Lagu ‘Ice Cream’ Oleh BLACKPINK & Selena Gomez Sebenarnya Hin4 Islam?

Lirik lagu Ice Cream oleh Blackpink dan Selena Gomez ditvduh mengh1na agama Islam. Tudvhan penghin4an ini terletak pada lirik lagu bahagian Lisa yang menyebut nama Nabi Musa (Moses) pada lirik lagu Ice Cream di Verse 1. Bekuh Boom sebagai penulis lirik lagu Ice Cream akhirnya memberikan penjelasan di atas tudvhan penghin4an terhadap agama tersebut.

Ditvduh Mengh1na Nabi Musa

Pada lirik lagu Ice Cream oleh Blackpink dan Selena Gomez menemui perkataan Nabi Musa atau Moses dalam bahasa Inggeris. Pada lirik yang dinyanyikan Lisa ini mengatakan, ” Play the part like Moses ( Memainkan peranan seperti Nabi Musa).”

Lirik bagi lagu ini dihasilkan oleh Bekuh Boom, penulis lagu yang berasal dari Amerika Syarikat yang sering bekerjasama dengan artis YG Entertainment dari Blackpink, Taeyang BIGBANG hingga iKon. Bekuh Boom menjelaskan erti lirik yang kini menjadi kontr0versi.

Pada baris tentang Moses, Bekuh menyatakan bahawa “saya memerlukan anda jika anda adalah lelaki saya.” Beliau menjelaskan, “Itu adalah standard, Jika anda tidak dapat berpisah di laut…makan anda tidak dapat berparti dengan saya.”

Melihat pernyataan Bekuh Boom atau nama sebenarnya Rebecca Rose Johnson terhadap maksud lirik lagu Ice Cream ini telah mengundang protes dari orang ramai dalam media sosial. Istilah Nabi Musa membelah laut merah dianggap mempunyai makna tersurat.

Bekuh Boom Bantah Tudvhan

Melihat terlalu banyak protes disebabkan lirik yang mengandungi nama Nabi Musa, Bekuh Boom menjelaskan bahawa beliau tidak bermaksud untuk menghin4 agama. Penulis lagu yang berusia 26 tahun itu menjelaskan bahawa beliau hanya melakukan permainan kata dalam lirik sebagai punchline.

Bekuh Boom menafikan bahawa makna lirik lagunya sebagai simbol s3ksual. Menurt beliau, lirik lagu Ice Cream yang dinyanyikan oleh Blackpink dan Selena Gomez adalah tentang menjadi teman lelaki yang baik dan melakukan segala-galanya untuk wanita yang d1sukai. Beliau juga meminta agar orang ramai berhenti mengujani DM Instagram beliau disebabkan tanggapan yang salah.

Blackpink Pernah Ditvduh Mengh1na Agama H1ndu

Ianya bukanlah kali pertama Blackpink ditudvh menghin4 agama. Pada muzik video yang sebelumnya, How You Like That, anda sapat melihat patvng Ganesha di sebelah Lisa yang diletakkan di bahagian bawah. Ganesha adalah salah satu dewa dalam agama Hindu yang sering digambarkan dengan kepala seperti gajah.

1su meletakkan patung dewa Hindu ini telah mengundang banyak kec4man kerana Ganesha dianggap suci dan seharusnya diletakkan pada permukaan yang tinggi. Disebabkan terlalu banyak kec4man, YG Entertainment akhirnya membuang sebahagian patung dalam video How You Like That.

 

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Berita Stedy Press

Sumber: Murai

Be the first to comment on "Lagu ‘Ice Cream’ Oleh BLACKPINK & Selena Gomez Sebenarnya Hin4 Islam?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*