Eric (Floor88) syukur umur masih panjang – “Saya buang air atas katil dan munt4h hijau”

PEMAIN keyboard kumpulan Floor88, Eric Fuzi, berkongsi pengalamannya menghidap penyak1it meningit1is iaitu jangk1itan kum4n pada sar4f selaput ot4k ketika masih di bangku sekolah pada tahun 2008.

Eric, 28, berkata pada mulanya dia berasa saki1t di bahagian belakang tengkuk namun tidak mengambil serius hal itu selepas diberitahu sak1it itu disebabkan salah posisi tidur.

“Sehari sebelum kejadian, saya ada mengadu pada mama yang tengkuk saya terasa sak`it sangat.

“Tapi masa pergi klini1k, doktor kata salah bantal saja. Saya juga dah mula dem4m jadi doktor bagi ub4t dem4m, antibioti1k dan sebagainya.

Gambar-gambar Eric yang diambil selepas dia dibenarkan keluar h0spital.

“Keesokan harinya, saya ikut kakak dan abang ipar saya beraya tapi balik tu, saya memang tak ingat apa-apa,” katanya kepada mStar.

Berkongsi detik itu, Eric berkata, dia ditemui tidak sedarkan diri di biliknya sebelum dibawa ke h0spital.

Pelakon Tentang Bulan ini berkata dia tidak sedarkan diri selama tiga hari dan ditahan di h0spital selama kira-kira sebulan.

“Saya diberitahu ketika kejadian tu saya balik dan mandi macam biasa, makan ub4t. Tapi pagi esok tu memang saya tak bangun.

Eric bersyukur masih diberi peluang hidup dan menganggap apa yang terjadi satu teguran daripada Allah SWT.

“Kakak saya jumpa saya masa tu katil dah basah. Saya buang air atas katil dan munt4h hijau. Ahli keluarga bersihkan saya dan bawa ke h0spital,” ujarnya.

Tambahnya, berat badannya turun mendadak daripada 70 kilogram sehingga 45 kilogram dalam masa sebulan.

Eric berkata, dia kemudian menjalani fisi1oterapi sehingga membuatkan berat badannya naik mendadak sehingga kini.

“Berat saya ketika itu 70 kilogram, tapi turun mendadak sehingga 45 kilogram dalam masa sebulan saya di h0spital.

 

Alhamdulillah, tak ada la kita terfikir nak buat benda-benda tak elok di dunia ni

ERIC FUZI

PEMUZIK

“Saya perlu jalani fisi1oterapi untuk pulih sepenuhnya sebab ia melibatkan ot4k. Bila dah selesai fis1ioterapi, berat saya naik mendadak sampai sekarang,” katanya.

Bagaimanapun, Eric bersyukur dengan apa yang berlaku kerana menganggap ia satu teguran dari Allah SWT agar dia tidak melakukan perkara yang dilar4ng dalam Islam.

Katanya, pengalaman yang menginsafkan itu membuatkan dia lebih menghargai orang sekeliling yang menyayanginya.

“Tapi bila kena ni, saya anggap ia teguran daripada Allah SWT.

“Alhamdulillah, tak ada la kita terfikir nak buat benda-benda tak elok di dunia ni. Kejap saja, kita boleh jadi orang paling kuat di dunia tapi dalam sekelip mata juga kita boleh terjatuh dan tak mampu melawan sakit.

“Kena lebih berhati-hati dalam menjaga kesihatan dan perlu menghargai apa yang saya ada terutamanya orang sekeliling yang menyayangi saya… Nak-nak lagi saya dah merasa momen-momen saya hampir tinggalkan dunia ni… Tapi Alhamdulillah umur panjang,” ujarnya.

 

Apa pendapat anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen dan Share Ya. Terima Kasih ! Berita Stedy Press

Sumber : Mstar

Be the first to comment on "Eric (Floor88) syukur umur masih panjang – “Saya buang air atas katil dan munt4h hijau”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*