Mat Sabu Samakan Nabi Dgn Pelarian. Sekali Ustaz Kazim ‘sound’ balik

Susulan sentimen antiwarga asing, termasuk terhadap pelarian, presiden Amanah Mohamad Sabu mengingatkan bahawa tokoh-tokoh penting dalam Islam juga pernah menjadi pelarian.

Ini katanya, termasuk Nabi Muhammad, yang harus melarikan diri dari Makkah ke Madinah setelah hidup baginda ter4ncam.

Mohamad juga menyebut Jaafar Abi Talib, yang memimpin sekumpulan umat Islam yang dianiaya keluar dari Makkah ke Ethiopia, untuk berlindung di kerajaan Kristian Aksum.

“Ada perkataan-perkataan burvk dikatakan (terhadap pelarian), anc4m nyawa mereka.

“(Ketika mereka) datang ke sini, ada yang kata biar kita tenggelamkan mereka (di laut).

“Bayangkan itu berlaku kepada keluarga nabi,” kata ahli parlimen Kota Raja itu di Dewan Rakyat hari ini ketika membahaskan titah diraja.

“Jangan kita kita lupa sejarah. Kita jangan lupa Islam itu ditegakkan para pelarian, khasnya Nabi Muhammad, yang jadi pelarian dan berhijrah dari Makkah ke Madinah,” katanya.

Beikut Nasihat Ustaz Kazim

“Minta orang politik ni berhati2 sikit bila bercakap..Jgn main sedap mulut je buat analogi.Apa ke hal disamakan Nabi saw mcm pelarian? Fahami makna pelarian, refugee dan hijrah baik2.Main sedap mulut je nak cakap?”

Nabi Bukan Pelarian

1. Nabi manakah yg lari drp perjuangan dan tugasan drp perintah Allah?Tidak ada nabi yg lari meninggalkan perintah Allah swt walaupun beratus tahun berd4kwah sehingga dibvnuh.Mengistilahkan Nabi saw lari adalah sgt kurang sopan.Sedangkan perintah berhijrah adalah datangnya drp Allah swt.Brp ramai para Nabi yg diBvnuhdlm menyampaikan risalah Allah swt.?Mereka diseksa diBvnuhmalah Nabi Mohd saw yg paling keras ditentang oleh org Quraisy di Mekah.Nabi Mohd saw tidak lari tetapi diperintahkan utk berhijrah oleh Allah swt.Nabi saw bersabda:

أُمِرْتُ بِقَرْيَةٍ تَأْكُلُ القُرَى، يَقُولُونَ يَثْرِبُ، وَهِيَ المَدِينَةُ، تَنْفِي النَّاسَ كَمَا يَنْفِي الكِيرُ خَبَثَ الحَدِيدِ

Maksudnya: Aku diperintahkan untuk berhijrah ke sebuah kota yang akan mengalahkan kota-kota lain. Kota itu disebut Yathrib. Itulah Madinah. Kota itulah yang akan membersihkan manusia (daripa segala kebvrukan dan kemusyrikan) sebagaimana tungku api menghilangkan kotoran besi.

2.Nabi saw sgt2 dialu2kan oleh penduduk Madinah utk berhijrah ke sana seterusnya membina sebuah negara Islam pertama. Bukankah berlaku baiah antara Nabi saw dgn org2 Madinah di musim haji utk menjadikan Islam sbg asas kpd pembentukan sebuah negara. Baiah Aqabah inilah yg terjadi selepas beberapa kali rombongan Madinah melihat perjuangan Nabi saw. Mana boleh dikatakan pelarian kalau adanya baiah dan undangan serta persetujuan bersama?

Adakah negara dlm dunia ini menjemput pelarian utk dijadikan pemimpin negara mrk?

3.Fahami tentang perintah dan hikmah utk berhijrah.. Nabi bukan berhijrah utk wang kemewahan dunia ttp utk menyebarkan Islam. Dan akhirnya Islam kembali ke Mekah dan seluruh penduduk Mekah menerima Islam.Kalau pelarian apa dia peduli dgn negara asalnya? Tetapi tidak kpd Nabi sehinggalah Nabi membuka kembali Mekah dgn penuh keamanan.

4. Penduduk Quraisy yg pada awalnya menolak malah hendak memBvnuhNabi saw. Anda semua tahu bukan apa sejarah yg berlaku kpd umat yg menentang para nabi dan rasul? Negeri mereka dimusnahkan bukan? Malah akibat penentangan kpd nabi mereka lalu didatangkan banjir besar yg memusnahkan?Ada hikmah Allah perintahkan nabi berhijrah ke Madinah.. bayangkan apa yg terjadi jika Allah menurunkan bala bencana kpd penduduk Mekah krn menentang Nabi saw. Bayangkan jika Nabi memohon doa kpd Allah utk diturunkan bala ke atas penduduk Mekah? Tetapi krn bumi Mekah adalah tanah suci, terdapat tanda2 kebesaran Allah disitu, terdapat perintah agung Islam disitu spt ibadat haji dsbnya maka Allah perintahkan Nabi berhijrah ke Madinah. Inilah tanda kasih Allah kpd kita semua, tanda kasih sayang Nabj kpd kita.. sanggup mengorbankan dirinya berjuang bersusab payah utk kita sehingga membolehkan kita beribadat kpd Allah di bumi Mekah smpi kiamat.

