Pen4ngan v1de0 Asti Janggut, tiga penguat kuasa MBSA dit4han SPRM

SURUHANJAYA Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) men4han tiga pegawai penguat kuasa Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) kerana dipercayai mengutip dan menerima r4suah secara bulanan bagi melindungi premis perniagaan yang menjalankan aktiviti perniagaan tanpa lesen di sekitar kawasan Sungai Buloh.

Menurut sumber, dalam operasi jam 9 pagi tadi tiga pegawai penguat kuasa berusia antara 41 hingga 49 tahun dit4han di ibu pejabat SPRM Putrajaya, ketika dipanggil memberi keterangan.

“Dua penguat kuasa dari Cawangan Sungai Buloh dan seorang daripada MBSA Shah Alam dit4han.

“SPRM turut men4han peniaga rokok selvdup berketurunan Aceh seperti yang tular dalam video sebelum ini kerana tidak mempunyai sebarang dokumen perjalanan dan akan diserahkan kepada pihak Imigresen bagi tindakan lanjut,” katanya hari ini.

Sumber berkata, peniaga itu beroperasi sejak 2019.

“Dia dikatakan membayar wang r4suah sebanyak RM300 sebulan kepada penguat kuasa bagi mengelakkan sebarang tindakan.

“Tangkapan ini susulan pended4han yang tular menerusi dua klip video di media sosial yang mend4kwa pihak berkuasa gagal dalam memantau dan menguatkuasakan und4ng-und4ng selain dikatakan menerima r4suah daripada premis perniagaan tanpa lesen yang menjalankan perniagaan h4ram termasuk penjualan rokok selvdup dan aktiviti perjvdian di sekitar Sungai Buloh,” katanya.

Menurutnya, penguat kuasa yang dit4han dipercayai menerima r4suah antara RM300 ke RM3,500 sebulan bagi sebuah premis perniagaan.

“Ini termasuk premis yang menjalankan perniagaan kedai makan tanpa lesen, penjualan rokok, gerai yang menjalankan perniagaan di tempat yang tidak dibenarkan dan premis perjvdian.

“Ada juga yang berperanan sebagai pengkh1anat dengan membocorkan maklumat berhubung operasi yang akan dilaksanakan. Ini menyebabkan setiap operasi yang dijalankan gagal dan diketahui awal oleh peniaga ini,” katanya.

Sementara itu, Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) SPRM, Datuk Seri Ahmad Khusairi Yahaya ketika dihubungi mengesahkan tangkapan itu dan tidak menolak ianya kutipan rasvah secara bersindiket dalam kalangan anggota penguat kuasa.

Beliau menggesa mana-mana pihak yang mempunyai maklumat lanjut berhubung aktiviti rasvah dalam kalangan penguat kuasa untuk tampil memberikan kerjasama.

“Identiti dan maklumat pemberi maklumat akan dilindungi sepenuhnya. Siasatan dijalankan mengikut Seksyen 17 (a) Akta SPRM 2009.

“Semua yang ditahan akan dihadapkan ke Mahk4mah bagi permohonan rem4n mengikut Seksyen 117 Kanun Acara Jen4yah,” katanya.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Berita Stedy Press

Sumber : Trending Giler

Be the first to comment on "Pen4ngan v1de0 Asti Janggut, tiga penguat kuasa MBSA dit4han SPRM"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*