Seorang Rakyat Malaysia Di Argentina Dj4ngkiti Cov19. Dia Bercerita Pengalaman Di Sana Kerana Beliau Satunya Dikatakan Pes4kit Kritikl.

KUALA LUMPUR  “Saya hanya diberitahu dijangkiti COV-19 selepas 30 hari sedar daripada ditidurkan ketika menerima r4watandi h0spital,” kata Mohd Zaidy Abdul Rahman, seorang pend4kwah bebas yang masih terkandas di Argentina bersama bapa mertuanya.

Menceritakan detik cemas berada selama 48 hari di sebuah h0spital di bandar Vicente Lopez di Argentina, sejak mula dimasukkan ke h0spital berkenaan 14 Mac lalu, Mohd Zaidy berkata beliau satu-satunya pes4kitkritikal pertama yang dir4wat dan pulih sepenuhnya, ketika itu.

“Selepas semalaman berada di h0spital saya telah ditidurkan,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Zaiyadal Aquaculture Sdn Bhd itu.

“Selepas sedar baru tahu saya dijangkiti COV-19 sebelum dimasukkan ke Unit r4watanRapi (1CU) untuk 15 hari lagi dan kemudian tiga hari di w4d biasa,” katanya menerusi WhatsApp kepada Bernama.

Mohd Zaidy berkata beliau bersama empat lagi ahli rombongan termasuk bapa mertuanya tiba di Argentina pada 7 Mac untuk misi d4kwah.

Selepas kira-kira seminggu berada di negara itu kesihatannya mula merosot dan dimasukkan ke h0spital pada 14 Mac lepas. “Tiga lagi àhli rombongan pulang ke tanah air ketika saya dir4wat di 1CU,” katanya.

Beliau merakamkan penghargaan kepada pihak h0spital terutama kepada jururawat dan kakitangan fisioterapi atas layanan baik yang diberikan.

Lebih terharu apabila petugas h0spital turut menyanyikan lagu bertajuk “Resistiré” (dalam Bahasa Sepanyol ataupun dalam Bahasa Inggeris “I will survive”) ketika mengiringi beliau keluar dari wad selepas pulih sepenuhnya.

“Pada mulanya, pihak h0spital seolah-olah hilang harapan ketika merawat saya, tapi Alhamdulillah saya sembuh juga berkat doa keluarga, ulama dan rakan-rakan dari seluruh dunia. Saya bersyukur dan amat berterima kasih atas doa mereka.

“Saya juga ingin merakamkan penghargaan kepada Kedutaan Malaysia di Argentina kerana membantu membolehkan isteri saya di Malaysia menerima laporan mengenai perub4tan saya ,” katanya yang berasal dari Kuantan, Pahang dan mempunyai seorang anak.

Sementara itu, Mohd Zaidy memohon kerajaan Malaysia menerusi Wisma Putra membantu menguruskan penerbangan khas secepat mungkin untuk membolehkan beliau dan bapa mertuanya pulang ke tanah air.

“Buat masa ini, saya bersama bapa mertua menyewa homestay. Saya sangat berharap Wisma Putra boleh menghantar pes4wat khas ke (Argentina) untuk bawa kami berdua dan beberapa keluarga yang masih terkandas di sini balik ke Malaysia,” katanya.- BERNAMA

 

 

Apa pendapat anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen dan Share Ya. Terima Kasih ! 

Sumber : https://malaysiagazette.com/rentas Asia

Be the first to comment on "Seorang Rakyat Malaysia Di Argentina Dj4ngkiti Cov19. Dia Bercerita Pengalaman Di Sana Kerana Beliau Satunya Dikatakan Pes4kit Kritikl."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*