Lima gadis remaja ini baru nak berseronok bersama-sama sekali semua berakhir bila polis sampai depan rumah

Gembira sebelum tepuk dahi

Kegembiraan enam sahabat menyambut Aidilfitri di sebuah rumah dekat Penaga, Kepala Batas, hari ini, membawa m4lang bagi mereka apabila dikenakan kompaun kerana mengingkari Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

Kompaun RM1,000 itu dikeluarkan polis selepas mengadakan pemeriksaan secara mengejut jam 3.45 petang tadi dan mendapati lima wanita serta lelaki berusia lingkungan 20-an berhari raya yang jelas melanggar arahan ditetapkan.

Ketua Polis Daerah Seberang Perai Utara, Asisten Komisioner Noorzainy Mohd Noor berkata, polis tidak lagi mengeluarkan amaran sebaliknya terus mengeluarkan kompaun atau melakukan tangkapan bagi mereka yang berdegil dan tidak mematuhi arahan yang ditetapkan.

Beliau berkata, sejak hari pertama umat Islam menyambut Aidilfitri hingga hari ini sebanyak 101 kompaun dikeluarkan bagi pelbagai kesalahan antaranya merentas negeri dan melakukan aktiviti ziarah ke rumah sanak saudara.

“Rentas negeri tanpa kebenaran adalah satu kesalahan dan polis giat melakukan sekatan di pintu masuk sempadan daerah ini.

“Dalam pada itu seperti sedia maklum, kerajaan hanya membenarkan aktiviti ziarah pada hari raya pertama saja itu pun perlu mematuhi prosedur operasi standard (SOP).

“Oleh itu, polis bertindak tegas dan tidak lagi memberi amaran seperti hari ini kita menahan enam individu termasuk tuan rumah yang melakukan serta membenarkan aktiviti ziarah,” katanya, hari ini.

Menurutnya, polis terus mengadakan rondaan dan pemantauan bagi memastikan orang awam mematuhi arahan dalam memutuskan rantaian penularan w4bak C0v1d-19.

Noorzainy berkata, polis daerah itu membahagikan kepada 10 pasukan dalam mengadakan pemantauan dan operasi di sekitar daerah itu selari dengan Akta 342.

 

 

 

Apa pendapat anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen dan Share Ya. Terima Kasih ! 

Sumber : HM/AS/kisah Benar

Be the first to comment on "Lima gadis remaja ini baru nak berseronok bersama-sama sekali semua berakhir bila polis sampai depan rumah"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*