Gigih sampai pit4m panjat tangga buat saringan setiap rumah, Penduduk degiil taknak turun buat ujian ‘frontliner’ kita

 

Walaupun k3spositif Cov1id-19 di Malaysia sudah pun menunjukkan penurunan, namun masih ada lagi kawasan-kawasan yang diletakkan dalam zon mer4h susulan daripada terdapat k3sbaharu disitu.

Oleh hal yang demikian, petugas hadapan masih perlu melakukan saringan kepada mereka yang berada di kawasan disyaki agen Cov1id-19 bagi mengelakkan berlaku penul4ran di kawasan kediaman tersebut.

Cabaran besar nak buat persampelan

Menerusi perkongsian seorang pengguna Twitter yang juga seorang frontliner, dia telah menceritakan situasi yang dihadapinya bersama pasukan kesihatan dalam membuat saringan dari rumah ke rumah.

Mereka terpaksa memanjat tangga sehingga tingkat 14 di Wisma Hock An kerana lif yang sepatutnya digunaka sudah 3 tahun mengalami kerosakkan.

Panjat 14 tingkat, ketuk pintu rumah ke rumah

Mereka terpaksa mengetuk pintu rumah ke rumah kerana masih ada penghuni yang degi1l dan tidak mahu melakukan saringan semasa di Chow Kit tempoh hari.

Jadi, sepanjang proses tersebut, ada frontliner yang tumbang kerana kehilangan banyak tenaga lebih-lebih lagi sedang berpuasa.

Malas nak turun sebab lift rosak

Menurut pengguna Twitter dikenali sebagai Farahin Mandagie itu, alasan penghuni rumah flat tersebut tidak mahu turun melakukan persampelan adalah disebabkan malas kerana lif rosak.

Dengan hanya beberapa orang sahaja yang tinggal susulan ramai petugas KKM yang sudah tumbang, mereka tetap gigih menahan penat, mu4l bau busuk dan kedegilan sesetengah penghuni demi menjalankan tugas.

Diakhir perkongsian tersebut, dia memaklumkan bahawa KKM sangat komited dalam menangani Covi1d-19 di Malaysia.

Jadi, mereka berharap sebagai rakyat yang bertanggungjawab, kita semua perlu memberi kerjasama dalam memastikan wab4k ini tidak terus menul4r.

Terima kasih hero kami!

Sehubungan dengan perkongsian tersebut, rata-rata warganet telah mengucapkan terima kasih kepada jasa dan bakti petugas KKM. Mereka juga berdoa agar urusan frontliner di permudahkan dan w4bak ini segera berakhir.

Sedih baca perkongsian ni

Mereka patut dapat bonus!

 

Apa pendapat anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen dan Share Ya. Terima Kasih ! 

Sumber : Farahin Mandagie/Kisah Benar

Be the first to comment on "Gigih sampai pit4m panjat tangga buat saringan setiap rumah, Penduduk degiil taknak turun buat ujian ‘frontliner’ kita"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*