Najib dedah apa berlaku lepas 66 hari dia angkat svmpah lakn4t

PETALING JAYA: Bekas perdana menteri Najib Razak tidak menafikan ada orang yang mengira tempoh kesan selepas beliau mengangkat sumpah l4knat pada 20 Disember tahun lepas dengan tarikh tbmbangnya kerajaan Pakatan Harapan (PH) pada 24 Februari tahun ini.

“Ada rakyat yang buat perkiraan. Dia kata, selepas 66 hari saya melafazkan sumpah lakn4t itu, PH jatvh. (Tetapi) saya tidak boleh buat kesimpulan itu.

“Cumanya ayat terakhir dalam sumpah l4knat itu memang berat dan memang saya fikir banyak kali hendak sebutkan,” katanya dalam temu bual eksklusif disiarkan sebuah portal, hari ini.

Pada 20 Disember tahun lepas, Najib mengangkat sumpah l4knat bagi menafikan d4kwaan Azilah Hadri berhubung pembabitannya dalam k3spembvnuhan warga Mongolia, Altant vya Shariibu.

Manakala itu pada 24 Februari tahun ini, kerajaan PH pula disahkan tidak lagi mempunyai majoriti untuk membentuk kerajaan persekutuan susulan keputusan PPBM dan 11 lagi ahli Parlimen PKR keluar gabungan politik itu.

PH yang sebelum ini membentuk kerajaan dengan 139 kerusi menerusi komposisi 4 parti komponen dengan sokongan Parti Warisan Sabah (Warisan) serta UPKO pada pilihan raya umum ke-14 Mei 2018, tinggal 102 kerusi pada masa itu sekali gus hilang majoriti sekurang-kurangnya 112 kerusi Parlimen.

Najib berkata, dalam sumpah l4knat yang dibuatnya ketika itu, beliau meminta Allah “menj4hanamkan” dirinya di dunia dan akhi1rat sekiranya berb0hong.

Bahkan beliau juga meminta pihak-pihak yang memf1itnahnya turut dil4knat oleh Allah selagi mereka tidak meminta maaf.

“Ayat itu berat hendak sebut, tetapi saya sebut juga. Sebab saya hendak tegakkan kebenaran, sebab saya tidak ada cara lain. Terlalu banyak sangat f1itnah.

“Itu s3njata terakhir saya dan Allah akan tunjukkan siapa yang benar,” katanya.

Najib mengangkat sumpah l4knat di Masjid Jamek Kampung Baru, Kuala Lumpur selepas solat Jumaat bagi menafikan akuan berkanun bekas pegawai polis Azilah Hadri yang mengaitkan beliau dengan pembbnuhan Altant vya.

Azilah, yang disabitkan membbnuh Altant vya dan dikenakan hvkuman gantbng sampai mat1i oleh m4hkamah Persekutuan pada 13 Jan 2015, mend4kwa Najib, ketika menjadi timbalan perdana menteri, memberi arahan untuk membvnuh wanita itu.

Bekas pegawai Unit Tindakan Khas itu membuat akuannya untuk permohonan semakan k3spembvnuhannya di m4hkamah Persekutuan.

Najib menolak d4kwaan Azilah, dengan berkata, ia “langkah terdesak” oleh seseorang yang menghadapi hukvman mat1i.

Altant vya dibvnuh pada Oktober 2006 di hutan di Puncak Alam berdekatan Shah Alam, Selangor, dengan t3mbakan ke kepala sebelum tubuhnya diletbpkan.

Seorang lagi bekas anggota polis, Sirul Azhar Umar lari ke Australia selepas m4hkamah Rayuan membebaskannya dan Azilah daripada tudvhan membvnuh Altantuya pada 2013. Pembebasan mereka diterbalikkan m4hkamah Persekutuan pada 2015.

Ikuti luahan hati bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dalam video temuramah eksklusif bersama Datuk Seri Najib Razak.

Ahli Parlimen Pekan itu berkongsi detik-detik kekalahan Barisan Nasional dalam Pilihan Raya Umum ke-14 dua tahun lalu.

Beliau juga menyingkap k3s1MDB, fenomena Bossku dan juga sumpah l4knat

🎥 EKSKLUSIF | "Yang Tak Pernah Saya Fikirkan…" – Najib Razak

Ikuti luahan hati bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dalam video temuramah eksklusif bersama Datuk Seri Najib Razak.Ahli Parlimen Pekan itu berkongsi detik-detik kekalahan Barisan Nasional dalam Pilihan Raya Umum ke-14 dua tahun lalu.Beliau juga menyingkap kes 1MDB, fenomena Bossku dan juga sumpah laknat.#Bossku#NajibRazak

Posted by Malaysia Gazette on Tuesday, May 12, 2020

 

Genap 2 Tahun Rumah Diserbu Polis, Anak d3dah Najib Pernah ‘Hi1lang’ Dlm Rumah Sendiri

Genap dua tahun rumah diserbu pihak polis, anak kepada bekas Perdana Menteri, Nooryana Najwa Najib mengimbau kembali peristiwa saat mereka diuji. Memuat naik tiga keping gambar ketika malam kejadian, Nooryana kongsi keadaan menyedihkan bapa tertidur di bilik zaman kanak-kanaknya yang sudah tidak digunakan selama 10 tahun.

Ini semua ujian Allah

Imbas kembali kejadian dua tahun lepas, Yana memberitahu polis datang ke rumah dan meminta kerjasama bapanya untuk menjawab beberapa soalan berkaitan 1MDB. Tanpa berselindung dan beri kerjasama sepenuhnya, bapanya menjemput mereka masuk. Walau bagaimanapun, polis bertindak menyerbu rumah.

Gambar pertama adalah di mana polis masuk ke bilik bapa. Gambar kedua adalah ibunya, Datin Rosmah yang keletihan dan berehat disamping bapanya. Walaupun penat dan terkejut, bapanya masih mampu tersenyum pada jam 3 pagi. Gambar ketiga adalah sehari selepas kejadian di mana Ashman tidak menjumpai bapa walaupun sudah mencarinya di tempat biasa -bilik tidur, bilik membaca dan ruang tamu. Rupa-rupanya bapa sedang tidur di sebuah bilik sewaktu Nooryana kecil, bilik itu terletak di hujung lorong di tingkat atas.

Najib juga berkongsi satu hadis nabi mengenai kesabaran

Dari Abu Hurairah radliallahu ‘anhu bahwa Rasulullah SAW bersabda: “Bukanlah orang yang kuat itu yang pandai bergusti, tapi orang yang kuat adalah orang yang dapat menahan nafsunya ketika ia marah.” (HR Bukhari No: 5649)

 

Apa pendapat anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen dan Share Ya. Terima Kasih ! 

Sumber : M.B

Be the first to comment on "Najib dedah apa berlaku lepas 66 hari dia angkat svmpah lakn4t"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*