Tindakan berani Arab Saudi benarsolat Jumaat berjemaah, Iesya Toh ded4h situasi terkini di Jeddah

Hampir 100,000 umat Islam dilaporkan menunaikan solat Jumaat di Masjid Nabawi, Madinah, Arab Saudi pada 5 Jun lalu. Ia pertama kali dibenarkan dalam tempoh dua bulan di negara tersebut selepas pandemi1k Cov1id-19 melanda seluruh dunia.

Sebelum ini, pihak berkuasa negara tersebut tidak membenarkan solat berjemaah dilakukan sebagai usaha untuk membendung penvlaran pandemi1k Covi1d-19.

“Jeddah Ditutup Semula,” – Iesya Toh Kongsi Info

Susulan peningkatan bilangan k3sj4ngkitan C0v1d-19 di Jeddah, Kementerian Dalam Negeri Arab Saudi mengambil keputusan melaksanakan semula perintah berkurung di Jeddah yang menjadi pintu masuk ke Makkah bermula hari ini sehingga 20 Jun.

Sementara itu menerusi laporan Harian Metro, ia sebagai usaha kerajaan Arab Saudi mengekang penvlaran w4bak.

Penduduk dilarang melakukan pergerakan bermula jam 3 petang hingga 6 pagi termasuk ke tempat kerja.

Selain itu, penduduk juga dilarang makan dan minum di dalam restoran atau kafe serta menunaikan solat berjemaah melebihi lima orang di dalam masjid.

Bagaimanapun, pengangkutan darat dan udara untuk masuk dan keluar dari Jeddah masih dibenarkan beroperasi sepanjang tempoh berkenaan.

“Malaysia pun patut buat total lockd0wn la..kami Ni yg patuh dok rumah lansung tak keluar kami anak2 pun sampai harini cuma paknye je yg keluar keje dan tukang beli brg2 tau penat …korang dok seronok pi berjalan beraya bagai tu ingat tak berdosa ke buat org naya org lain oii pakej menyusahkan ramai pihak.” tulis iesya_toh

Foto : Instagram Iesya Toh & Harian Metro

 

Apa pendapat anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen dan Share Ya. Terima Kasih ! Berita Stedy Press

Sumber : MB

Be the first to comment on "Tindakan berani Arab Saudi benarsolat Jumaat berjemaah, Iesya Toh ded4h situasi terkini di Jeddah"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*