“Betapa Mulianya Akhlakmu, Amir. Pecutlah Ke Syurga” – Ibu Yang Kehilangan Anak, Cikgu Yang Kehilangan Anak Murid

Gabungan dua cerita, satu daripada guru sekolahnya dan satu lagi daripada pemandu van jena4zah tentang seorang pelajar yang sama. Inilah yang disampaikan oleh Abam Botakdi Facebook dan@ftzarmy</pdi Twitter.

Pecutlah ke syurga. Itulah tajuk nukilan abang pembawa van jena4zah arw4h di facebook. Hari ini hari kedua (11 May), perginya pelajar aku Amir Hamzah pada bulan mulia. Kem4tiannya luar biasa, ramai mendoakannya. Ya Allah, siapa dia? Apa amalannya?

Sepanjang 5 bulan mula berkhidmat di sekolah satu je yang aku ingat tentang arw4h, senyuman. Mungkin aku tak ditakdirkan untuk mengajar kelas Amir di tingkatan 5, hanya satu rumah sukan RUMAH BIRU. Setiap kali berselisih aku hanya nampak senyuman dan ucap salam.

Sebab sekolah aku bukan kategori sekolah elit, ramai pelajar daripada keluarga orang susah, dan ada yang bermasalah. Amir daripada keluarga asnaf, tapi sentiasa ukir senyuman macam orang tak ada masalah.

Tanyalah mana-mana guru, siapa tak lembut hati kalau jumpa pelajar macam ni. Pening kepala stress semua hilang bila ada yang tanya khabar, ukirkan senyuman. Satu lagi, Amir sangat tak suka menyusahkan orang, sampai saat-saat terakhir Amir.

Amir tak bagitau yang sakitnya makin tervk. Benda pertama yang Amir bagitau “macam mana nak belajar cikgu, kena dialisis seumur hidup?” Bayangkan. Ya Allah belajar yang kau fikir Mir dalam kau s4kit-s4kitni.

Rupanya kawan aku doktor yang rawat Amir, dan dah dekat sebulan Amir dekat wad sebelum masuk ICU. Waktu ni guru-guru baru tau yang Amir s4kittenat. Sifat tak nak menyusahkan orang tu Amir tak buang sampai habis nyawa dia. Dan doktor bagitau “baik-baik je dia dekat ward”.

Sebelum men1nggal Amir sempat tulis nota waktu tu dia dah tak boleh cakap, untuk kebumikan sebelah atuk Amir. Nampak tak sifat tak menyusahkan Amir, mudah urusan jena4zahnya, orang dah boleh gali liang lahad.

Mungkin ini amalan Amir, aku kagum aku tersentuh, yang aku hanya nampak sebelum ni Amir seorang atlet lari pecut Sandakan, hari-hari nampak training. Awal tahun sebenarnya Amir dah mula s4kitperut, sampaikan Amir tak disenaraikan untuk wakil MSS, kami lepaskan untuk ragbi je.

Walaupun tak banyak kenangan dengan Amir tapi gallery aku penuh dengan wajah ceria Amir waktu sukan sekolah. Mungkin aku excited jadi cikgu, semua benda aku ambil gambar. Ni yang arw4h rakam. Aku pelari pertama, line pertama yang penting rumah biru menang.

Amir cakap besar nanti dia nak kerja gaji besar, sara mak dan keluarga. Takpalah Mir, besarkan istana dekat sana, rehatlah dari rumah kecik amir. Rehatlah dari kesakitan dunia.

Esok akan buat penyerahan sumbangan untuk amir, boleh salurkan melalui saya. Penerima letak “derma amir”. Sama-sama kita bantu keluarganya yang kehilangan anak harapan, anak yang taat dengar kata. bvkti penyerah saya update dekat sini.

Pecah peluh, gigil tapak tangan, menitis air mata aku tulis thread ni, hilang permata kami, tapi aku abadikan thread ni untuk tontonan ramai, betapa mulianya akhlakmu Amir, semoga syurga buat amir. Al-fatihah.

Berikut pula, apa yang dikongsikan oleh Abam Botak di Facebook miliknya.

PECUTLAH KE SYURGA

Dvkacitanya dimaklumkan hari ni kita kehilangan seorang pelari pecut daripada Sandakan. Semasa dalam kenderaan ibunya meraung menangis sambil mendoakan anaknya.

“Ya Allah ya tuhanku, masukanlah anakku si Amir Hamzah ini dalam Syurgamu”

Sambil tangan yang pernah mengayun buaian untuk anaknya itu masuk ke dalam keranda memelvk erat jena4zah anaknya.

Balik-balik si Ibu itu mendoakan anaknya begitu.

“Ya Allah, masukkanlah anakku ini si Amir Hamzah dalam Syurgamu.

Saya yang berada dalam kenderaan turut mengaminkan saja dalam hati. Air mata saya juga sudah mulai bertakung tapi cuba ditahankan saja. Pagi ini juga air hujan turun dengan lebatnya. Mungkin turut menangisi pem3rgian anak soleh ini.

arw4h seorang pelari pecut Sandakan, berusia 17 tahun. Ikutkan tahun ini arw4h akan mengambil exam SPM. Semasa dalam wad, dia pernah minta kepada ibunya untuk membawa buku pelajarannya ke h0spital.

Namun tidak ditunaikan. Mungkin keadaannya tidak mengizinkan ketika itu. Maknanya sakit-s4kitpun arw4h masih bersemangat untuk belajar tuan-tuan. Ibunya pernah cakap, biarlah kau kerja apa pun bergaji kecil pun tidak apalah asalkan ada kerja.

Tapi bilang arw4h, dia mahu kerja bergaji besar juga. Supaya arw4h dapat jaga ibunya bila kerja nanti. Namun, apakan daya. Sayang ibu kepada anaknya tidak dapat menafikan takdir Allah.

Allah lebih menyayangi Hamba-hambanya. Takdir dan ajalnya sudah sampai. Subuh tadi dia telah meninggalkan kita semua.

Menurut Ibunya, arw4h aktif bersukan sehingga layak ke Filipina jika melepasi tapisan dan latihan.

Semoga arw4h ditempatkan dalam kalangan orang-orang yang beriman. Berlarilah dan memecutlah selaju mahumu, menuju syurga Allahmu duhai Amir Hamzah!

Al-Fatihah – Sambil dibaca

Kredit Gambar: Twitter @ftzarmy / Facebook Abam Botak

Kisah ini dikongsi oleh pengguna Twitter,

@ftzarmy

dan pengguna Facebook

Abam Botak

. Beberapa ejaan, perkataan dan ayat mungkin diubah suai untuk memudahkan pembaca.

Pandangan dan pendapat penulis adalah hasil karya asli penulis dan tidak mewakili serta tidak mencerminkan pandangan dan pendapat dari Gempak. Gempak tidak bertanggungjawab atas sebarang kesilapan atau kesalahan kandungan artikel ini.

Kepada anda yang berminat untuk menyumbang, hantarkan karya anda ke [email protected]

 

Apa pendapat anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen dan Share Ya. Terima Kasih ! 

Sumber : Gempak

Be the first to comment on "“Betapa Mulianya Akhlakmu, Amir. Pecutlah Ke Syurga” – Ibu Yang Kehilangan Anak, Cikgu Yang Kehilangan Anak Murid"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*