Daerah Ini Dah Jadi Zon Merah, Sebuah Hospital Ditutup

k3sjangk1itan baharu Cov1id-19 di dalam negara mencatatkan 23 k3shari ini berbanding 21 semalam.

KUALA LUMPUR – Kuching kini dikategorikan sebagai zon merah selepas mencatatkan 41 ke3s setakat 12 tengah hari ini, kata Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah.

Beliau berkata, h0spital Sentosa di Kuching turut ditutup kepada orang awam manakala semua kakitangan pusat perub4tan itu dikuar4ntin di dalam h0spital berkenaan.

“Empat k3sbaharu Klvster h0spital Sentosa. (Seramai) 677 individu telah disaring dan diuji, 657 masih menunggu keputusan dan Kuching, Sarawak telah menjadi zon merah,” katanya menerusi catatan di laman Facebook beliau.

Pengesanan kontak rapat juga telah dan sedang dijalankan, katanya.

Sementara itu di Kuching, Jawatankuasa Pengurusan Bencana Sarawak akan mengadakan mesyuarat khas di sini esok untuk membincangkan perkembangan terkini pandemik Covi1d-19 di Daerah Kuching, kata Pengerusinya, Datuk Amar Douglas Uggah Embas hari ini.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan malam ini, beliau berkata, daerah berkenaan mencatatkan peningkatan ketara ke3s positif akhir-akhir ini dengan hari ini sahaja lapan k3spositif baharu telah dilaporkan.

“Terdapat 39 ke3s (baharu) positif (terkumpul sejak Ahad lepas) dan dengan satu lagi ke3s, kami akan menjadi zon merah daripada kuning. Apabila menjadi (zon) merah, ia mencerminkan betapa seriusnya keadaan ini. Ini memerlukan langkah-langkah tertentu diambil. Mesyuarat esok diadakan khas untuk menentukan langkah-langkah ini,” katanya.

Beliau berkata, apa sahaja langkah yang dipertimbangkan dan ditentukan akan dimaklumkan kepada Kementerian Kesihatan.

“Kami mahu mereka bertindak supaya kami dapat menguatkuasakan atau melaksanakannya secepat mungkin,” katanya, sambil menambahkan bahawa larangan perjalanan akan menjadi antara 1su yang akan dibincangkan dalam mesyuarat itu.

Penasihat jawatankuasa berkenaan, Datuk Seri Dr Sim Kui Hian yang merupakan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Negeri dan Datuk Seri Dr Stephen Rundi (Menteri Utiliti Sarawak), Pengarah Kesihatan Negeri Dr Chin Zin Hing dan pasukan pakar perub4tannya dijangka menghadiri mesyuarat tersebut. – Bernama

Terkini, Kuching Kini Dikategorikan Sebagai Zon Merah. Ini Kenyataan Mengejutkan Dr Noor Hisham

Selepas lebih sebulan rentas negeri dibuka semula dengan kebanyakan aktiviti ekonomi mula beroperasi, siapa sangka Kuching kini dikategorikan sebagai zon merah.

Ia selepas Kuching mencatatkan 41 k3es setakat 12 tengah hari ini, kata Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah.

Beliau berkata, Hspital Sentosa di Kuching turut ditutup kepada orang awam manakala semua kakitangan pusat perub4tan itu diku4rantin di dalam hspital berkenaan.

” Empat k3sbaharu Kluster Hspital Sentosa. (Seramai) 677 individu disaring dan diuji, 657 masih menunggu keputusan dan Kuching, Sarawak menjadi zon merah,” katanya menerusi catatan di laman Facebook beliau.

Pengesanan kontak rapat juga sedang dijalankan, katanya.

k3sjangk1itan baharu COV1lD-19 di dalam negara mencatatkan 23 ke3s hari ini berbanding 21 semalam.

Sementara itu di Kuching, Jawatankuasa Pengurusan Bencana Sarawak akan mengadakan mesyuarat khas esok untuk membincangkan perkembangan terkini pandemik COVlD-19, kata Pengerusinya Datuk Amar Douglas Uggah Embas hari ini.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan malam ini, beliau berkata, daerah berkenaan mencatatkan peningkatan ketara k3spos1tif akhir-akhir ini dengan hari ini saja lapan k3spos1tif baharu dilaporkan.

” Terdapat 39 k3s(baharu) pos1tif (terkumpul sejak Ahad lalu) dan dengan satu lagi kes, kami akan menjadi zon merah daripada kuning.

” Apabila menjadi (zon) merah, ia mencerminkan betapa seriusnya keadaan ini. Ini memerlukan langkah-langkah tertentu diambil.

” Mesyuarat esok diadakan khas untuk menentukan langkah-langkah ini,” katanya.

Beliau berkata, apa saja langkah yang dipertimbangkan dan ditentukan akan dimaklumkan kepada Kementerian Kesihatan.

” Kami mahu mereka bertindak supaya kami dapat menguatkuasakan atau melaksanakannya secepat mungkin,”

Akan bincang larangan perjalanan

Demikian kenyataan Noor Hisham sambil menambahkan bahawa larangan perjalanan akan menjadi antara 1su yang akan dibincangkan dalam mesyuarat itu.

Penasihat jawatankuasa berkenaan, Datuk Seri Dr Sim Kui Hian yang juga Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Negeri dan Datuk Seri Dr Stephen Rundi (Menteri Utiliti Sarawak), Pengarah Kesihatan Negeri Dr Chin Zin Hing dan pasukan pakar perub4tannya dijangka menghadiri mesyuarat itu.

Semnetara itu rata-rata warganet setuju dengan langkah kerajaan untuk memperketatkan semula langkah-langkah pencegahan termasuk mewajibkan memakai penutup muka.

” Semoga Malaysia kembali keadaan selamat seperti sebelum-sebelum ini…perketatkan lg SOP” tulis Jidin

” Tutup sempadan semula….terutama sempadan sarawak-indonesia” tulis Aqira

 

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Berita Stedy Press

Sumber : Sinar, Hmetro dan FB Dr Noor Hisham

Be the first to comment on "Daerah Ini Dah Jadi Zon Merah, Sebuah Hospital Ditutup"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*