Al Jazeera Suruh Kru Sendiri Berlakon Jadi Tah4nan Pati Dan Pes4kit, Isu Di Sebalik Dokumentari Terbongkar

Pembikinan dokumentari ‘Locked Up in Malaysia’s Lockdown’ yang disiarkan oleh stesen tv Al Jazeera telah memburukkan nama Malaysia di arena antarabangsa.

Fakta yang kurang tepat serta cubaan membvrukkan negara mengenai layanan terhadap warga asing ketika situasi pandemic C0vid19 bukan saja membuatkan seluruh rakyat Malaysia bangkit mar4h malah pihak kerajaan juga menuntut Al Jazeera mengemukakan bvkti kukuh dan meminta maaf.

Ramai pihak melihat Al Jazeera mempunyai kepentingan tertentu kerana melaporkan berita tidak tepat sedangkan negara sudah memberikan 101 peratus demi menyelamatkan ny4wa pendatang tanpa izin yang telah dij4ngkiti.

Terkini, di sebalik 1su Al Jazeera tengah panas, seorang Pegawai Penerangan Malaysia, atas nama Anna Amdan di fbnya telah berkongsi kisah di sebalik pembikinan dokumentari tersebut.

Malah beliau turut berkongsi call card penyampai yang juga wartawan kanan 101 East Al Jazeera English Program, Steve Chao yang dalam perkongsian di fbnya malam tadi.

Rupanya memang ada 1su kerana Al Jazeera “berlakon” termasuk menyuruh krewnya berlakon menjadi Pati dan juga pes4kit ketika pembikinan dokumentari itu dilakukan.

Baca perkongsian ditulisnya.

Harap kali ini AlJazeera bertemu buku dengan ruas!!!. Allahu Akhbar!. Bukan kali pertama membuat onar membvrukkan nama negara kita.

Macam mamat hensem Steve Chao ni konon buat dokumentari nak tunjuk perkhidmatan kesihatan kita yang prihatin tanpa mengira bangsa, kaum, warganegara.

Beriya-iyelah kita membuat persiapan membantu proses pengambaran, bukannya susah pun memang setiap hari doktor-doktor kita merawat warga asing, legal ke illegal ke stateless ke semua ada.

Yang utama adalah ‘menyelamatkan ny4wa’!. Tuh belum lagi yang cerita doktor dengan nurse kat wad pungut duit belikan tiket kapal terbang, eh macam-macamlah kita buat bantu mereka ni.

Kalau dekat negara mereka? Ada duit? Ada insurans? Itu yang doktor tanya dulu baru r4wat. Kita? Rawat dulu!!! Rupanya lain yang dirakam lain yang dikata. Mereka kata kita tidak memberikan raw4tan kepada warga asing.

Siap pulak tiba-tiba dalam dokumentari tu ada pes4kit di wad duduk atas katil yang sebenarnya pelajar intern orang Sarawak yang merupakan salah seorang krew mereka yang kononnya pes4kit warga asing yang kita tidak rawat sewajarnya.

Memang hati rasa tak sedap masa terima permohonan mereka tapi sebab ada lampiran surat kelulusan DG waktu itu maka kita pertimbangkanlah.

Bukan setakat perkhidmatan kesihatan khususnya HKL sahaja yang KENA tetapi pihak Imigresen juga ditipv hidup-hidup oleh spesis ini. Mereka masuk ke pusat tah4nan kalau tak silap area Negeri Sembilan, kononnya nak buat CSR yang diketuai oleh seorang paderi.

Rupanya paderi olok-olok tu pakai kamera kecil yang diletakkan dalam jubahnya. Memanglah pusat tahanan kita bukan macam hotel 5 bintang, tapi makan 5-6kali free sehari tu apa citer.

Sambil memberi goodies mereka berlakon, ada sahaja krew mereka yang tiba-tiba menjadi orang tah4nan jadi-jadian. Samalah seperti di wad dahulu tu. Patutlah bila aku selidik macam-macam pasal krew jadi-jadian tu mereka tak berapa nak layan. Rupanya ada udang di sebalik mee goreng mamak.

Berombonganlah selepas itu, aku, wakil imigresen, Wisma Putra, entah mana lagi agensi terlibat dipanggil oleh MKN gara-gara mamat AlJazeera hensem. Berkajanglah pulak nak membuat report.

 

 

Apa pendapat anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen dan Share Ya. Terima Kasih ! Berita Stedy Press

Sumber : FB Anna Amdan/Remaja via rentasasia

Be the first to comment on "Al Jazeera Suruh Kru Sendiri Berlakon Jadi Tah4nan Pati Dan Pes4kit, Isu Di Sebalik Dokumentari Terbongkar"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*