‘Catwalk’ Dengan Rok0k, Ini Tegvran Padu Dr Noor Hisham Kepada Noh Salleh

 

Pada Ahad lalu, penyanyi Noh Salleh selamba ‘catwalk’ di khalayak umum dengan rok0k ketika Minggu Fesyen Kuala Lumpur 2022 (KLFW2022).

Perbuatan Noh itu telah mengundang Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham untuk memberi tegvran.

Katanya, pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) memandang serius terhadap 1su berkaitan selebriti yang menunjukkan tingkah laku tidak senonoh kepada umum seperti mer0kok.

“Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) memandang serius terhadap 1su berkaitan artis yang menonjolkan tingkah laku seperti merokok dan mengh1sap v4pe di khalayak ramai dan di pentas persembahan.

Perbuatan ini menunjukkan contoh yang tidak baik kepada masyarakat sekeliling terutama kepada kanak-kanak dan remaja.

Dari sudut kesihatan, perbuatan mer0kok atau mengh1sap v4pe sememangnya mendatangkan kemud4ratan baik kepada perok0k dan orang di sekeliling mereka.”

Teg4s Dr Noor Hisham, golongan selebriti seharusnya menjaga tingkah laku kerana tindak-tanduk mereka sering dipandang serta menjadi ikutan dalam kalangan peminat.

“Sebagai seorang selebriti, tingkah laku mereka sentiasa diperhatikan oleh masyarakat dan akan menjadi ikutan. Oleh itu, sebagai selebriti mereka mempunyai tanggungjawab untuk menunjukkan tingkah laku yang baik yang boleh menjadi teladan kepada masyarakat.

KKM menyeru setiap lapisan masyarakat termasuk artis dan selebriti untuk membantu usaha KKM bagi memastikan perbuatan merok0k dapat dijadikan sebagai satu budaya yang tidak diterima lagi dalam kalangan masyarakat.”

Dalam pada itu, Dr Noor Hisham menyatakan ini juga selaras dengan hasrat KKM untuk membentangkan Rang Undang-undang Kawalan Produk Tembakau dan Merokok 2022 supaya kawalan terhadap produk merokok secara komprehensif dapat dilaksanakan bagi mengekang masalah merokok di kalangan masyarakat Malaysia.

 

Sumber: Facebook @Noor Hisham Abdullah

 

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Berita Stedy Media

Sumber :  OHBULAN

Be the first to comment on "‘Catwalk’ Dengan Rok0k, Ini Tegvran Padu Dr Noor Hisham Kepada Noh Salleh"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*