama menyentuh hati warganet.

” Alhamdulillah.Semoga Ustaz diberikan kekuatan utk terus berbakti.Kami semua tidak putus mendoakan ustaz” tulis Azmil

” Walaupun rumah tinggal, bersih makcik ni jaga kawasan rumah tu. Moga Allah bg dia hidayah” tulis Najib

 

Apa pendapat anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen dan Share Ya. Terima Kasih ! 

Sumber : Asia Kini

Be the first to comment on "Makcik India Ini Bertahun Tinggal di Rumah Takde Elektrik Dan Air. Sehinggalah Ebit Lew Datang"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*