Pakar beritahu warna asap petunjuk letvpan Beirut bukan sebab ammonium n1trat. Rupanya ia berpunca dari

ROM – Pak4r letvpan terkemuka mend4kwa letvpan dahsyat di Beirut, Lubnan disebabkan oleh pemb4karan peluru berpandu tentera dan bukan akib4t bahan k1mia berbah4ya, ammonium nitrat seperti did4kwa dalam laporan sebelum ini.

Daily Mail melaporkan Danilo Coppe, 56, dari Parmesan, Itali mengeluarkan teori bencana yang mer4gut 160 nyawa dan mengakib4tkan 6,000 yang lain cedera itu berdasarkan warna kepulan asap yang berwarna jingga kemerah-merahan.

Coppe yang juga dikenali dengan nama samaran Mr Dynamite itu menjelaskan apabila berlaku letupan disebabkan oleh ammonium nitrat, ia akan menghasilkan kepulan asap berwarna kuning.

“Seharusnya ada pemangkin yang menyebabkan letupan tersebut. Anda boleh lihat dengan jelas warna kepulan asap itu yang menunjukkan terdapat litium dan jika dalam bentuk logam ia merupakan pendorong peluru berpandu tentera. Saya rasa wujud persenjataan di sana,” ujarnya.

Menurutnya, dia percaya letupan pertama itu bermula daripada kebak4ran di tempat simpanan senjata tersebut.

“Ia kemudiannya merebak ke lokasi yang menempatkan bahan letupan tinggi yang terdapat pada roket atau misil,” tambahnya lagi.

Kelmarin, Iran menggesa negara antarabangsa supaya tidak mempolitikkan kejadian itu dan menggesa Amerika Syarikat (AS) menarik balik sekatan yang dikenakan ke atas Lubnan.

“Ia tidak boleh dijadikan alasan untuk tujuan politik. Punca ins1den itu perlu disiasat dengan teliti,” kata jurucakap Kementerian Luar, Abbas Mousavi selepas beberapa pihak sebelum ini menuduh Hizbullah yang disokong Teheran bertanggungjawab atas kejadian tersebut.

Dalam perkembangan lain, kerajaan Lubnan dijangka menyaksikan peletakan jawatan beramai-ramai selepas dua menteri dan sembilan ahli Parlimen mengambil langkah sedemikian susulan insiden letupan dahsyat yang memusnahkan sebahagian besar Beirut.

Bencana itu turut memicu kemarahan awam dan siri protes baharu telah tercetus sejak akhir minggu lalu sebagai membantah korupsi, kecuaian dan ketidakcekapan pihak berkuasa.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Berita Stedy Press

Sumber : Kisah Benar

Be the first to comment on "Pakar beritahu warna asap petunjuk letvpan Beirut bukan sebab ammonium n1trat. Rupanya ia berpunca dari"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*