Ramai kec4m wanita ini bwk pulang Cov1d, Sekali sepupu mula buka cerita sebenar

Selepas lebih sebulan bebas daripada COV1D-19, Kelantan kembali mencatatkan satu k3sterbaharu di Kuala Krai membabitkan wanita mengandung.

Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan dan Kesihatan Kelantan Dr Izani Husin, ketika mengesahkan perkara itu berkata, usia kandungan mngsa 32 minggu.

” Setakat maklumat yang kita tahu, ahli keluarganya negatif, dia seorang saja positif. Namun ahli keluarga lain dikuarantin.

” Apa yang kita takutkan selama ini berhubung rentas negeri. Mngsa (pes4k1t) balik ke kampung apabila dibenarkan untuk rentas negeri baru-baru ini.

” Mngsa kini diraw4t di h0spital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ II),” katanya ketika ditemui selepas mesyuarat exco di Kota Bharu, hari ini.

Kisah sebenar dari sepupu suami mgsa:

“Untuk makluman. Susp3k tu sepupu ambo. Dia juga seorang frontliner yang terlibat di Kuala Lumpur dalam menyelengara fasiliti TM untuk memastikan internet berjalan dengan lancar. Dia balik hantar bini dia sebab dia ada anak kecik umur 2tahun dan bini dia nak beranak anak no 2. Di KL dia duduk sekelamin, dan dia kerja on call 24 jam. Atas nasihat h0spital dan kelulusan permit rentas negeri dia balik hantar bini dia.

Lepas balik hantar bini dia. Dia terus naik ke KL..loni dia di h0spital ampang, bini dia di hrpz. Bukan dia balik suka-suka nak beraya. Tapi atas musaqoh. Sama2 kita doakan yg terbaik buat dia dan keluarga..”

Dengan penjelasan ahli keluarga terdekat m4ngsa tersebut, sama-samalah kita jaga tutur-kata dan ibadah kita di bulan yang mulia ini dan setiap masa.

Ingat, FI1TNAH boleh menjejaskan URUSAN HIDUP mngsa F1ITNAH…dan diri kita sendiri, suatu masa nanti!!!

Dari zon hijau, kini autom4tik jadi zon kuning

Dalam pada itu polis masih menunggu arahan dari kerajaan Kelantan untuk sebarang tindakan selanjutnya berhubung kemunculan semula k3sCOV1D-19.

Ketua Polis Kelantan, Datuk Hasanuddin Hassan berkata, kejadian itu adalah satu traged1i memandangkan Kelantan sudah lebih sebulan berstatus zon hijau dan kini secara autom4tik bertukar kepada kuning.

” Ini adalah satu tragedi1 di Kelantan dan apa yang kita tahu seorang pembawa boleh menjngkiti 30 orang yang lain.

” Untuk periksa seorang demi seorang individu yang merentas negeri sudah pasti satu beban yang perlu ditanggung oleh kami sedangkan w4bak itu dibawa dari negeri lain.

” Bagaimanapun kami akan mengadakan mesyuarat dan terpulang kepada kerajaan (negeri) untuk memutuskan sebarang perubahan tindakan dalam penguatkuasaan pemantauan nanti,” katanya ketika ditemui di sekatan jalan raya Bukit Yong, Pasir Puteh, hari ini.

Kelantan kembali mencatatkan k3sCOVlD-19 dengan k3sterbaru dipercayai di Kuala Krai membabitkan wanita mengandung dan perkara itu disahkan oleh Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan dan Kesihatan Kelantan Dr Izani Husin.

Mngsa (pesak1t) yang menetap di Lembah Klang balik ke negeri ini apabila sempadan negeri dibuka baru-baru ini dan secara tidak rasmi dikatakan mngsa pos1tif serta sedang diraw4t di h0spital.

Dalam perkembangan terkini, ayah mgsa menyeru kepada siapa-siap yang ada contact dgn mngsa mitok tlg byk2 gi check deh

Sementara itu berikut adalah kronologi berkenaan k3stersebut yang dikongsikan di Facebook ‘I Love Kuala Krai’;

1su Berbangkit k3sImport Pos1tif COV1D-19:

– Seorang wanita mengandung 35 minggu disahkan pos1tif COV1D-19 pada 19/5/2020 yang balik dari Ampang, Kuala Lumpur pada 15/5/2020. Suami bekerja sebagai juruteknik TM disekitar lembah kelang.

– 15/5/2020 singgah di Machang rumah nenek sebelah suami untuk berbuka puasa.

– Bertolak balik ke rumah emak/ ayah sebelah lelaki di kg. Mengkebang.

– 17/5/2020 Menginap di rumah ibubapa di Kg. Sungai Durian Kuala Krai.

– 19/5/2020 buat pemeriksaan ibu mengandung di KKB.

– Jam 3.30 Petang disahkan Posit1f COV1D-19 oleh HSIP Kuala Krai dan dihantar ke h0spital Sultanah Zainab KB sebagai Centre k3sCOV1D-19 di Kelantan.

– PKD memaklumkan terdapat 11 Orang Kontak rapat telah dibuat saringan pada 20/5/2020 dan menunggu keputusan pada 21/ 22hb Mei 2020.

– 1 kontak ini telah beri arahan untuk melaksanakan kuarantin (Home Survelan )selama 14 hari dan akan dipantau oleh PDRM.

– Tindakan yang bersesuaian akan dilaksanakan selepas keputusan ujian sample ke atas 11orang kontak rapat diperolehi. Harap Maklum, terima kasih.

Banyak tempat menyinggah boleh mendatangkan bahaya kepada orang lain.

 

Apa pendapat anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen dan Share Ya. Terima Kasih ! 

Sumber : M.B

Be the first to comment on "Ramai kec4m wanita ini bwk pulang Cov1d, Sekali sepupu mula buka cerita sebenar"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*