Terjejas Tervk Dengan COV1D-19, Kepak Ayam Yang Diimport Dari Brazil Didapati Pos1tif Coronav1rus

Rasanya kita semua sudah cukup merasa sangat bimbang apabila jutaan rakyat di dunia ini telah dijangkiti w4bak C0v1d 19. Namun kali ini kebimbangan rakyat di dunia ini naik satu level lagi apabila sampel kepak ayam sejuk beku pula katanya telah diuji positif C0v1d 19. Aduhai! 

Menurut Berita Harian, sampel kepak ayam sejuk beku yang dieksport ke bandar selatan China, Shenzhen dari Brazil telah diuji pos1tif C0v1d 19. 

Penemuan tersebut sekaligus menimbulkan kebimbangan bahawa bekalan makanan yang tercemar tu boleh pula wujudkan gelombang baru C0v1d 19. 

Pusat kawalan peny4kit tempatan menguji sampel permukaan yang diambil dari kepak ayam sebagai rutin saringan yang dilaksanakan terhadap daging dan bekalan hidupan laut yang diimport sejak Jun lalu, ketika gelombang baharu yang berlaku di Beijing dikaitkan dengan pusat makanan borong Xinfadi, di bandar ini.

Lebih membimbangkan, kilang pemprosesan daging yang dimiliki syarikat Aurora itu merupakan syarikat pemprosesan ayam dan daging babi yang ketiga terbesar di negara itu pula. Uish! 

Kementerian Pertanian Brazil pula berkata, pihaknya berunding dengan pasukan teknikal membabitkan perkara itu tanpa mengulas lebih lanjut.

Penemuan ini juga berlaku sehari selepas ditemui tanda yang menyebabkan C0v1d 19 di bungkusan udang sejuk beku dari Ecuador.

Sehubungan dengan itu, China meningkatkan saringannya di pelabuhan akib4t daripada tercetusnya kebimbangan terhadap makanan import.

“Adalah sukar untuk menyatakan di peringkat mana ayam itu mendapat j4ngkitan,” kata pegawai pengeksport daging Brazil yang berpangkalan di China.

Li Fengqin, ketua makmal mikrobiologi di Penilaian R1siko Keselamatan Makanan, Pusat Kebangsaan China, pada Jun lalu memberitahu pihak media bahawa pihaknya tidak menolak kemungkinan bahawa j4ngkitan baharu C0v1d-19 berpunca daripada makanan sejuk beku yang tercemar.

Ini kerana, v1rus itu didapati boleh hidup sehingga tempoh dua tahun pada suhu di bawah 20 darjah Celsius, namun saintis mengatakan bahawa tiada bvkti kukuh sehingga kini yang menunjukkan bahawa C0v1d-19 boleh disebarkan melalui makanan sejuk beku.

Nampaknya kita kenalah bela ayam sendiri pulak sendiri lepas ni. Takut nak makan makanan import! 

 

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Berita Stedy Press

Sumber : 

Be the first to comment on "Terjejas Tervk Dengan COV1D-19, Kepak Ayam Yang Diimport Dari Brazil Didapati Pos1tif Coronav1rus"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*