“Kali Ni Mak K4lah” – Ibu Disahkan Kan$er Tahap 4, Merayuu Dengan Anak Tak Mahu ‘Kem0’

Mendapat perkhabaran mengena1 penyak1t kr1tikal pasti membuatkan sesiapa sahaja dil4nda perasaan $edih dan mvrung.

Apatah lagi sekiranya sebelum jatvh $akit, tubuh dalam keadaan sihat dan langsung tidak menunjukkan sebarang $imptom.

Begitulah juga dengan kisah yang dikongsikan oleh wanita ini mengenai ibunya yang baru didiagn0s mengh1dap kan$er u$us tahap 4, Jun lalu.

Video yang dimuat naik di aplikasi TikTok iaitu rakaman suara (voice note) si ibu yang meluahkan rasa $akit dan merayv untuk tidak mahu meneruskan se$i r4watan kem0terapi, benar-benar menyentvh hati netizen.

Bercerita bagaimana ibunya, Saedah, 73, jatvh $akit sebelum did1agnos mengh1dap kan$er u$us, wanita yang hanya mahu dikenali sebagai Aliza berkata segala-galanya bermula pada awal pagi, 29 Jun lalu ketika warga emas itu mahu menunaikan solat Subuh.

“Ibu saya sebelum ini sangat aktif, nak tengok dia dem4m pun svsah. Masa kena Cov1d19 pun sihat, tak ada gej4la. Ibu suka berdikari, jadi dia tinggal seorang diri.

“Sejarah ke$ihatan pun okay, tak ada kenc1ng manis dan dar4h tinggi terk4wal. Hinggalah pada awal pagi 29 Jun lalu, waktu nak ambil wuduk untuk solat Subuh, ibu terasa $akit perut.

“Dia kata macam nak buang air besar dan $akit berlarutan sampai tengah hari. Jadi adik hantarkan ibu ke klinik. D0ktor kata kemungkinan gastr1k. Kalau $akit tak berkurang bawa ke h0spital.

Ibu Aliza tidak $edarkan diri selama enam hari ketika dir4wat di institut r4watan rap1.

“Malam hari yang sama, ibu berulang ke tanda$ dan walau dah makan ub4t klinik, $akitnya tak berkurang.

Anak saya kata tak boleh tunggu esok, jadi malam itu juga kami terus ke H0spital Sultan Ibrahim (HSI),” ujar wanita berusia 52 tahun ini.

Menurut Aliza, ibunya kemudian dimaklumkan perlu menjalan1 pembed4han untuk mengetahui pvnca sebenar memandangkan hasil imba$an (CT Scan) tidak dapat mengenal pasti penyak1t yang diderita1nya.

Perkhabaran yang disampaikan oleh d0ktor sejurus selepas pembed4han berjaya dilakvkan pada keesokan harinya, benar-benar membuatkan Aliza dan tiga lagi adik beradiknya terkejvt.

“Dokt0r maklumkan kan$er dah pecah dalam pervt, kuman mereb4k. Dah $tage 4.

Mujur kami cepat bawa ho$pital. Kalau lambat, doktor kata kami perlu bersedia dengan apa jua kemungkinan kerana ibu kr1tikal selepas pembed4han,” ujar anak kedua daripada empat adik beradik ini.

Sewaktu menjalan1 pu$ingan pertama kem0terapi pada 8 September lalu.

Tambah Aliza, ibunya tidak $edarkan diri selama enam hari selepas pembed4han dan menghabiskan masa kira-kira 10 hari di ho$pital sebelum diben4rkan pulang.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Berita_viral22 (@berita_viral22)

Sama seperti pe$akit kan$er yang lain, ibunya perlu menjalan1 r4watan kem0terapi sebanyak lapan pusingan dalam masa enam bulan, dan fa$a berkenaan sememangnya sangat menc4bar bukan sahaja buat warga emas berkenaan, malah Aliza dan adik beradiknya.

“Sebelum start kem0terapi, d0ktor dah terangkan impl1kasi dan bagi ub4t. Kali pertama ibu kem0terapi pada 8 September.

“Dia faham penerangan d0ktor, tapi bila dah lalui, dia tak tah4n dan merayu-rayu nak berhenti. Saya yang jaga ibu sekarang, memang tak sanggup dengar dia merayu setiap hari.

“Pua$ saya pujuk, tapi ibu macam tak mahu teruskan. Itu yang dia hantar voice note dekat adik saya, merayu perkara yang sama. Voice note itu dihantar empat hari selepas kem0terapi pertama.

“Orang lain yang dengar pun $edih, apatah lagi kami sebagai anak-anaknya. Dulu ibu $usah nak $akit, kali ini, memang dia ‘k4lah’.

“Pua$ kami pujuk… saya siap tunjukkan lagi komen-komen netizen yang beri kata $emangat padanya, ada yang kata awal-awal memang tak tahan sebab badan baru nak adapt… tapi ibu tetap merayu,” ujarnya yang menetap di Johor Bahru.

Aliza dan adik beradiknya akan mencari ikhtiar lain demi memastikan ibu mereka kembali $embuh.

Aliza berkata, ibunya dijadualkan menjalani kem0terapi kedua pada Khamis depan.

“Saya dan adik beradik cuba slow talk… kami hanya mahu ibu sihat. Kalaulah nanti ibu tetap dengan keputu$annya, mungkin kami akan ikhtiar cara lain… demi ibu,” ujarnya lagi.

Dalam masa yang sama, Aliza mengucapkan terima kasih kepada netizen yang membanj1ri ruangan komen dengan kata-kata $emangat selain mendoakan ke$ihatan ibunya.

 

Sumber: Mstar

Be the first to comment on "“Kali Ni Mak K4lah” – Ibu Disahkan Kan$er Tahap 4, Merayuu Dengan Anak Tak Mahu ‘Kem0’"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*