Dr Noor Hisham dedah bila tarikh yang dijanka akan sepenuhnya berakhir c0vid 19 di negara kita

PUTRAJAYA – Berdasarkan data perbandingan k3sharian C0v1d-19 (ditolak k3simport, k3swarga asing di depoh tahanan dan warga asing dalam komuniti) berbanding unjuran pemodelan pada 21 Mei mendapati w4bak Cov-19 akan berakhir pada 14 Julai depan.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata, ia akan berlaku sekiranya rakyat terus mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan.

“Unjuran k3sharian penularan tempatan melibatkan rakyat negara ini adalah sejajar dengan pemodelan yang diramal oleh Institut Kesihatan Negara (NIH), Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM),” katanya.

Menurutnya, unjuran tersebut menggambarkan impak positif tindakan yang telah diambil kerajaan selain pematuhan rakyat terhadap SOP.

“KKM ingin mengucapkan tahniah kepada seluruh rakyat Malaysia kerana memberi kerjasama kepada kerajaan untuk mencapai pencapaian ini bagi membendung penul4ran Cov-19,” katanya.

Beliau berkata, masyarakat harus kekal waspada dan terus patuh kepada SOP serta saranan yang ditetapkan bagi memastikan tiada peningkatan k3sCov19 dalam kalangan masyarakat setempat.

“Hari ini merupakan hari ke-29 sejak penguatkuasaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) dilaksanakan pada 4 Mei lalu dan kerajaan telah membenarkan pembukaan beberapa sektor ekonomi secara terkawal dan berhati-hati dengan pelbagai SOP diperkenalkan,” katanya.

Sementara itu, berdasarkan data bilangan k3sbaharu, k3stertinggi direkodkan di Melaka dengan 13 k3smembabitkan k3simport.

Selangor merekodkan 11 k3sbaharu termasuk tujuh k3simport dan Kuala Lumpur juga mencatatkan 11 k3sbaharu dengan enam k3simport.

Selain itu Negeri Sembilan merekodkan dua k3spenularan tempatan manakala Sabah satu k3s.

Pada perkembangan sama, tiga kluster telah tamat di mana tiada lagi k3saktif direkodkan.

Ia melibatkan Kluster Madrasah Ayer Merbau(41 kes), Kluster Kampung Baru (24 k3s) dan Kluster Malayan Mansion (13 kes).

 

Apa pendapat anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen dan Share Ya. Terima Kasih ! Berita Stedy Press

Sumber: Sinar Harian/Kisah Benar

Be the first to comment on "Dr Noor Hisham dedah bila tarikh yang dijanka akan sepenuhnya berakhir c0vid 19 di negara kita"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*