4. Sayangilah Nabi saw, jgn diletakkan kedudukan nabi dlm keadaan yg sama dgn manusia biasa. Hijrah Nabi dinanti2kan, dimuliakan dan akhirnya Madinah menjadi mulia kerana hijrah Nabi saw. Nabi saw pernah berdoa:اللَّهُمَّ اجْعَلْ بِالْمَدِينَةِ ضِعْفَيْ مَا جَعَلْتَ بِمَكَّةَ مِنَ البَرَكَةِ

Maksudnya: Ya Allah! Limpahkanlah keberkatan di Madinah ini dua kali keberkatan yang berada di Makkah.Jangan disamakan dengan pelarian yg melarikan diri dgn pelbagai alasan.Jangan katakan Nabi nak melarikan diri malah para sahabat tidak berganjak drp meninggalkan Mekah walau diBvnuhdan diseksa namun mereka tetap mempertahankan iman sehinggalah perintah berhijrah sampai iaitu berhijrah sekumpulan kecil ke Habsyah dan selepas itu ke Madinah.Sahabat pun x lari inikan pulak Nabi.. sampai hati kata Nabi saw sbg pelarian.Kita tidak mengh1na pelarian tetapi kita tidak setuju Nabi dih1na sbg pelarian.

5. Mmg saya insan yg jahil yg cetek ilmu.. tetapi itu tidak boleh menjadi penghalang utk mempertahankan Nabi saw. Drp hijrah Nabi saw itulah membentuk Piagam Madinah yg menjadi asas dlm pembentukan sebuah negara apatah lg negara yg dihuni oleh pelbagai kaum dan kepercayaan. Sepatutnya Piagam Madinah itulah yg ditiru oleh kita bagaimana ingin mentadbir krn ianya dibawa oleh Nabi saw tetapi apabila dikatakan Nabi itu jgk sbg pelarian dibimbangi kesan kpd masyrakat yg tidak memahami hal sebenar dan golongan yg tidak pandai menghorm4ti Islam akan menggunakan hujah ini utk menolak, menghina dan memperlekehkan Nabi saw.

6.Surah An Nur 63

تَجْعَلُوا دُعَاءَ الرَّسُولِ بَيْنَكُمْ كَدُعَاءِ بَعْضِكُمْ بَعْضًا ۚ قَدْ يَعْلَمُ اللَّهُ الَّذِينَ يَتَسَلَّلُونَ مِنْكُمْ لِوَاذًا ۚ فَلْيَحْذَرِ الَّذِينَ يُخَالِفُونَ عَنْ أَمْرِهِ أَنْ تُصِيبَهُمْ فِتْنَةٌ أَوْ يُصِيبَهُمْ عَذَابٌ أَلِيمٌ

Janganlah kamu jadikan panggilan Rasul diantara kamu seperti panggilan sebahagian kamu kepada sebahagian (yang lain). Sesungguhnya Allah telah mengetahui orang-orang yang beransur-ansur pergi di antara kamu dengan berlindung (kepada kawannya), maka hendaklah orang-orang yang menyalahi perintah Rasul takut akan ditimpa cobaan atau ditimpa azab yang pedih.

Horm4tilah Rasul, jgn diletakkan kerendahan dan sesuatu yg tidak layak ka atas Nabi saw.Gunakanlah perkataan hijrah ke atas baginda kerana kemuliaan Nabi saw. Kalau kita pun tidak suka dikatakan kpd kita sbg pelarian knp kita boleh gunakan perkataan itu atas Nabi saw.

7. Sayangilah Nabi saw melebihi makhluk yg lain kerana itu ialah syarat kesempurnaan iman. Siapapun tidak boleh mengatasi kemuliaan Nabi. Kalau salah tetap kena kata salah kalau betul kita kata betul.Nabi saw pemberi syafaat disana dgn izin Allah, jgn lupa baginda kekasih Allah. Jgn smpi taksub kpd sesorng menjadikan kita hilang kasih sayang ke atas Nabi saw.Nabi saw bersabda:

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ ـ رضى الله عنه ـ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم قَالَ ‏ فَوَالَّذِي نَفْسِي بِيَدِهِ لاَ يُؤْمِنُ أَحَدُكُمْ حَتَّى أَكُونَ أَحَبَّ إِلَيْهِ مِنْ وَالِدِهِ وَوَلَدِهِ ‏‏

Daripada Abu Hurairah Radiallahu’anhu, bahawa Rasulullah Sallallahu‘alaihiwasallam bersabda:

Demi zat yang jiwaku ada di tangan-Nya, tidaklah di antara kamu beriman sehingga aku lebih dicintai daripada orang tua dan anaknya.

Saya bukan berpolitik cuma sy x suka melihat dan mendengar nama Nabi saw digunakan dgn cara tidak betul. Nabi mengajar kita bersopan.. maka bersopanlah. Termasuklah bersopan di dlm memberi komentar.Maka segala komen adalah tanggungjawab para netizen sendiri.Harap maaf.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Berita Stedy Press

Sumber : MB

Be the first to comment on "Mat Sabu Samakan Nabi Dgn Pelarian. Sekali Ustaz Kazim ‘sound’ balik"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*