Der1ta k4nser tul4ng, peminat lukis potret Abam ‘menyusul’ selepas 6 bulan – “Dia bisik… abang, maafkan adik”

 

SEORANG remaja yang tular pada awal tahun ini kerana melukis potret allahy4rham Abam Bocey bagi mengub4ti kesedihannya berikutan pem3rgian pelawak yang diminatinya itu.

Namun, lebih memilukan apabila anak muda yang membuat lakaran dengan menulis nama ‘Abam’ sehingga membentuk sebuah potret itu dijemput Ilahi pada Selasa.

allahy4rham Abdul Azim Mohd Rozahar, 15, menghembuskan nafas terakhir pada pvkul 8.50 malam Selasa di h0spital Segamat di Segamat, Johor.

Abang arw4h, Izarul Naim yang mengesahkan berita sedih itu kepada mStar memberitahu, adiknya men1nggal dunia kerana meng1dap k4nser tul4ng sejak dua tahun lalu.

Potret arw4h Abam yang dilakarkan menggunakan teknik perkataan.

“Pada pagi tu arw4h okay, tapi selepas tu adik mula rasa ses4k nafas sebelum dimasukkan ke h0spital. Adik mender1ta k4nser tul4ng pada tahap krit1kal.

“Sebelum ini dia selalu berulang-alik ke h0spital untuk raw4tan, dan masa PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dia terlantar di h0spital selama dua bulan. Adik dibenarkan keluar dari h0spital beberapa hari sebelum Hari Raya Aidiladha, ” katanya kepada mStar.

Abdul Aziz (duduk, hadapan) semasa menyambut hari ulang tahun ke-15 pada 23 Julai lalu di h0spital.

Izarul berkata, adiknya yang merupakan anak kedua daripada tiga beradik itu berhenti melukis sejak PKP kerana keadaannya bertambah tenat.

“Masa di h0spital pun adik tak dapat bercakap sangat kerana keadaannya yang lemah. Bila keluar dari h0spital, adik tidak boleh bergerak apatah lagi berjalan. Kami sekeluarga jaga dia.

“Sehari sebelum adik men1nggal dunia, dia panggil kami sekeluarga untuk berkata sesuatu. Dia hanya mampu berbisik seorang demi seorang, dan dekat saya dia bisik beritahu ‘Abang… adik minta maaf’. Tak sangka itu adalah kata-kata terakhir dia, ” ujarnya sambil menambah arw4h adiknya baru menyambut ulang tahun ke-15 pada 23 Julai lalu.

Perkongsian Izarul mengenai arw4h adiknya menerusi story di Instagram. Foto instagram izrl.nm

Izarul yang bekerja di Kuala Lumpur bagaimanapun berasa terkilan kerana tidak dapat memenuhi permintaan terakhir adiknya.

“arw4h sebelum ini pernah minta saya untuk belikan permainan video PS4 (PlayStation 4). Tapi masa tu PKP, kedai tak buka selain kekangan duit.

 

Terharu sebab dia selalu cerita kat kawan-kawan yang keluarga sayang sangat kat dia

IZARUL NAIM MOHD ROZAHAR

“Selain melukis, adik juga minat bermain game. Dia sebelum ini main PUBG guna telefon bimbit. Tapi sejak keadaan dia bertambah tenat, dia tak lagi main.

“Walaupun adik nak sangat PS4, tapi dia tak ada sampai meminta-minta. Dia seorang adik yang baik, pendiam dan buat kami sekeluarga terharu sebab dia selalu cerita kat kawan-kawan yang keluarga sayang sangat kat dia, ” katanya.

Potret Miral Filzah (kiri) dan tiga penyampai Suria FM iaitu Ajak, Fizi dan Issey antara lakaran terakhir arw4h menggunakan teknik perkataan.

allahy4rham Abdul Azim selamat dikebumikan pada pvkul 11 pagi Rabu di Tanah Perkvburan Islam 1 di Kampung Paya Pulai di Segamat, Johor.

Pada Februari lalu, allahy4rham yang ditemuramah mStar berkata, lukisan arw4h Abam merupakan lakaran pertamanya menggunakan teknik perkataan.

Abam atau nama sebenarnya Syed Umar Mokhtar Syed Mohd Ridzuan, 32, men1nggal dunia pada 10 Februari dipercayai akib4t dem4m pan4s.

Menerusi semakan mStar di akaun Instagam allahy4rham Abdul Azim, antara lakaran terakhirnya menggunakan teknik perkataan adalah potret pelakon dan pengacara, Mira Filzah dan tiga penyampai radio Suria FM bagi segmen Team Pagi Suria iaitu Ajak (Shiro), Fizi Ali dan Issey Fazlisham.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Berita Stedy Press

Sumber : Mstar

Be the first to comment on "Der1ta k4nser tul4ng, peminat lukis potret Abam ‘menyusul’ selepas 6 bulan – “Dia bisik… abang, maafkan adik”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*