K3s Tend4ng Rider Wanita Food Panda,Penghantar Makanan Lain Dihadapkan Ke Mak4mah

PETALING JAYA – Seramai enam penghantar makanan mengaku tidak bersalah di m4hkamah Majistret di sini hari ini atas pertudvhan melakukan rusuhan pada Isnin minggu lalu.

Kesemua tertuduh, Muhammad Hafiz Yusnan, 21; Muhamad Izzat Abd Bari, 22; Mohd Syukri Achyar, 39; Wan Hafizie Wan Hanapi, 28; S Jaya Nantha Kumaran, 31; dan Amirul Zahari Zailani, 25, membuat pengakuan itu selepas pertudvhan dibaca di hadapan Majistret Nor Ariffin Hisham.

Mengikut pertuduhan, mereka bersama 10 individu yang masih bebas didapati melakukan rusuhan di sebuah restoran di Bandar Puteri, Puchong pada jam 6.20 petang, 18 Mei lalu.

Mereka did4kwa mengikut Seksyen 147 Kanun Keseksaan dan dibaca bersama Seksyen 34 Kanun sama, yang membawa hukvman penjara sehingga dua tahun atau dengan denda atau dengan kedua-duanya.

Terdahulu, Timbalan Pend4kwa Raya, Mohammad Fakhrurrazi Ahmad Salim mencadangkan ikat jamin bagi setiap tertvduh sebanyak RM 5,000.

Bagaimanapun kesemua tertuduh merayu, kadar jaminan paling minima kerana tidak berkemampuan.

Nor Ariffin menawarkan RM 2,500 bagi setiap tertuduh dan menetapkan 13 Julai depan sebagai sebutan semula k3s.

Minggu lalu, satu video berdurasi 58 saat tular di Facebook memaparkan seorang lelaki men3ndang seorang wanita yang juga penghantar makanan di Bandar Puteri, Puchong.

Susulan kejadian itu, beberapa penghantar makanan dilihat berkumpul di hadapan premis terbabit bagi menunjukkan protes.

Sumber : Sinar Harian

Warga emas tidak mengaku salah tendang wanita penghantar makanan

Tertuduh (kiri) mengaku tidak bersalah terhadap dua tuduhan mencederakan serta dengan niat mengganggu kesantunan seorang wanita, Isnin lalu. - NSTP/Eizairi Shamsudin

Lelaki warga emas mengaku tidak bersalah di m4hkamah Majistret di sini, hari ini, terhadap dua tudvhan mencederakan serta dengan niat mengganggu kesantunan seorang wanita, Isnin lalu.

Tertuduh, Hii King, 61, membuat pengakuan itu selepas pertudvhan dibacakan jurubahasa di hadapan Majistret Mohamad Ikhwan Mohd Nasir.

Mengikut tudvhan pertama, dia did4kwa dengan sengaja mendatangkan kecederaan terhadap Shazleena Shazmi, 24, dengan men3ndang wanita yang bekerja sebagai penghantar makanan itu.

Bagi pertudvhan kedua, dia did4kwa dengan niat mengganggu kesantunan Shazleena dengan menunjukkan isyarat luc4h jari tengah.

King yang juga pesara did4kwa melakukan kedua-dua kesalahan itu di Jalan Puteri 9/1, Bandar Puteri, Puchong, kira-kira jam 4.10 petang, pada Isnin lalu.

Bagi pertuduhan pertama, dia did4kwa mengikut Seksyen 323 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukvman penjara hingga setahun atau didenda maksimum RM2,000 atau keduanya sekali, jika sabit kesalahan.

Mengikut pertuduhan kedua, dia did4kwa mengikut Seksyen 509 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukvman p3njara maksimum lima tahun, denda atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Terdahulu, Timbalan Pend4kwa Raya, Hakim Amir Abdul Hamid memohon m4hkamah menetapkan jaminan RM6,000 ke atas tertvduh, selain syarat tambahan supaya tertudvh tidak mengganggu atau menghampiri m4ngsa dan saksi kejadian.

Bagaimanapun, Mohd Ikhwan kemudian membenarkan tertvduh dijamin dengan RM4,000 bagi kedua-dua pertuduhan, selain menetapkan 16 Julai ini bagi sebutan semula. Tertvduh diwakili peguam Lim Tien Loong.

Sebelum ini media melaporkan mengenai satu kejadian perselisihan faham di antara seorang pekerja penghantar makanan dengan tertvduh yang ketika itu sedang memandu kereta di Jalan Puteri 9/1 Bandar Puteri, Puchong.

Dalam kejadian kira-kira jam 4 petang itu, tertvduh memarahi m4ngsa kerana memotong kereta dipandunya ketika dia mahu membuat pusingan U di situ.

Warga emas itu turut menunjukkan isyarat luc4h kepada m4ngsa dan men3ndangnya beberapa kali sehingga m4ngsa terjatuh.

 

 

Apa pendapat anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen dan Share Ya. Terima Kasih ! 

Sumber : BHARIAN ONLINE/Transformasi

Be the first to comment on "K3s Tend4ng Rider Wanita Food Panda,Penghantar Makanan Lain Dihadapkan Ke Mak4mah"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*