Dlm kita menyambut hari raya, rupanya ada Kluster baharu DTI Sepang

 

KUALA LUMPUR: k3sbaharu COV1ID-19 yang dicatat di seluruh negara hari ini menunjukkan peningkatan kepada 60 k3satau sebanyak 25 peratus, berbanding 48 k3ssemalam.

Sebanyak 53 k3sdaripada keseluruhan k3sbaharu COVI1D-19 yang dicatat setakat jam 12 tengah hari tadi dikesan berlaku secara penularan tempatan yang mana 33 k3smembabitkan bukan warganegara Malaysia.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, berkata 27 k3smembabitkan bukan warganegara itu merangkumi individu yang ditempatkan di depoh tah4nan imigresen (DTI) di Semenyih, Selangor.

“Enam k3smembabitkan kluster baharu di DTI dekat Sepang,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Khamis lalu, Kementerian Kesihatan (KKM) melaporkan satu kluster baharu dikesan di DTI dekat Bukit Jalil membabitkan 35 k3spositif C0v1d-19 dan semuanya merangkumi bukan warganegara Malaysia, iaitu 17 warga Myanmar, 15 (India), dan masing-masing seorang warga Sri L4nka, B4ngladesh dan Mesir.

Penularan dalam kalangan bukan warganegara itu semakin merunci1ng apabila satu lagi kluster baharu dikesan di DTI dekat Semenyih, semalam membabitkan 26 kes.

Memperincikan perkembangan positif, Dr Noor Hisham berkata, 33 k3sdidapati pulih dan dibenarkan pulang, menjadikan jumlah keseluruhan k3syang bebas daripada j4ngkitan w4bak berkenaan ialah 5,945 k3satau 82.1 peratus.

“Sehingga kini, sembilan k3spositif COV1ID-19 sedang dirawat di unit raw4tan rapi (ICU) dan empat daripadanya memerlukan bantuan pernafasan.

“Daripada maklumat terkini yang dilaporkan ke Pusat Kesiapsiagaan dan Tindakan Cepat Krisis Kebangsaan (CPRC), dimaklumkan bahawa tiada k3skem4tian berkaitan COV1ID-19 setakat ini.

“Oleh itu, jumlah kumulatif k3skem4tian COVI1D-19 di Malaysia kekal sebanyak 115 k3satau 1.59 peratus,” katanya.

Terkini: Mngsa k3m4langan motosikal di Kluang diuji positif Covi1d-19

Seorang m4ngsa kemal4ngan motosikal di Kluang, Johor diuji positif Covi1d-19. Ia k3sbaru di mukim itu sejak kali terakhir dilaporkan pada 2 April yang lalu.

Menurut Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Alam Sekitar Negeri Johor, R Vidyananthan, dengan k3sbaru itu, maka mukim Kluang bertukar menjadi zon kuning.

“Jabatan Kesihatan Negeri Johor (JPNJ) semalam (23 Mei) melaporkan satu k3sbaru di Johor. Seorang lelaki berumur 86 tahun telah dimasukkan ke h0spital akibat kem4langan motosikal.

“Memandangkan beliau mempunyai gej4la demam dan batvk, ujian saringan rutin Cov1id-19 dijalankan dan disahkan positif,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Untuk rekod, sehingga semalam Johor mempunyai 670 k3skeseluruhan, dengan 74 k3sdilaporkan masih lagi aktif.

Sementara itu, Vidyananthan yang juga Adun Kahang berkata seramai 42 kontak rapat dengan mngsa k3m4langan itu telah dikenal pasti.

“Sebanyak 42 kontak rapat telah dikenal pasti telah diberikan perintah ku4arantin selama 14 hari.

“Kesemua sampel ujian sw4b, daripada kontak terbabit telah diambil dan menunggu keputusan m4kmal,” katanya.

Untuk rekod, pada 26 Mac dua petempatan di Kluang dikenakan perintah kawalan pergerakan diperketatkan (PKPD) ekoran terdapat k3spositif Cov1id-19 yang tinggi.

Kawasan itu ialah Kampung Dato’ Ibrahim Majid dan Bandar Baharu Dato’ Ibrahim Majid di Simpang Rengga

 

 

Apa pendapat anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen dan Share Ya. Terima Kasih ! 

Sumber : http://trendingsangat.pw/

Be the first to comment on "Dlm kita menyambut hari raya, rupanya ada Kluster baharu DTI Sepang"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*