“Kami Beli Baju Raya Atas Talian, Mujvr Sempat Sampai,” Raja Ilya Kenangkan Keluarga Di Malaysia, Suami Bvat Rumah Terbvka Raya Di Perth

 

Pelakon jelita, Raja Ilya tidak dapat pulang ke tanah air lalu terpaksa menyambut Aidilfitri di Perth, Australia berikutan penularan pandemik C0v1d-19.

Malah jelasnya lagi, jadual penerbangan ke Malaysia juga hanya dibuka bermula Julai depan.

Bagaimanapun semangat yang ditunjukkan suami, Trent Garret mengadakan rumah terbuka untuk keluarga dan teman rapat meraikan Syawal bersama.

Ia pada masa sama mengub4t kerinduan kepada keluarganya apabila tettamu datang berkunjung.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Amazing Raya ✨

A post shared by Raja Ilya (@rajailya) on

“Sayu hati hanya Allah sahaja tahu. Saya tak dapat balik pulang ke Malaysia kerana tiada penerbangan. Kami sentiasa memeriksa jadual penerbangan, memang tiada sampai Jun. Bulan berikutnya, Julai barulah ada penerbangan ke Kuala Lumpur.

“Bagaimanapun, jika saya balik pun, warga asing tidak dibenarkan masuk ke Malaysia. Suami masih lagi memegang status warga asing, jadi sudah tentu kami tidak boleh masuk.

“Nak tak nak, saya terpaksa membuat keputusan menyambut Syawal di Perth. Saya tak pernah berjauhan dengan ibu ketika menyambut Aidilfitri.

“Lebih mengundang sebak apabila ibu memberitahu, sambutan Aidilfitri berbeza kerana ini kali pertama menyambutnya seorang diri,” katanya seperti yang dipetik.

Pada masa sama, pelakon berusia 35 tahun itu turut tidak melepaskan peluang dengan membuat panggilan video bersama ibu dan adik-beradiknya yang lain pada pagi raya.

Berkongsi mengenai sambutan Syawal di Perth pula, Ilya berkata, Kerajaan Australia juga tidak membenarkan aktiviti berkumpul, jadi dia hanya menyambutnya secara sederhana sahaja

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

First time Masak Untuk Raya , Haha serious nervous time masak takut terlebih pedas atau terkurang Garam… Tapi Berjaya juga siap kan Rendang , Lemang ,biscuit Raya .. siap buat Cendol lagi .. nasib baik laa ada @jalan2perth Kat sini yang tolong .. Kalau tak ,memang Tak menang tangan . sempat bervideo call Dengan family Kat Malaysia . It’s a fun Raya . yeahhh ✨✨✨✨✨✨✨ #lifestyleoflove

A post shared by Raja Ilya (@rajailya) on

“Bukan setakat di Malaysia, malah di sini juga tidak dibenarkan berkumpul lebih daripada 10 orang dalam satu masa. Apabila mengadakan majlis rumah terbuka, kami mengatur kehadiran tetamu mengikut masa.

“Kami jemput tetamu hanya sekitar 30 orang. Jadi, ada datang sebelah pagi, tengahari dan malam,” katanya lagi yang turut menjamu tetamu dengan juadah tradisi Melayu.

“Inilah kali pertama saya memasak untuk hidangan 30 orang. Saya tak pernah masak untuk orang ramai.

“Saya hidangkan makanan Melayu tradisional seperti rendang ayam dan daging serta ketupat. Lemang pula saya terpaksa beli lemang segera.

“Disebabkan saya tak jumpa biskut raya, jadi saya belajar dan buat sendiri. Pelbagai biskut raya saya buat, hanya satu tidak jadi iaitu putu kacang.

“Semua makanan tradisi saya buat sendiri, malah pencuci mulut seperti cendol pun saya hidangkan. Dapat juga saya perkenalkan makanan tradisi Melayu pada tetamu. Dari situ, mereka kenal kenal masakan budaya Malaysia,” jelas Ilya.

Di samping itu, dia dan suami turut menyemarakkan Aidilfitri dengan menggayakan pakaian tradisi.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

✨ Raya 2020

A post shared by Raja Ilya (@rajailya) on

“Kami membeli baju raya menerusi atas talian, mujur sempat sampai. Trent mengenakan baju Melayu dan saya pula baju kebaya nyonya.

Warga asing tak kenal budaya Melayu, kecuali dua tetamu berasal dari Malaysia, tetapi mereka menetap lebih 30 tahun di Perth,” kata Ilya yang sebelum ini turut mengatur segala keperluan ibunya menjelang raya.

 

Apa pendapat anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen dan Share Ya. Terima Kasih ! Berita Stedy Press

Sumber: MH/Mstar

Be the first to comment on "“Kami Beli Baju Raya Atas Talian, Mujvr Sempat Sampai,” Raja Ilya Kenangkan Keluarga Di Malaysia, Suami Bvat Rumah Terbvka Raya Di Perth"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*