Saintis China 99 Peratus Yakin V4ksin Dihasilkan Mereka Mampu Cegah COV1D-19

Saintis di China yakin v4ksin yang mereka bangunkan 99 peratus berkesan untuk mer4wat C0v1d-19.

Syarikat bioteknologi, Sinovac berpusat di Beijing sedang dalam percubaan fasa kedua v4ksin terhadap 1,00 orang sukarelawan yang mengambil bahagian dalam eksperimen klinikal tersebut.

Luo Baishan, seorang saintis di Sinovac, menjawab kepada Sky News ketika ditanya adakah ujian ini akan berhasil, “Ya, Ya. Ia mesti berjaya.. 99%.”

Sebelum ini, Sinovac ada menerbitkan hasil mereka dalam jurnal akademik, v4ksin yang diberi nama ‘Cor0naVac’ berjaya melindungi monyet dari dij4ngkiti v1rus kor0na.

Syarikat ini sedang dalam perbincangan awal untuk melakukan percubaan fasa ketiga iaitu bahagian terakhir di United Kingdom.

Hal ini kerana, jumlah k3sC0v1d-19 yang semakin rendah di China menyukarkan uji kaji kerberkesanan v4ksin tersebut.

Helen Yang, pengarah kanan syarikat itu memberitahu Sky News, “Kami sedang dalam perbincangan dengan beberapa negara Eropah dan sudah berbincang dengan pihak United Kingdom.”

Syarikat bioteknologi ini sedang membina kilang komersial di beberapa tempat dengan matlamat unttuk menghasilkan 100 juta dos v4ksin.

Sinovac, mencadangkan v4ksin ini diagihkan kepada kumpulan yang berisiko tinggi seperti pekerja kesihatan, ataupun warga emas.

Walau bagaimanapun, vaksin ini tidak akan dikeluarkan dalam masa yang terdekat kerana percubaan setiap fasa memerlukan beberapa bulan dan seterusnya perlu mendapatkan kelulusan untuk digunakan orang ramai.

 

 

Apa pendapat anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen dan Share Ya. Terima Kasih ! Berita Stedy Press

Sumber : Siakapkeli/News Viral

Be the first to comment on "Saintis China 99 Peratus Yakin V4ksin Dihasilkan Mereka Mampu Cegah COV1D-19"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*