Hasrat bersalin di Kelantan tapi dis4hkan pos1tif c0v1d-19 dari zon merah Ampang, 20 kontak rapat dikuarantin termasuk mak ayah

KOTA BHARU: k3sC0V1D-19 yang dikesan pos1tif pada seorang wanita mengandung berusia 30an yang pulang dari Kuala Lumpur ke Kuala Krai di sini sejak Jumaat lalu, menyebabkan 20 kontak rapat dikenakan kuarantin.

Selain ahli keluarganya yang dikenakan tindakan kuarantin itu, petugas klinik kesihatan yang mer4wat wanita terbabit turut dikenakan tindakan sama, bagi mengesan sebarang tanda j4ngkitan.

Wanita itu dikesan merentas sempadan negeri di luar tempoh dibenarkan pihak berkuasa baru-baru ini.

Sebaliknya dia hanya pulang dari Ampang ke Kampung Sungai Durian, Kuala Krai di sini, pada Jumaat lalu iaitu di luar tempoh pergerakan rentas negeri yang dibenarkan di antara 7 hingga 10 Mei lalu.

Wanita mengandung yang dis4hkan pos1tif C0V1D-19 itu, pulang ke kampung halaman untuk bersalin anak kedua.

Sumber Jabatan Kesihatan Negeri Kelantan, berkata berdasarkan keterangan pesakit, wanita berkenaan pulang untuk bersalin memandangkan usia kandungan sudah memasuki 35 minggu.

“Apa yang bahaya, pes4kitini tidak mempunyai tanda-tanda seperti dem4m atau batvk yang menyebabkan dia bebas bergerak.

“m4ngsa pulang pada 15 Mei dan tiada kaitan dengan perjalanan Gerak Malaysia, sebaliknya balik untuk bersalin.

“Susulan kejadian itu, seramai 20 individu dikuarantin termasuk ahli keluarga dan kakitangan klinik kesihatan,” katanya ketika dihubungi, di sini, hari ini.

Dr Izani Husin

Terdahulu, selepas lebih sebulan bebas daripada C0V1D-19, Kelantan kembali mencatatkan satu k3sterbaharu di Kuala Krai, membabitkan wanita mengandung.

Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan dan Kesihatan Kelantan Dr Izani Husin, berkata m4ngsa kini dir4wat di h0spital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ II).

Sementara itu, Polis Kelantan menunggu arahan dari kerajaan negeri untuk sebarang tindakan selanjutnya, susulan kemunculan semula k3sj4ngkitan C0V1D-19 di negeri ini.

Ketua Polis Kelantan, Datuk Hasanuddin Hassan, menyifatkan kejadian itu adalah satu tragedi memandangkan negeri ini sudah lebih sebulan berstatus Zon Hijau dan kini secara autom4tik bertukar kepada kuning.

“Ini adalah satu tragedi di Kelantan dan apa yang kita tahu seorang pembawa boleh menj4ngkiti 30 orang yang lain.

“Untuk periksa seorang demi seorang individu yang merentas negeri sudah pasti satu beban yang perlu ditanggung oleh kami sedangkan w4bak itu dibawa dari negeri lain.

“Bagaimanapun kami akan mengadakan mesyuarat dan terpulang kepada kerajaan (negeri) untuk memutuskan sebarang perubahan tindakan dalam penguatkuasaan pemantauan nanti,” katanya.

DALAM pada itu, Kementerian Kesihatan (KKM) mengesahkan k3spositif C0VID-19 membabitkan seorang wanita mengandung yang pulang dari Ampang, Kuala Lumpur ke kampung halamannya di Kelantan.

Perkara itu disahkan oleh Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah menerusi sidang media pada Rabu petang.

“Kita sedia maklum negeri Kelantan ialah zon hijau, dan k3s(wanita) ini didapati telah balik kampung dari Ampang (zon merah).

“Apabila k3sini sampai ke kampung dan datang ke klinik kesihatan untuk menjalankan saringan. k3sini dia mengandung 35 minggu dan hasrat dia untuk melahirkan bayi tersebut di kampung.

“Apabila dilaksanakan ujian C0v1d-19, dia positif dan kini telah diasingkan dan diberi raw4tan,” ujarnya.

Jelas Dr Noor Hisham, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) juga sedang melakukan pengesanan kontak-kontak rapat wanita tersebut.

Malah, k3situ juga kini masih berada dalam s1asatan KKM.

Dalam pada itu, Dr Noor Hisham turut menasihati orang ramai khususnya yang tinggal dalam zon merah agar kekal di rumah.

Jelasnya, ia penting bagi mengelakkan j4ngkitan terhadap orang lain khususnya mereka yang berada dalam zon hijau.

Difahamkan, pergerakan wanita itu bermula dari Ampang dan dia telah singgah unuk berbuka puasa di kediaman nenek belah suaminya di Machang.

Selepas itu, dia bergerak ke Kampung Mengkebang, kediaman ibu bapa suaminya sebelum menginap di rumah keluarga di Kampung Sungai Durian, Kuala Krai.

Di kemudiannya membuat pemeriksaan kehamilan di sebuah klinik pada Selasa sebelum disahkan pos1tif C0v1d-19 di h0spital Sultanah Zainab, kota Bharu.

Sehingga kini, 11 kontak rapat telah membuat saringan dan kini melakukan kuarantin kendiri sementara menunggu keputusan.

Polis mengadakan sekatan jalan raya di Kampung Tanah Puteh, Jalan Gua Musang-Kuala Lipis mempertingkatan pengawasan dan pemeriksaan kenderaan rentas sempadan. - NSTP/Ramli Ibrahim Polis mengadakan sekatan jalan raya di Kampung Tanah Puteh, Jalan Gua Musang-Kuala Lipis mempertingkatan pengawasan dan pemeriksaan kenderaan rentas sempadan. – NSTP/Ramli Ibrahim

 

 

Apa pendapat anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen dan Share Ya. Terima Kasih ! 

Sumber: Berita Harian, Awani/MHI ALLNWS

Be the first to comment on "Hasrat bersalin di Kelantan tapi dis4hkan pos1tif c0v1d-19 dari zon merah Ampang, 20 kontak rapat dikuarantin termasuk mak ayah"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*