Dua anak men1nggal dalam peurvt selepas mimpi aneh, wanita tak kongsi berita keham1lan ke-3 di media sosial setelah jumpa ustaz

PEL1K tapi benar!

Itulah perkataan tepat bagi menggambarkan situasi yang dialami oleh ibu muda ini, selepas bayi dalam k4ndungannya men1ngg4l dunia secara tiba-tiba.

Lebih menghairankan, wanita tersebut meng4lami mimpi aneh sebelum bayi dalam kandvngannya disahkan men1ngg4l dunia ketika melakukan pemeriksaan di h0spital.

Memperincikan semula kej4dian tersebut, wanita yang lebih senang dikenali sebagai Aliiya berkata, bayi sulungnya men1ngg4l dunia sewaktu berusia 12 minggu dalam kandvngan.

“Saya berkahwin pada Mac 2019, dan sebulan kemudian disahkan meng4ndung. Pada usia kandvngan 12 minggu, satu malam tu saya mimpi bers4lin. Situasinya macam re4l.

“Saya pen4t, berpelvh dan menang1s teres4k-es4k. Saya tak pernah bers4lin jadi tak tahu rasanya macam mana, cuma bagi saya mimpi itu macam real.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Suami kejutkan, saya rasa ses4k n4fas tak boleh cerita lagi. Kemudian baru beritahu suami saya mimpi bers4lin. Kebetulan pagi esoknya saya ada check-up keham1lan di klinik. Doktor kata baby tak ada heart beat.

“Mereka rujuk saya ke h0spital Besar Melaka. Di sana, doktor sahkan baby men1ngg4l. Doktor tanya, ada spotting atau bleeding tak? Memang tak ada langsung, s4k1t pervt pun tidak,” ujar wanita berusia 25 tahun ini.

baby 2

Aliiya bersama anak sulungnya yang kini berusia setahun setengah.

Menurut Aliiya, sebagaimana bakal ibu yang lain, dia turut menjaga pergerakan dan pemakanan memandangkan kandvngan tersebut adalah kandvngan pertamanya.

“Saya d0wn tervk dan rasa terk1lan. Tertanya-tanya di mana silapnya? Doktor bagi option sama ada tunggu gvgur sendiri atau kelvar p4ksa.

“Tiga minggu tunggu tapi baby tak mahu keluar sendiri, akhirnya terp4ksa ser4h diri ke h0spital,” ujarnya yang berasal dari Jogjakarta, Indonesia.

Akur dengan ketentuan takdir selepas keh1langan kandvngan pertama, tiga bulan kemudian Aliiya menerima perkhabaran gembira di mana dia disahkan hamil kali kedua.

Namun bak kata pepatah, ku sangka panas hingga ke petang, rupa-rupanya hujan di tengah hari.

baby 1

Aliiya bertemu jodoh dengan jejaka dari Melaka dan selamat diijabkabulkan pada Mac 2019.

Kandungan keduanya menerima nasib seperti kandungan pertama di mana bayinya disahkan men1ngg4l dunia, ketika berusia 11 minggu.

“Kali kedua, saya m1mpi bers4lin bayi perempuan. Saya pegang baby dan kena kejar dengan makhlvk ul4r berb4dan manvsia.

“Suami kejvt sebab saya menang1s. Masa terjaga, saya cuak sebab teringat pengalaman pertama. Seumpama ada bad feeling. Beberapa hari kemudian ada check-up, dan doktor sekali lagi sahkan bayi men1ngg4l dunia.

“Kali ini saya bukan sahaja d0wn, tapi seperti mer0yan. Saya pernah minta nak berp1sah dengan suami sebab saya rasa ada yang tak kena dengan saya.

“Namun suami tak mahu layan apa yang saya minta kerana dia tahu emosi saya tak stabil,” ujarnya yang kini menetap di Krubong, Melaka.

Dua kali mengalami pengalaman aneh keh1langan bayi di dalam kandungan, Aliiya berkata dia kemudian mengikut saranan keluarga mentua untuk mencuba kaed4h raw4tan Islam.

“Menurut ustaz, ‘benda’ itu kemungkinan dari nenek m0yang atau saya dapat g4ngguan dari orang lain. Ustaz tak ceritakan secara lanjut.

“Saya berasal daripada keturunan Jawa. Apabila berub4t kepada beberapa ustaz, kebanyakannya cakap benda yang sama. Selain lalui kaedah rawatan, mereka nasihatkan saya dekatkan diri kepada Allah.

“Syukur saya beransur sihat. Saya dan suami luangkan masa untuk bercuti dan dalam masa sama saya jaga pemakanan juga. Alhamdulillah, saya dapat rezeki ham1l kali ketiga empat bulan kemudian.

“Tidak seperti dua kandungan terdahulu, saya ambil langkah untuk tidak menghebohkan keham1lan ketiga di media sosial. Sebelum ini, saya umum di media sosial dengan niat nak kongsi berita gembira.

baby 3

Ibu dan bapa Aliiya yang kini menetap di Jogjakarta.

“Tapi betul petua orang tua-tua… seeloknya usah hebohkan awal-awal, takvt ada orang niat j4hat. Hanya apabila kandungan masuk bulan ketujuh, barulah saya kongsi di media sosial,” ujarnya lagi.

Aliiya akhirnya selamat melahirkan seorang bayi lelaki pada 15 Januari 2021.

Tidak menyangka videonya meraih sehingga melebihi 150,000 jumlah tontonan di TikTok, Aliiya berkata perkongsiannya sekadar untuk menceritakan pengalaman sendiri agar dapat dijadikan iktibar oleh wanita lain.

“Mengikut pengalaman saya, awal-awal ham1l tu cukup famili saja tahu. Kalau nak beritahu kepada orang lain, tunggu kandungan besar sikit.

“Ya, saya trauma. InsyaAllah apabila ada next baby kelak, saya tak nak tunjuk dahulu. Saya jadikan kisah lalu sebagai pengajaran.

“Niat kita baik nak kongsi berita gembira tapi kita tak tahu, mungkin ada orang kurang senang lalu mendoakan perkara yang tidak baik pula,” akhirinya.

 

 

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Berita Stedy Media

Sumber : mstar

Be the first to comment on "Dua anak men1nggal dalam peurvt selepas mimpi aneh, wanita tak kongsi berita keham1lan ke-3 di media sosial setelah jumpa ustaz"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*