Pelakon Veteran Popular Abu Juah Sudah Ten4t, Anak Tampil Kongsi Perkembangan Terkini Buat Ramai Rasa Seb4k

PELAKON veteran, Abu Bakar Juah, 72, berada dalam keadaan tenat selepas dibenar keluar dari Pusat Perub4tan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM) sejak dua minggu lalu.

Anak ketiganya, Safinas Abu Bakar, 32, ketika dihubungi berkata, bapanya yang mengh1dap k4nser hati hanya terbaring selain tidak mampu memberikan maklum balas dengan baik.

“Sebelumnya ayah dimasukkan ke hospital akib4t j4ngkitan kum4n. Selepas seminggu dalam w4d, ayah dibenar keluar. Sejak itu sehinggalah sekarang ayah hanya terbaring dan tidak pernah duduk.

“Melihatkan keadaan bapa boleh dikatakan dia sudah tenat. Kalau ditanya pun, dia hanya boleh respons sepatah dan sekali saja. Macam sekarang ayah sudah tidak menjalani apa-apa raw4tan selain bergantung kepada ubat untuk mengawal k4nser dari terus mereb4k,” katanya kepada Harian Metro.

Safinas yang juga anak ketiga daripada empat beradik mengakui dia sekeluarga reda dan berdoa semoga segala-galanya dipermudahkan.

“Sekarang ini ayah berada di rumah dan dijaga oleh mak dan kami empat beradik. Kami sudah reda dan harap dipermudahkan segala urusan. Dalam masa sama, kami bersyukur apabila dalam keadaan sekarang kami sekeluarga bersatu menjaga ayah.

Abu Bakar Juah sakit | Selebriti | Berita Harian

“Dalam tempoh dua minggu ini juga, dia tak ada cakap apa-apa. Ayah hanya boleh minum susu saja dan tidak ada lagi makanan solid,” katanya.

Menurut Safinas, pelakon filem Dukun itu disahkan bebas k4nser usvs tahap empat selepas menjalani 12 kali raw4tan k1moterapi.

“Kanser usus dikesan pada 2016 dan ketika itu doktor maklumkan sudah berada pada tahap empat. Selepas menjalani 12 pusingan k1moterapi, tidak ada lagi simptom k4nser dan doktor sahkan ayah bebas k4nser.

“Tapi, awal tahun ini s1mptom ada balik malah k4nser itu mereb4k ke hati dan aktif. Jadi, doktor mengesahkan ayah mengh1dap k4nser hati pula. Ketika itu ayah ambil keputusan tak nak buat sebarang raw4tan. Jadi, kami adik beradik menghormati permintaan ayah.

“Kiranya, sepanjang empat tahun selepas buat kimoterapi ayah memang sihat. Dia juga mengamalkan gaya hidup sihat seperti bersenam dan menjaga pemakanan. Tapi, apabila k4nser datang balik, kita anggap ia takdir,” katanya.

Dalam masa sama, Safinas berkongsi beberapa persatuan artis seperti Seniman, Persatuan Kebajikan Artis Veteran Malaysia (PKAVM) termasuk beberapa rakan artis ada datang menziarahi bapanya.

Abu Bakar yang berasal dari Taiping, Perak, berkahwin dengan Rusidah Mohd Yassin sejak 1980. Mereka dikurniakan empat cahaya mata.

Drama terakhir yang pernah dibintangi Abu Bakar Juah adalah Mr Grey pada 2018.

Terdahulu situasi kesihatan Abu Bakar dilaporkan tidak stabil dan lemah apabila mula sakit sejak 2017 dan menjalani raw4tan di rumah.

Dia juga didapati mempunyai ketumbuhan dalam usvs dan ‘blockage’ yang sudah dibuang.

Mimi Loma, Fauziah Nawi dan Abu Bakar Juah terima bantuan

Abu Bakar sudah menjalani proses k1moterapi selama 15 bulan dan bulan lalu, doktor mengesahkan hatinya sudah tidak boleh berfungsi kerana ada batu hempedu.

Sejak berita mengenai sakitnya tular, Abu Bakar tidak putus-putus dikunjungi oleh kenalan lama dan teman-teman artis.

“Ramai yang datang mel4wat saya antaranya Den Wahab serta persatuan artis seperti Seniman.

“Setiap orang boleh masuk melawat saya tanpa masalah. Lagipun, saya gembira dengan kehadiran mereka kerana masih boleh kenal orang.

“Cuma masalah lupa berlaku dalam satu atau dua jam kerana masalah h1poglisem1a dalam badan. Sekarang saya dah okay dan tiada lagi masalah itu,” katanya yang kali terakhir muncul dalam drama Mr Grey pada 2018.

Pelakon vet3ran Abu Bkar Juah t3nat. Anak kongsi perkembangan ...

Menurutnya lagi, dia juga perlu bergerak perlahan-lahan memandangkan keadaannya masih lemah.

Pelakon berasal dari Taiping, Perak, berkahwin dengan Rusidah Mohd Yassin sejak 1980. Mereka mempunyai empat anak dan seorang cucu.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Berita Stedy Press

Sumber : Transformasi

Be the first to comment on "Pelakon Veteran Popular Abu Juah Sudah Ten4t, Anak Tampil Kongsi Perkembangan Terkini Buat Ramai Rasa Seb4k"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*