Pelanggan merungut tak kenyang makan nasi lemak bungkus RM1, tudvh peniaga nak cepat kaya… “Ikan bilis seekor belah empat”

TIDAK dinafikan ramai yang mengeluh dengan kenaikan harga makanan berikutan kos bahan mentah naik mend4dak.

Walau bagaimanapun bukan semua peniaga makanan bertindak sedemikian kerana segelintir mereka masih mengekalkan harga yang paling relevan.

Namun realitinya masih terdapat pengguna yang mengeluh apabila makanan yang dibeli dikatakan tidak setimpal.

Begitulah perkongsian seorang lelaki yang terkejut dengan nasi lemak bungkus bersaiz kecil yang dibeli pada harga RM1.

Menurutnya, portion nasi itu tidak memadai kerana boleh dihabiskan dengan hanya beberapa suap.

“Nasi lemak RM1. Sesudu, dua sudu settle. Aduhai,” luahnya menerusi satu video yang kini tul4r di media sosial.

nasi lemak RM1 2

Pelanggan mengelvh hanya dua sudu nasi bagi nasi lemak berharga RM1.

Malah dakw4nya, tidak hairanlah segelintir peniaga nasi lemak boleh menjadi kaya-raya kerana menjual dalam bungkusan yang begitu kecil.

“Betul-betul mahal harga… ikan bilis seekor belah empat, belah tiga pun tak tahu la.

“Telur sebiji buat 10,” katanya menerusi video berdurasi 20 saat dengan kapsyen ‘Nasi lemak RM1 dua sudu je’.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Pada rakaman tersebut dia membelek bungkusan nasi lemak menggunakan kertas surat khabar yang dilapik dengan daun pisang, di mana di dalamnya mengandungi nasi, telur dan beberapa ekor ikan bilis serta sambal.

nasi lemak RM1 3

Nasi lemak RM1 yang mengandungi nasi, telur, ikan bilis dan sambal.

Bagaimanapun, rata-rata netizen berpandangan sebaliknya dengan menyifatkan nasi lemak bungkus RM1 itu berbaloi dan setimpal dengan harganya pada zaman sekarang.

“Sesuai la dengan harga RM1 untuk tahun 2022 bang.

“Sesuai dengan harga la tu. Ikan bilis, ada telur, ada sambal. Cukup syarat.”

“Ok lah tu. Daun pisang tu dia (peniaga) beli.”

“Kau expect penuh satu pinggan ke bang RM1?” katanya.

nasi lemak RM1 4

Antara komen netizen.

Dalam pada itu, ada yang menyifatkan harga RM1 untuk sebungkus nasi lemak berkenaan juga ideal bagi mereka yang kurang berkemampuan.

“Mana tau ada antara kita yang dalam poket cuma ada RM1 untuk makan.

“Sekurang-kurangnya dia dapat makan nasi lemak,” ujar seorang netizen.

 

 

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Berita Stedy Media

Sumber : mStar

Be the first to comment on "Pelanggan merungut tak kenyang makan nasi lemak bungkus RM1, tudvh peniaga nak cepat kaya… “Ikan bilis seekor belah empat”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*