Sangat memilukan k3s kem4tian COV1D-9 KE-110, men1nggaI dunia dalam perjalanan pulang jalan kaki bertemu keluarga dari Johor ke Terengganu

Sebentar tadi Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham memaklumkan terdapat dua kem4tian yang dilaporkan sehingga pvkul 12 tengah hari tadi. Salah seorang m4ngsa merupakan seorang lelaki berumur 30 tahun yang dikatakan men1nggaI dunia di Rompin, Pahang. Apa yang memilukan adalah, arw4h ditemui di tepi jalan ketika dia ingin pulang berjumpa keluarganya di Terengganu.

Arw4h tinggal bersendirian di Johor dan bekerja sebagai pengawal keseIamatan sebelum ini namun ingin mencari pekerjaan baru tetapi tergendala ak1bat PKP. Arw4h mengambil keputusan untuk berjalan kaki dari Segamat, Johor ke Kuala Terengganu tetapi maIangnya ketika berada di Muadzam Shah dia telah men1nggaI dunia di tepi jalan. Hasil sias4tan mendapati arw4h positif C0v1d-19. Pihak bertanggungjawab masih meny1asat punca j4ngkitan C0v1d-19 pada arw4h.

Kisah ini dikongsikan oleh sebuah institusi Skuad Pengurusan Jenaz4h di Facebook mereka.

AJ4L DI PERTENGAHAN JALAN…

“Sebentar tadi saya baru menerima panggilan dari Jabatan F0rensik HospitaI Tunku Ampuan Afzan, Kuantan yang meminta bantuan SPJM untuk menguruskan satu jenaz4h C0v1d-19.

Arw4h dikatakan bekas pengawal keseIamatan di HospitaI Segamat, Johor dan menetap di sana secara sendirian. Keluarganya berada di Kuala Terengganu.

Waris memaklumkan yang arw4h telah berhenti kerja dan berniat untuk mencari pekerjaan lain di sana. Namun hajatnya terhenti kerana arahan PKP telah bermula pada pertengahan bulan Mac lalu.

Dia tidak boleh pulang ke kampung kerana tidak mempunyai kenderaan dan perkhidmatan pengangkutan awam pula tidak beroperasi.

Setelah sekian lama menunggu PKP masih juga belum berakhir, arw4h mengambil keputusan untuk berjalan kaki sendiri dari Segamat, Johor menuju ke Kuala Terengganu.

MaIangnya ketika dia berada di kawasan Muadzam Shah, arw4h ditemui meninggaI dunia di tepi jalan. Jenaz4hnya dibawa ke HospitaI Muadzam Shah untuk prosedur bed4h sias4t.

Oleh kerana dibimbangi membawa peny4kit C0v1d-19, jenaz4h dibawa pula ke HospitaI Tunku Ampuan Afzan, Kuantan dan di sana dia disahkan pos1tif C0v1d-19.

Warisnya dari Kuala Terengganu telah dihubungi dan telah berada di Kuantan. Namun mereka tidak berkemampuan untuk membayar kos menguruskan jenaz4h tersebut yang mengenakan caj paling rendah sebanyak RM 1500.

Oleh sebab itu, pihak hospitaI menghubungi SPJM untuk membantu waris menguruskan jenaz4h tersebut.

Memandangkan ini adalah kali pertama pihak SPJM Negeri Pahang terlibat dalam k3sC0v1d-19, maka pihak SPJM Pusat akan bertolak ke Kuantan pada malam ini bagi membantu skuad di sana.

Jenaz4h akan diuruskan pada awal pagi esok dan dikebvmikan di Tanah Perkubvran Islam Setali, Kuantan.

AJAL DI PERTENGAHAN JALAN…"Sebentar tadi saya baru menerima panggilan dari Jabatan Forensik Hospital Tunku Ampuan…

Posted by Skuad Pengurusan Jenazah – SPJ Malaysia on Tuesday, May 12, 2020

ALLAH MENDORONG SI M4TI KE TEMPAT KEM4TIANNYA.

“Alhamdulillah, jenaz4h Almarhum Mohd Haszlee bin Hashim seIamat disem4dikan sebelum Zohor tadi di Tanah Perkubvran Islam Setali, Kuantan.

Arw4h disahkan pos1tif C0v1d-19 setelah ditemui men1nggaI dunia di tepi jalan menghala ke Muadzam Shah, Pahang ketika dia sedang berjalan kaki pulang ke rumahnya di Kuala Terengganu dari tempatnya di Segamat, Johor.

Oleh kerana terlalu rindukan anaknya di kampung, arw4h berkeras juga untuk pulang walaupun dengan hanya berjalan kaki setelah sekian lama terpisah dengan keluarganya semenjak PKP bermula.

Di pertengahan jalan, ada sumber memaklumkan kepada kami yang arw4h ada melintasi kawasan Sekatan Jalanraya (SJR) tempat anggota tersebut bertugas dan arw4h dilihat dalam keadaan lemah tidak bermaya.

Atas ehsan mereka, arw4h diberikan makanan dan dinasihatkan untuk tidak meneruskan perjalanannya itu. Namun arw4h berkeras juga untuk pulang berjalan kaki yang dimulakannya sejak pagi Jumaat, 08 Mei 2020 yang lepas.

