TMJ S1ndir Pengikut Trend #BlackOutTuesday’, Sekali Che’ Puan Khaleeda Masuk Komen

Tanda pagar #BlackOutTuesday menjadi trending teratas di Twitter dari individu, termasuk saluran TV dan selebriti. Rata-rata mereka memuatnaik gambar layar h1itam sebagai sokongan untuk keadilan dan bantahan di atas kemati1an George Floyd.

Minggu lalu George Floyd, seorang lelaki kulit hitam tidak bersenjata mabt selepas polis kulit putih di Minneapolis menekan leher Floyd dengan lututnya. Kemati1an Floyd mengundang kem4rahan di kota-kota di sekitar Amerika Syarikat yang memb4ntah perlakuan terhadap orang kulit hitam Amerika.

Isu ini bukan sahaja hangat di luar negara malah di Malaysia juga mendapat perhatian. Beberapa selebriti tanahair turut menunjukkan sokongan, antaranya Yuna, Nora Danish, Datin Elaine Daly dan ramai lagi. Penyanyi, Yuna Zarai sama-sama menyertai ‘black out’ dengan menghentikan seketika segala bentuk aktiviti berkaitan muzik susulan kematian George Floyd selama satu hari.

Jangan senang sangat terikut pr0paganda- TMJ

Walaubagaimanapun, nampaknya penyertaan orang ramai terhadap kempen #blackout ini tidak disambut baik oleh Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim.

Pemilik Johor Darul Ta’zim (JDT), itu mencuri tumpuan apabila memuat naik status yang menyindir segelintir orang ramai yang terikut-ikut dengan trend semasa.

Berdasarkan perkongsian, Tunku Ismail yang lebih dikenali TMJ mengingatkan kepada semua supaya tidak mudah untuk terikut dengan pr0paganda. TMJ berkata, sebelum ini beribu orang muslim mati dari dulu hingga sekarang. Namun tiada kempen atau trend #prayformuslim untuk diikuti.

“Semua ikut trend. Black tuesday. Western hypocrisy. Sebelum ni beribu Muslim mati keliling dunia dari dulu sampai ke hari ini, takda pulak so call kaki ikut trend ni semua buat campaign pray for Muslims. Jangan senang sangat terikut propaganda. Pray for your Brothers, Sisters and All human beings. In the End, “ALL LIVES MATTER and NO TO RAC1ISM.”- tulisnya di ruangan komen

Rata-rata pengikut TMJ di instagram termasuk isterinya, Che’ Puan Khaleeda Bustamam turut bersetuju dengan apa yang Baginda nyatakan.

Seperti dilaporkan oleh USA Today, #BlackoutTuesday dimulakan oleh eksekutif muzik Jamila Thomas dan Brianna Agyemang. Mereka membuat satu laman web yang mendesak untuk menyokong komuniti kulit hitam. Sejumlah label muzik besar dan musisi ikonik seperti Peter Gabriel dan Mick Jagger, terlibat dalam inisiatif ini, menghantar pesan di media sosial dengan tagar #TheShowMustBePaused.

Dalam pada itu Los Angeles, Philadelphia dan Atlanta turut mengisytiharkan darvrat, semalam, bagi mengekang rvsuhan antipolis yang kian mer3bak ke seluruh Amerika Syarikat (AS).

Perintah berkvrung pada waktu malam juga dikuatkuasakan di Louisville, Kentucky, ketika AS terus berg0lak dengan b4ntahan penduduk yang m4rah atas ins1iden kemat1ian seorang lelaki kulit hitam ketika ditahan polis di Minneapolis, Isnin lalu.

George Floyd yang digar1i dan tidak bers3njata, men1inggal dunia selepas seorang pegawai polis menekankan lututnya pada leher mngsa selama hampir sembilan minit.

Traged1i itu mencetvskan b4ntahan besar-besaran terhadap tindakan k3jam polis.

 

Apa pendapat anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen dan Share Ya. Terima Kasih ! Berita Stedy Press

Sumber : Trending Sangat

Be the first to comment on "TMJ S1ndir Pengikut Trend #BlackOutTuesday’, Sekali Che’ Puan Khaleeda Masuk Komen"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*