Zarina Anjoulie sam4n Amyza Aznan RM3 juta. Isi kandungan sam4n didedahkan

 

Pelakon dan model Zarina Anjoulie Mohamad Fahizul memfailkan sam4n fi1tnah RM3 juta terhadap rakan seperjuangannya, Amyza Aznan berhubung kenyataan mengenai bantuan khusus untuk artis tempatan susulan Bantuan Prihatin Nasional (BPN) oleh kerajaan berikutan wab4k COVI1D-19.

Zarina Anjoulie, 34, selaku plaintif memfailkan s3man itu pada 23 April lepas, menerusi Tetuan Nurul Hafidzah & Associates dengan menamakan Amyza Aznan atau nama sebenarnya Azizah @ Amyza Aznan, 46, selaku defendan tunggal dalam sam4n berkenaan.

Mengikut senarai k3sm4hkamah, k3situ ditetapkan untuk sebutan secara dalam talian (e-Review) di hadapan Timbalan Pendaftar m4hkamah Tinggi Farah Shuhada Ramli hari ini yang kemudiannya menetapkan 28 Mei ini untuk pengurusan k3sberkenaan.

Berdasarkan penyataan tuntutan yang dilihat melalui carian dalam e-filing, Zarina Anjoulie mend4kwa selepas pengumuman kerajaan berhubung BPN kepada rakyat dalam golongan B40 dan M40 yang berpendapatan sebulan RM8,000 ke bawah, sebahagian daripada golongan artis tempatan turut menyuarakan pendapat mereka dan menyatakan bahawa pihak kerajaan perlu memberikan satu “bantuan khusus” bagi mereka atau penggiat seni negara.

Zarina Anjoulie, yang juga usahawan mend4kwa beliau telah memuat naik video di laman sosial Instagramnya pada 28 Mac lepas, yang secara umum menyatakan bahawa “bantuan khusus” itu adalah tidak perlu dan hanya golongan artis yang layak boleh memohon BPN seperti rakyat lain.

Isi kandungan Sam4n

Mengikut penyataan tuntutan itu, plaintif turut menyuarakan pendapat bahawa golongan artis yang berkemampuan dan berpendapatan besar seharusnya sedar mereka adalah golongan yang sepatutnya mempunyai wang simpanan mencukupi untuk menyara diri mereka sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), disebabkan kris1is COVI1D-19, malah berpeluang untuk turut sama membantu rakyat yang terjejas oleh krisis tersebut.

d4kwanya, pada 29 Mac lepas satu kumpulan dikenali sebagai “BANTvAN COVI1D-SENI 2020” telah ditubuhkan menggunakan aplikasi pesanan ringkas Telegram yang membincangkan mengenai bantuan COVI1D-19 kepada artis tempatan dan kumpulan itu mempunyai sekurang-kurangnya 819 ahli terdiri daripada penggiat seni termasuk Amyza.

Plaintif mend4kwa melalui kumpulan itu Amyza telah mengeluarkan kenyataan f1itnah terhadapnya menyebabkan ramai ahli kumpulan berkenaan turut dipengaruhi oleh fi1tnah itu selain mend4kwa defendan juga telah mengeluarkan kenyataan memfi1tnah di Instagram miliknya untuk paparan umum yang dimuat naik April lepas.

d4kwanya, kenyataan-kenyataan fitnah itu membawa maksud bahawa plaintif seorang yang berperangai bvruk, tidak bertanggungjawab, berpura-pura baik, mempergunakan orang lain untuk menyerang defendan dan sering menabur f1itnah terhadap artis-artis lain.

Akib4t kenyataan fitnah itu, Zarina Anjoulie mend4kwa beliau mengalami kemurungan kerana dimalukan, sedih, sak1it hati dan reputasinya turut terc4lar selain mend4kwa plaintif menerima kecaman dan reaksi negatif daripada masyarakat.

Oleh itu, plaintif menuntut ganti rugi am atas kehilangan reputasi berjumlah RM3 juta, ganti rugi teladan, faedah, permohonan maaf daripada defendan dan defendan juga dihalang daripada mengeluarkan sebarang bentuk kenyataan memfitnah, memalukan atau menjatuhkan reputasi plaintif pada masa akan datang, kos serta relief lain yang sesuai oleh m4hkamah.

Pada penghujung Mac lalu, industri hiburan kecoh apabila timbul 1su perang artis dan netizen.

Ia bermula apabila penyanyi Black mencadangkan bantuan khusus daripada kerajaan untuk penggiat seni.

Kemuncaknya apabila tersebar beberapa paparan skrin perbualan selebriti dalam satu akaun Telegram milik Persatuan Seniman Malaysia yang did4kwa menghina netizen dan pelakon Zarina Anjoulie.

Apa kata anda? Semoga hubungan kedua-dua pihak kembali jernih

 

Apa pendapat anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen dan Share Ya. Terima Kasih ! 

Sumber : Trending Sangat

Be the first to comment on "Zarina Anjoulie sam4n Amyza Aznan RM3 juta. Isi kandungan sam4n didedahkan"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*