Bimbang dengan keseIamatan dirinya, pihak waris meminta pihak berkuasa mengesan kedudukan arw4h setelah gagal untuk dihubungi.

Sehinggalah arw4h ditemui telah men1nggaI dunia di tepi jalan menghala ke Muadzam Shah pada tengahari Isnin, 11 Mei 2020.

Innalillahi wainna ilaihi roojiiun.

Kakak arw4h yang menghubungi kami memaklumkan arw4h adiknya itu sangat bertanggungjawab pada keluarganya. Walaupun terkejvt dengan khabar berita kem4tian adiknya itu, dia dan keluarganya tetap redha dan menerima suratan takdir tersebut.

Jenaz4h dibawa dari HospitaI Muadzam Shah ke HospitaI Tengku Ampuan Afzan (HTAA), Kuantan untuk urusan saringan C0v1d-19.

Kami berada di F0rensik HTAA, Kuantan seawal jam 9:00 pagi tadi. Saya diminta oleh Pegawai Perub4tan di Unit F0rensik berkenaan untuk memimpin bacaan doa sebelum prosedur dimulakan.

Urusan jenaz4h dilakukan di bilik autopsi dengan cara menyapu debu tayyamum sebagaimana yang difatwakan oleh Majlis Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan.

Setelah itu, jenaz4h dikafankan di atas 3 helai kain putih sebelum disolatkan jenaz4hnya di situ juga. Ahli keluarganya hanya dapat melihat untuk pengec4man may4t arw4h dari luar cermin jendela bilik autopsi sahaja.

Jenaz4h kemudiannya dibawa ke tanah perkubvran menggunakan Van Jenaz4h HTAA diiringi sebuah MPV PDRM, 2 buah van KKM dan Van SPJ5.

Cuaca ketika proses pengebumian jenaz4h agak panas setelah hujan yang turun sejak semalam mula berhenti.

Dalam keadaan memakai alat pelindung diri (PPE) yang lengkap satu badan, kami perlu mengambus tanah secara bergilir-gilir setelah jenaz4h dimasukkan ke liang kubvr.

Ada beberapa kali saya mula pitam kerana berasa terlalu Iemas berada dalam keadaan tersebut. Peluh mencurah-curah membasahi pakaian kami. Matahari berada tegak tepat di atas kepala kami.

Allahuakbar. Tidak terbayang betapa hebatnya barisan petugas hadapan yang memakai pakaian berkenaan seharian. 

Setelah selesai, pihak KKM menyembur seluruh badan kami dengan cecair pembasmi kuman sebelum kami pulang semula ke F0rensik HTAA untuk membersihkan diri.

Ketika alat pelindung diri (PPE) tersebut ditanggalkan satu persatu, saya melihat jari tangan dan kaki saya mengecut dan ada luk4 kecil kerana memakai pakaian berkenaan dalam tempoh yang agak lama.

Walaubagaimanapun kami bersyukur kerana urusan fardhu kifayah tersebut berjaya juga disempurnakan. Alhamdulillah.

Pihak waris mengucapkan terima kasih atas bantuan yang diberikan dalam menyempurnakan jas4d ahli keluarga mereka.

Terima kasih juga kami ucapkan kepada pihak Unit F0rensik HTAA, Kuantan, pasukan PDRM & KKM, pihak Tanah Perkubvran Islam Setali, pasukan SPJM Negeri Pahang yang diketuai Hj. Yuseri dan semua yang terlibat dalam membantu menyempurnakan urusan jenaz4h ini.

Sesungguhnya apa yang berlaku adalah kehendak Allah swt. Jika Allah swt menetapkan ajaI seseorang itu di sesuatu tempat, Allah pasti akan mendorongnya ke tempat tersebut walau dengan pelbagai cara sekalipun.

Begitulah situasinya dengan arw4h tersebut. AjaInya memang telah ditetapkan di situ.

Oleh sebab itulah dia begitu nekad dengan keputusannya untuk berjalan kaki dari Segamat ke Kuala Terengganu walaupun jarak perjalanannya itu sejauh lebih 400 kilometer!

Semoga r0h Almarhum ditempatkan dalam kalangan orang yang beriman dan beramal soleh & semoga ahli keluarganya redha dan tabah menerima ujian yang ditetapkan Allah ini. Aamiin.

Rahsia kem4tian tiada siapa yang mengetahui. Ia kekal menjadi rahsia Allah swt terhadap sekalian makhluk-Nya.

Persoalannya, bersediakah kita menghadapi saat kem4tian itu?

Tepuk dada tanyalah iman…”

ALLAH MENDORONG SI MATI KE TEMPAT KEMATIANNYA..⚰️"Alhamdulillah, jenazah Almarhum Mohd Haszlee bin Hashim selamat…

Posted by Skuad Pengurusan Jenazah – SPJ Malaysia on Wednesday, May 13, 2020

Semoga r0h arw4h tergolong dalam gologan orang yang beriman dan ahli keluarga kuat dalam menghadapi dug4an ini.

 

Apa pendapat anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen dan Share Ya. Terima Kasih ! 

Sumber : Meh Baca

Be the first to comment on "Sangat memilukan k3s kem4tian COV1D-9 KE-110, men1nggaI dunia dalam perjalanan pulang jalan kaki bertemu keluarga dari Johor ke Terengganu"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*