Apa yang kita takutkan selama ini dari segi rentas sempadan menjadi kenyataan, wanita meng4ndung bawa pulang Cov1d-19 ke Kelantan

 

KOTA BHARU: Kelantan kembali mencatatkan j4ngkitan C0v1d-19 dengan k3sterbaharu dikesan di Kuala Krai, membabitkan seorang wanita mengandung.

Selepas kira-kira sebulan bebas daripada sebarang k3sC0v1d-19, Kelantan merekodkan kembali k3sbaru w4bak tersebut.

Perkara itu dimaklumkan oleh Exco Kerajaan Tempatan, Perumahan dan Kesihatan, Dr Izani Husin kepada media, hari ini.

“Dari segi pengesahan sepatutnya kita tunggu pengumuman pengarah h0spital. “Daripada maklumat yang saya terima, apa yang kita takutkan selama ini dari segi rentas sempadan.

Pasukan khas PDRM kesan individu rentas negeri | Harian Metro

“Daripada maklumat yang saya terima apa yang kita takutkan selama ini dari segi rentas sempadan. Dia (pes4kit) balik apabila ketika sempadan negeri dibuka baru-baru ini.

“Secara tidak rasmi dikatakan dia positif dan sedang dir4wat di h0spital,” katanya ketika ditemui selepas mesyuarat exco kerajaan Kelantan di kediaman rasmi menteri besar di JKR10, Kota Bharu.

Terdahulu, difahamkan seorang pes4kityang juga wanita hamil didapati pos1tif C0v1d-19 dan kini sedang dir4wat di h0spital Raja Perempuan Zainab II (HRPZII).

“Apa yang kita takutkan selama ini berhubung rentas negeri. m4ngsa (pes4kit) balik ke kampung apabila dibenarkan untuk rentas negeri baru-baru ini.

Sumber yang rapat dengan h0spital itu mengesahkan perkara itu kepada Malaysiakini.

k3stersebut menjadi tular di media sosial sejak semalam dengan pelbagai cerita dan spekulasi.

KUALA LUMPUR – Menjelang sambutan Aidilfitri Ahad ini, cubaan merentas negeri atas alasan mahu pulang ke kampung halaman masing-masing dilaporkan semakin meningkat.

Sebanyak 1,248 kenderaan diarah berpatah balik oleh Polis Diraja Malaysia (PDRM) ketika cuba melepasi sekatan jalan raya pada Sabtu manakala sehari sebelumnya sebanyak 508 kenderaan turut diarah berbuat demikian.

Walaupun perjalanan melebihi radius 10 kilometer sudah dibenarkan dan tiada lagi had perjalanan hanya sehingga jam 10 malam, namun pergerakan merentas negeri masih lagi belum dibenarkan.Ini kerana tindakan merentas negeri boleh menyumbang kepada risiko j4ngkitan C0v1d-19 kepada keluarga masing-masing.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah turut menyatakan kegusaran dengan tindakan tidak bertanggungjawab segelintir masyarakat yang cuba cvri-cvri merentas negeri untuk pulang ke kampung menyambut Aidilfitri.

Dr Noor Hisham memaklumkan sehingga semalam, sebanyak 971 k3spos1tif C0v1d-19 iaitu 14.1 peratus daripada keseluruhan 6,894 k3smempunyai sejarah merentas negeri.

Tambahan pula, sebanyak 18 kluster daripada jumlah keseluruhan 49 kluster yang pernah dicatatkan di Malaysia juga adalah berkaitan dengan aktiviti merentas negeri dengan sepuluh daripada kluster itu masih aktif.

Sementara itu, mengenai pembukaan rumah ibadat semasa Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB), prosedur operasi standard (SOP) berkaitan perkara berkenaan dijangka dimuktamadkan hari ini

 

 

Apa pendapat anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen dan Share Ya. Terima Kasih ! 

Sumber: Mskini/Transformasi

Be the first to comment on "Apa yang kita takutkan selama ini dari segi rentas sempadan menjadi kenyataan, wanita meng4ndung bawa pulang Cov1d-19 ke Kelantan"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*