59 pemancing lepas ‘gi1an’ kena serbv. Aiman Tino Pun Ada Sekali

PENYANYI remaja tersohor, Muhammad Aiman Yusri, 22 yang dikenali Aiman Tino mend4kwa dirinya ‘terp3rangkap’ dalam k3skompavn RM1,000 selepas didapati memancing di kolam ikan di Ampang Pecah, Kuala Kubu Bharu, semalam.

Aiman Tino berkata, ketika itu dia bersama ayahnya, Yusri Ishak, 51, dan adiknya Muhammad Haikal, 14, berada di lokasi ketika polis menyerbv masuk kawasan kolam berkenaan.

“Kami masuk ke kawasan kolam itu mengikut syarat Prosedur Standard Operasi (SOP) yang disediakan pemilik kolam ini. Ketika serbvan polis petang lewat petang semalam, hujan turun lebat.

“Ramai pengunjung berteduh pada bangsal terbuka pada satu tempat ketika itu yang melebihi 20 orang, polis enggan menerima penjelasan kami dan terus mengeluarkan kompavn kepada pengunjung,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

Hari ini, portal Harian Metro melaporkan seramai 59 pemancing termasuk dua pekerja warga asing dikenakan kompavun masing-masing RM1,000 kerana mel4anggar arahan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) pada petang semalam.

Aiman mend4kwa sepatutnya pengusaha kolam pancing ini perlu dikenakan t1ndakan uvndang-uvndang dengan kompabn yang sesuai dan bukannya 59 pemancing lain yang datang ke situ.

Katanya, kejadian berlaku memberi k3san burvk kepada mereka yang patuh peraturan dengan mengamalkan penjarakan sosial satu meter, memakai topeng pelitup muka dan mendapatkan nombor giliran untuk masuk memancing.

“Saya kesal dis4man pihak polis bersama para pengunjung lain. Kami dibekalkan syarat asas tatacara urusan kebenaran kolam pancing yang betul dan turut mengamalkan apa yang dikehendaki,” katanya.

Sementara itu, Mohd Yusri berkata, pemilik kolam berkenaan tidak berada di situ semasa kejadian dan hanya membiarkan pekerja warga Bangladesh menguruskan perniagaan itu.

Katanya, mereka berasa teran1iaya dengan kejadian yang tidak disangka itu.

“Kami kerap memancing di kolam yang terletak hanya dua kilometer dari rumah berdekatan jalan utama di Kuala Kubu Bharu menyebabkan ramai datang memancing di situ.

“Kolam ini memang terkenal sebelum penguatkuasaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sejak 18 Mac lalu. Kami bukan sengaja l4nggar peraturan dan buat mas4lah,” katanya.

Mohd Yusri berkata, mereka dikehendaki melunaskan bayaran kompavn RM1,000 di Pusat Kesihatan Daerah Hulu Selangor selewat-lewatnya pada 8 Jun ini.

Katanya, dia bersama rakan lain akan membawa ketengah k3sini bagi mendapatkan pemb3laan yang setimpal.

PKPB: 59 pemancing lepas ‘g1ian’ di kolam kena kompavn RM1,000

Sebelul ink media melaporkan Lima puluh sembilan pemancing di sebuah kolam pancing ikan air tawar di Ampang Pecah, Kuala Kubu Bharu, di sini, masing-masing dikompavn RM1,000 semalam kerana mel4nggar prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) .

Yang turut dikenakan tindakan sama adalah dua pekerja kolam terbabit serta dua orang awam selepas sepasukan anggota polis dari Ibu Pejabat Daerah Polis Hulu Selangor melakukan serbvan mengejvt ke kolam terbabit.

Ketika serbvan, difahamkan hanya dua pekerja dipercayai warga asing yang berada di lokasi menjaga dan menguruskan pemancing di kolam berkenaan yang dikatakan datang dari Hulu Selangor, Kuala Selangor dan Sabak Bernam.

Seorang pemancing hanya ingin dikenali sebagai Mohamad Amin yang turut dikenakan kompavn RM1,000, berkata dia pada mulanya terkejut apabila mendapati ramai pemancing dibenarkan masuk memancing dalam satu-satu masa.

“Nombor giliran saya adalah yang ke-10 untuk masuk ke kawasan kolam, tetapi belum sempat memancing sudah dikenakan kompavn,” katanya sambil menambah, kompavn perlu dijelaskan di Pusat Kesihatan Daerah Hulu Selangor, selewat-lewatnya 8 Jun ini.

Difahamkan, pengurusan kolam itu ada menyediakan nombor giliran dan panduan penjarakan sosial sebelum pemancing masuk, namun mel4nggar SOP lain apabila lebih 20 pemancing dibenarkan berkumpul di kawasan kolam berkenaan ketika serbvan dilakukan polis.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Hulu Selangor, Superintendan Arshad Kamaruddin ketika dihubungi, mengesahkan polis melakukan serbvan berkenaan, namun enggan mengulas lanjut.

 

Apa pendapat anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen dan Share Ya. Terima Kasih ! 

Sumber : M.B

Be the first to comment on "59 pemancing lepas ‘gi1an’ kena serbv. Aiman Tino Pun Ada Sekali"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*