“Seolah-olah Allah nak tegur” – Jemaah haji kongsi kisah pakai selipar ‘jamban’, jenama mahal tiba-tiba putus sebelum ke Arafah

BERPELUANG dijemput menjadi tetamu Allah untuk menunaikan rukun Islam kelima sememangnya satu pengalaman yang indah buat seorang Muslim.

Melihat laporan berita di televisyen dan perkongsian para jemaah dari Malaysia di media sosial, serta merta hati turut rasa sayu dan teruja untuk menjejakkan kaki ke Tanah Suci Makkah.

Bagi lelaki bernama Hafizul Hakim, setiap kali tibanya 10 Zulhijjah, serta merta perasaan rindu menggamit kenangan sewaktu dia berpeluang menunaikan haji bersama isterinya, Aliffa Rafini Abdullah, tiga tahun lalu.

selipar 1

Pengalaman ketika menunaikan wukuf di Arafah adalah antara kisah yang tidak dapat dilupakan Hafizul.

Ternyata terlalu banyak pengalaman manis yang dilalui sepanjang menunaikan ibadah tersebut, namun satu 1ns1den yang berlaku ketika mahu melaksanakan wukuf, sememangnya tidak dapat dilupakan sehingga kini.

“Sebelum bertolak ke Arafah, saya guna selipar brand Skechers yang dah dipakai lebih daripada setahun. Tahan lasak dan sangat selesa.

“Masa jemaah haji bercerita tentang jarak perjalanan jalan kaki yang jauh di Mina, entah macam mana tiba-tiba terdetik dalam hati, ‘oh aku pakai Skechers. Okay kot. Mesti jalan laju’.

“Terlupa nak istighfar. Lintasan hati. Allahu! Entah macam mana ditakdirkan malam sebelum bertolak ke Arafah, tali selipar Skechers tiba-tiba putus,” kongsinya.

posting selipar

Coretan Hafizul mengenai kisah ‘selipar’ yang dikongsi pada 2019, kini tular kembali.

Menurut jurutera ini, disebabkan k3$untukan waktu, dia berlari dari hotel penginapannya menuju ke sebuah kedai yang terletak di Clock Tower untuk membeli sepasang selipar baharu.

Selipar jenama Crocs berwarna putih berharga SR120 (sekitar RM141) menjadi pilihannya kerana elemen k3$elesaan menjadi keutamaan lebih-lebih lagi perlu berjalan jarak jauh.

“Sampai saja hotel, petugas Tabung Haji tegur selipar tu tak comply sebab jari kaki yang kecik sekali tersorok. Mesti jelas kelihatan semua jari kaki. Pantang larang dalam berihram. Kalau tak, kena dam (denda).

“Akhirnya tiada pilihan lain, saya pakai selipar ‘jamban’ warna hijau yang dibekalkan. Harga RM2.50. Apabila fikir balik malam tu, seolah-olah Allah nak tegur.

“Sebenarnya yang bagi k3$elesaan, kebahagiaan semuanya dari Allah bukan seperti aku fikirkan.

“Ajaibnya, selipar hijau murah ni tahan berjalan malah sangat selesa sejak dari Arafah, Mudzalifah, melontar di Jamratul hingga habis sai’e haji. Jumlah jarak berjalan di Mina lebih kurang 27 kilometer!” kongsi lelaki yang menetap di Kuching, Sarawak ini.

Coretan pengalamannya pada 20 Ogos 2019 itu, kini menjadi tular semula di laman sosial.

Tambah Hafizul, pengalaman menunaikan haji kali pertama, tiga tahun lalu, nyata memberikan keinsafan dan pengajaran buatnya dan isteri.

selipar 2

Hafizul dan keluarganya menetap di Kuching, Sarawak.

“Pertama sekali pengharapan sepenuhnya dengan Allah Taala. Untuk makluman kami tinggalkan tiga anak kecil sepanjang menunaikan haji.

“Hubungan suami isteri jadi lebih erat kerana selepas sembilan tahun perkahwinan, masa tunaikan ibadat haji itulah kami dapat luang masa bersama. Makan bersama, pergi masjid berdua, semua perkara dibuat berdua.

“Kita wajib rasa bersyukur atas nikmat diberikan. Kita dah berusaha dan itu memang dituntut. Tapi hakikatnya kita perlu yakin yang semua itu datangnya dari Allah Taala,” katanya lagi.

 

 

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Berita Stedy Media

Sumber: MSTAR

Be the first to comment on "“Seolah-olah Allah nak tegur” – Jemaah haji kongsi kisah pakai selipar ‘jamban’, jenama mahal tiba-tiba putus sebelum ke Arafah"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*