Terkini! “Kita akan ubah protokol” pes4kit c0vid 19 boleh discaj dari hospital selepas dir4wat 14 hari walaupun masih pos1tif

LAP0RAN terbaharu Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menyatakan pes4kit Covi1d-19 yang masih positif boleh dibenarkan discaj selepas 14 hari diraw4t di h0spital. Ia disebabkan tahap kebolehjangk1itan mereka yang rendah selepas menjalani tempoh raw4tan selama dua minggu.

Menurut Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham, laporan terbaharu itu juga akan mengubah protokol Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dalam menguruskan pes4kit positif di Malaysia selepas ini.

“Mengikut laporan WHO, kalau mereka telah melepasi tempoh 14 hari, kebolehj4angkitan mereka adalah sifar.

“Dengan maklumat terbaharu yang kita perolehi, kalau lepas 14 hari, walaupun ujian positif… kita boleh discaj pes4kit tersebut.

“Ini tindakan atau maklumat baharu yang kita dapat dan kita akan mengubah protokol dalam menguruskan pes4kit yang positif,” ujarnya pada Selasa.

Kata Dr Noor Hisham, protokol baharu itu belum lagi dimaklumkan kepada pakar-pakar di semua h0spital terlibat dan akan dilakukan dengan kadar segera memandangkan ia baru sahaja diterima.

Katanya lagi, langkah terbaharu itu bermakna pes4kit Covi1d-19 hanya akan dir4wat di h0spital selama 14 hari sahaja biarpun ujian pada penghujung tempoh itu menyaksikan mereka berstatus positif.

Tambah Dr Noor Hisham lagi, protokol itu berubah kerana ia adalah v1irus jenis baharu dan pihaknya juga masih lagi mengkaji lanjut mengenainya.

Namun, keputusan itu diambil atas kajian yang dilaksanakan WHO termasuklah Korea, Taiwan dan beberapa negara lain.

“Kalau kita lihat protokol dah berubah sebab ini v1rus yang baharu. Jadi kita tengah belajar juga.

“Dan selepas discaj, kita menasihatkan pes4kit untuk kuarantin dua minggu di rumah,” ujarnya lagi.

Sebelum ini, pes4kit akan diuji pada hari ke-13 dan sekiranya keputusan masih positif, mereka akan terus diraw4t di h0spital.

 

Apa pendapat anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen dan Share Ya. Terima Kasih ! 

Sumber: mstar/Kisah Benar

Be the first to comment on "Terkini! “Kita akan ubah protokol” pes4kit c0vid 19 boleh discaj dari hospital selepas dir4wat 14 hari walaupun masih pos1tif"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*