Bapa terdes4k nak juval laptop, sanggup turuvnkan harga selepas mesej lama tak dibalas! Pemuda n4fi ‘sid4i’ pakcik

 

NIAT mahu berkongsi mengenai kisah kesusahan seorang bapa sebagai pengajaran, namun lain pula jadinya.

Semuanya bermula dari satu perkongsian mengenai pengorbanan seorang bapa yang mahu menjual komputer riba miliknya bagi membiayai perbelanjaan anaknya di kolej.

“Assalamualaikum Aidil. Pakcik ada laptop jenama Compaq nak tolak (jual) RM300. Nak pakai duit untuk anak pakcik di kolej,” demikian kata si bapa menerusi satu mesej.

“Sekejap,” balas pengguna Facebook Aidil Iskandar.

pakcik jual laptop 5

Seorang bapa memerlukan wang bagi membiayai perbelanjaan anaknya di kolej.

Tersentuh dan bersimpati dengan kesusahan yang dialami pakcik tersebut, Aidil meluahkan pandangan peribadinya.

“Bila aku dapat chat macam ni aku jadi macam tak tahu nak kata apa. Risau kalau ayahnya korbankan segala benda tapi anaknya tak buat bersungguh-sungguh.

“Mungkin kita tak pernah rasa susah hingga macam ni, tapi orang lain mungkin selalu rasa susah macam ni. Ya Allah murahkanlah rezeki kami, ampunkanlah segala d0sa kami,” tulisnya.

Bagaimanapun, tangkap layar mesej yang dikongsi Aidil di Facebook menerima krit!kan net!zen gara-gara dia tidak memberi jawapan kepada pertanyaan pakcik tersebut.

Selepas hampir lima jam, bapa yang meminta bantuan itu sekali lagi menghantar mesej yang kelihatan terdes4k untuk menjual komputer peribadinya dengan mengurangkan harga.

“Maaf Aidil, nak beli tak, pakcik kurangkan lagi, RM280. Kalau setuju nanti lepas solat Isyak pakcik pergi stall Aidil,” kata bapa tersebut.

pakcik jual laptop 3

Tangkap layar mesej yang dihantar oleh pakcik tersebut.

Menerusi ruangan komen, segelintir net!zen men3gur Aidil yang membuatkan pakcik berkenaan kena ‘sidai’ (menunggu lama).

“Kalau boleh jangan biarkan orang tertunggu-tunggu untuk reply chat.”

“Kot kata sekejap tu, pastikan betul-betul sekejap. Ni dipalaunya pakcik berjam-jam. Tapi semoga pakcik ini dapat dibantu.

“Mula-mula rasa kasihan. Tapi bila kau palau chat pakcik tu, rasa beng4ng pula.”

“Dia punya sekejap tu, hanya bagi orang fake hope (harapan palsu). Apa la,” demikian antara komen netizen.

komen pakcik jual laptop total

Komen netizen yang simpati dengan pakcik dibiarkan menunggu lama.

Susulan kec4man yang diterima, Aidil tampil menjelaskan perkara sebenar dan men4fikan dirinya memperm4inkan pakcik tersebut.

Malah, dia turut mended4hkan bahawa pakcik berkenaan telah menerima bantuan daripadanya sejak awal pandemik c0v1d19.

pakcik jual laptop 7

Tangkap layar sambungan mesej Aidil bersama pakcik tersebut.

“Ramai yang kec4m saya, tapi tak tahu keadaan masa tu saya kat mana dan buat apa. Ada yang cakap saya sc4m orang, ada yang cakap saya ‘sidai’ pakcik ni.

“Semua bantuan pakcik ni saya yang bagi dari awal PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) hingga sekarang,” katanya sambil memaklumkan komputer riba milik pakcik tersebut telah dibeli oleh seorang rakannya.

pakcik jual laptop 6

Penjelasan Aidil susulan kec4man netizen.

Aidil yang merupakan pengasas kepada pengeIuar mak4nan viral turut menjelaskan perkongsian tangkap layar perbualan tersebut yang bertujuan untuk dijadikan pengajaran oleh masyarakat.

“Saya cuma kongsi ayat dia nak jual tu je untuk membuka mata anak-anak yang lain di luar sana. Kenapa saya tak kongsi nombor akaun pakcik ni?

“Ada sebab-sebab tertentu. Kalau anda nak nombor akaun pakcik ni, saya boleh bagi dengan orang yang PM (mesej secara langsung) saya sahaja.

“Kenapa saya tutup nama pakcik ni, agar tidak membuka a!b dia. Terima kasih kepada yang berkata burvk, mungkin anda tak kenal hati manusia,” katanya.

 

 

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Berita Stedy Media

Sumber : mstar

Be the first to comment on "Bapa terdes4k nak juval laptop, sanggup turuvnkan harga selepas mesej lama tak dibalas! Pemuda n4fi ‘sid4i’ pakcik"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*