20 Tahun Tinggal Di Pondok Kecil, Nasib Keluarga Di Kelantan Ini Bikin Ustaz Ebit Lew Sebak

Ustaz Ebit Lew sekali lagi berkongsi kisah sebuah keluarga kecil di Pasir Mas, Kelantan. Keluarga ini telah menetap di dalam sebuah rumah usang hampir 20 tahun. Tempat tinggal mereka tidak ada tandas. Lebih memilukan hati, rumah mereka itu terletak bersebelahan dengan tempat pembuangan sampah.

Tak ada rupa rumah langsung

Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul, itulah perumpamaan yang sesuai digambarkan buat keluarga ini. Ustaz Ebit Lew meluahkan rasa sedih apabila melihat sendiri keadaan rumah itu yang serba kekurangan. Malahan, sudah 20 tahun mereka menetap di dalam sebuah pondok kecil itu.

Menangis lagi. 20 tahun tinggal pondok kecil tanpa tandas. Menangis lagi hari ini di Kelantan. Di tempat pembuangan sampah yang besar. 3 longgokan sangat besar sampah. Ada 3 pondok kecil di situ yang tiada tandas pun. Tak ada rupa rumah langsung. Sedihnya rasa. Jika ingin mandi mereka ke surau berdekatan. Tadah air. Makcik tua umur 70an bersama anak cucunya di situ selama 20 tahun di Pasir Mas Kelantan. Jika hujan lebat habis air naik dengan sampah-sampah.

Sebaik sampai mereka semua kenal saya. Adik itu menangis. Umur 19 tahun belajar kolej. Betul ke Ustaz Ebit Lew ini. Makcik tu s4kitdah uzur. Tak kuat nak berjalan. Mereka kenal saya. Baik-baik adik-adik ini. Ujian mereka.

Terharu nak pindah

Keluarga ini juga tidak mempunyai masalah untuk berpindah dan keluar dari kawasan tersebut. Boleh dikatakan, mereka senang dipujuk oleh Ustaz Ebit Lew.

Dengar kisah hidup mereka buat saya menangis. Ada yang tak habis sekolah. Tapi serius adik ini semua baik-baik. Saya pujuk mereka untuk pindah. Mereka setuju nak pindah. Terharu nak pindah. Tak sangka senang ajak. Ya Allah maafkanlah saya lambat jumpa keluarga ini. Setelah 20 tahun mereka lalui semua ini. Saya rasa berdosa dan bersalah yang amat sangat.

Tengah cari rumah untuk disewakan

Ustaz Ebit Lew turut mengambil kesempatan mengucapkan terima kasih buat ketua kampung dan AJK masjid yang memberi kerjasama. Bermula bulan Mei ini, bantuan dari JKM turut disampaikan kepada keluarga kecil berkenaan. Tambahan lagi, dua buah rumah untuk disewakan kepada keluarga ini masih dalam proses.

Terima kasih kak Raja Anita tunjukkan jalan tadi dan ada membantu hantar barang dapur. Terima kasih JKM dan zakat hadir membantu mereka barang dapur. Terima kasih penghulu dan ketua kampung. Terima kasih AJK masjid yang ambil tahu keadaan keluarga ini. Mei ini bermula bantuan untuk mereka dari JKM insyaAllah.

Saya tahu pasal mereka awal Ramadhan. Tapi baru hari ini sampai. Maafkanlah saya, Ya Allah. Ampunkan dosa saya. Doakan saya tengah cari 2 rumah untuk disewakan pada mereka.

 

 

 

Apa pendapat anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen dan Share Ya. Terima Kasih ! 

Sumber: Ebit Lew/OhBulan

Be the first to comment on "20 Tahun Tinggal Di Pondok Kecil, Nasib Keluarga Di Kelantan Ini Bikin Ustaz Ebit Lew Sebak"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*