Isu pemandu mabvk makin menjadi2, PM Muhyiddin Yassin mula bersuara

KUALA LUMPUR: Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin sudah mengarahkan Kementerian Pengangkutan untuk merangka pindaan Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Akta 333) supaya hvkuman lebih b3rat dikenakan terhadap individu yang disabitkan dengan kes4lahan memandu di bawah pengaruh alk0hol atau d4dah.

Perdana Menteri berkata, arahan itu sebagai maklum balas kepada ker3sahan rakyat mengenai k3sk3m4langan akib4t pemandu mabbk yang mana statistik polis sepanjang lima bulan pertama tahun ini sebanyak 21 k3smembabitkan pemandu mabbk dicatatkan yang mana lapan mngsa meni1nggal dunia.

Katanya, perkara itu sangat memb1imbangkan kerana jumlah yang direkodkan dalam tempoh lima bulan tahun ini menghampiri keseluruhan 23 k3syang dicatatkan sepanjang tahun lalu.

“Saya memandang b3rat bilangan k3sk3m4langan jalan raya akibat pemandu mabvk yang dilihat semakin membi1mbangkan kebelakangan ini.

“Sebagai ketua kerajaan yang juga seorang bapa, saya memahami kere3sahan rakyat dan keluarga m4ngsa k3m4langan yang mahu kerajaan bertindak tegas menangani perkara ini,” katanya dalam catatan di Facebook, hari ini.

Perdana Menteri yang kini dikuarantin 14 hari di kediamannya berkata, beliau difahamkan pindaan akta berkenaan akan dimuktamadkan pertengahan Jun depan sebelum dibawa ke Dewan Rakyat untuk dibentangkan pada persidangan akan datang.

Mengikut und4ng-und4ng sedia ada, individu yang memandu dalam keadaan mabvk boleh dikenakan tindakan mengikut Seksyen 45A (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 yang memperuntukkan hvkuman d3nda tidak kurang RM1,000 dan tidak lebih RM6,000 atau p3njara tidak lebih 12 bulan.

Bagi kesal4han memandu dalam keadaan mabvk sehingga menyebabkan kem4ti1an pula, pesalah boleh dikenakan hvkuman mengikut Seksyen 44 Akta Pengangkutan Jalan 1987 yang membawa hvkuman d3nda maksimum RM10,000 dan p3njara maksimum 12 bulan.

Pindaan ke atas Akta 333 itu katanya, diharap dapat menetapkan hukvman mandatori lebih berat dan setimpal terhadap pemandu mabvk yang menyebabkan kec3deraan apatah lagi kemat1an kepada pengguna jalan raya yang lain.

“Saya juga berharap pindaan hukuman ini kelak akan memberi pembelaan kepada waris keluarga m4ngsa k3m4langan yang terjejas akib4t pemandu mabbk,” katanya.

Semalam, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Und4ng-Und4ng), Datuk Takiyuddin Hassan, berkata pindaan kerajaan akan mengambil langkah segera bagi memastikan cadangan pindaan Akta 333 yang dimuktamadkan oleh Kementerian Pengangkutan dibawa ke persidangan Parlimen dalam tempoh terdekat.

Katanya, antara pindaan yang dibuat bukan sahaja membabitkan peruntukan berkaitan memandu dalam keadaan mabbk sehingga menyebabkan kec3deraan atau kem4tia1n iaitu Seksyen 44, Akta 333 tetapi juga memandu di bawah pengaruh minuman yang memabvkkan mengikut Seksyen 45 akta sama walaupun tidak terbabit dalam apa-apa k3m4langan.

“Kerajaan juga amat menyokong cadangan Kementerian Pengangkutan untuk menetapkan hvkuman p3njara mandatori terhadap pemandu yang ditahan kerana memandu dalam keadaan mabvuk (Seksyen 45) mengikut peruntukan sedia ada masih merupakan kuasa budi bicara m4hkamah,” katanya.

Takiyuddin berkata dengan meningkatkan kadar denda dan hukuman p3njara selepas pindaan dibuat, Jabatan Peguam Negara boleh mend4kwa pes4lah di m4hkamah Sesyen yang mempunyai bidang kuasa yang lebih tinggi.

Sebagai langkah pencegahan, beliau berkata pihak kerajaan akan berbincang dengan Jabatan Peguam Negara supaya k3syang membabitkan kem4ti1an angkara pemandu mabvk turut dis1asat dan ditvduh mengikut Kanun Kes3ksaan, termasuk Seksyen 302 iaitu menyebabkan kem4ti1an dengan sengaja ataupun Seksyen 307 iaitu cubaan membvnuh dengan niat.

Beberapa hari lepas satu k3m4langan mavt melibatkan seorang pemandu mabvk yang memandu mel4wan arus telah meny3babkan kem4ti1an seorang lelaki dalam perjalanan ke tempat kerja. Kejadi1an melibatkan pemandu mabvk dilihat semakin meni1ngkat naik. Menerusi Harian Metro, satu lagi kejadi1an yang melibatkan pemandu mabvk telah meng0rbankan seorang lelaki.

Mavt dalam perjalanan pulang ke rumah

Kejad1ian berlaku jam 6 pagi di Kilometer 34.2 Lebuhraya Persekutuan menghala ke ibu negara. Pembonceng motosikal m4ut di tempat kejad1ian manakala rakannya yang menunggang motosikal dilaporkan ced3ra p4rah. Mngsa yang ced3ra p4rah kini diraw4t di Zon M3rah, Pusat Pervbatan Universiti Malaya (PPUM). Kedua-dua mngsa merupakan rakan sekerja di sebuah syarikat kurier dan dalam perjalanan pulang ke rumah di ibu negara. Mngsa baru sahaja mula berkerja 3 hari yang lalu.

Kita amat kec3wa dan k3sal kerana kejad1ian terbaru membabitkan kemat1ian petugas barisan hadapan yang membantu menangani wab4k COV1ID-19.

Hakikatnya, pada Januari tahun ini sahaja, 158 individu ditah4n kerana memandu dalam keadaan mabvk di ibu negara berdasarkan Jabatan Si1asatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Kuala Lumpur.

 

Apa pendapat anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen dan Share Ya. Terima Kasih ! Berita Stedy Press

Sumber : MB

Be the first to comment on "Isu pemandu mabvk makin menjadi2, PM Muhyiddin Yassin mula bersuara"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*