Selepas bersara jadi pendakwah, ini pekerjaan terbaru Abu Syafiq

Abu Syafiq akhirnya membuat keputusan untuk mengundur diri dalam dunia dakwah dan melibatkan diri dalam perniagaan melibatkan hartanah

Menurut Abu Syafiq juga dia telah berjaya menjual sebuah rumah di Turki

Dalam perkembangan terbaru, Abu Syafiq meluat naik satu gambar sedang menoreh getah. Dalam masa yang sama menyeru warga maya untuk tidak menghabiskan masa di laman sosial

Kongsi gambar menoreh

“Sudah lama tidak menoreh. Mencari rezeki demi membantu orang lain. Jom berkerja. Jangan main tenet jek. Tak kemana laman sosial ini. Last2 pemfitn4h kecvndang jua. Jangan lupa jaga ibadah dan akidh”

Berikut pula perkembangan lanjut sam4n Abu Syafiq dengan dengan personaliti tv Amin Idris

Fail Dua Sam4n

Pendakwah bebas dikenali sebagai Abu Syafiq memfailkan sam4n terhadap Amin Idris selepas personaliti televisyen terbabit enggan membuat permohonan maaf secara terbuka dan memadam kenyataan did4kwa berbaur fitn4h.

Peguam mewakili Abu Syafiq, Nurul Hafidzah Hassan, mengesahkan saman ke atas Amin dan seorang individu lain yang tidak didedahkan identitinya difailkan di mahk4mah Sesyen Shah Alam dan Kuantan hari ini.

Menurut peguam dari firma NHA Advocates and Solicitors itu Amin disam4n atas dakw4an memuat naik kenyataan memusnahkan jenama peribadi, imej dan reputasi Abu Syafiq.

“Anak guam kami, Abu Syafiq, memfailkan saman fitn4h terhadap Amin Idris dan individu tersebut kerana memfitn4h.

“Ianya dilakukan oleh defendan-defendan tersebut yang telah menerbit dan menyiarkan kenyataan-kenyataan palsu dan fitn4h mengenai anak guam kami,” katanya.

Dalam notis tuntutan yang diserahkan 24 April lalu, Amin dituntut membuat permohonan maaf secara terbuka selain membayar pampasan berjumlah RM1 juta dalam tempoh seminggu kerana did4kwa menjatuhkan reputasinya di media sosial.

Bagaimanapun, Amin melalui akaun Facebook miliknya bertegas tidak akan tunduk dengan tuntutan Abu Syafiq malah mencabar pendakwah bebas terbabit untuk meneruskan sam4nnya tanpa perlu menunggu tempoh tujuh hari yang diberikan kepadanya berakhir.

Raikan perbezaan pendapat

Amin, 39, sebelum itu memuat naik kenyataan melalui akaun Facebook ekoran kecaman Abu Syafiq ke atas seorang lagi pendakwah bebas iaitu Ebit Lew.

Perkongsian Amin itu menjadi tular sebaik ia dimuat naik ke media sosialnya.

Mengulas lanjut, Nurul Hafidzah berkata, saman tersebut bertujuan melindungi reputasi Abu Syafiq, selain agar kedua-dua defendan bertanggungjawab terhadap kenyataan mereka.

Katanya, ia juga untuk membuktikan kebenaran bahawa Abu Syafiq tidak bersalah dan tidak melakukan seperti apa yang did4kwa oleh defendan.

Amin Idris
Katanya sebelum mengambil keputusan untuk meny4man, Abu Syafiq berusaha untuk menyelesaikan perkara ini secara baik tetapi kedua-dua mereka enggan meminta maaf.

“Abu Syafiq telah cuba meminta agar kenyataan-kenyataan fitn4h dipadamkan dan permohonan maaf dilakukan namun Amin dan seorang lagi individu itu enggan berbuat demikian.

“Apa yang pasti melalui bukti-bukti yang diteliti, kami mendapati anak guam tidak membuat kenyataan-kenyataan seperti yang digembar-gemburkan sesetengah pihak.

“Kami juga sedang meneliti beberapa akaun lain yang membuat komen fitn4h, body shaming, mengh1na dan perlakuan lain yang melanggar und4ng-und4ng untuk dibawa ke muka pengadilan,” katanya.

Peguam korporat, sivil dan syariah itu berkata, masyarakat diharap bersikap lebih celik, peka dan tahu membezakan antara kritikan dan pendapat berbanding fitnah.

“Raikan perbezaan pendapat. Salah yang bagaimanapun yang kita sangka tidak semestinya ia benar dan ia tidak memberikan lesen untuk memfitn4h, memalukan dan melakukan ser4ngan peribadi,” katanya

 

Apa pendapat anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen dan Share Ya. Terima Kasih ! Berita Stedy Press

Sumber : Trending Habis

Be the first to comment on "Selepas bersara jadi pendakwah, ini pekerjaan terbaru Abu Syafiq"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*