Peniaga Nasi Lemak Tepi Jalan Mampu Pandu Vellfire, Untung Ribu-Riban Tapi Tak Isytihar Cukai…

Kadang-kadang hidup ini bukannya hanya makan gaji untuk mendapatkan wang bagi menampung kehidupan kita. Berniaga juga mampu mengubah kehidupan seseorang jika mereka rajin berusaha.

Walaupun berniaga nasi lemak, anda mampu meraih pendapatan lebih dari orang yang berkerja makan gaji dengan berusaha dan kerja keras.

Menerusi perkongsian yang dimuat naik oleh seorang pengguna @Ahmad Altajuddin di laman Facebooknya, dia meluahkan rasa kesal kerana terdapat peniaga nasi lemak tepi jalan mampu memiliki sebuah kereta mewah, Toyota Vellfire.

“Dia kata walaupun berniaga nasi lemak tepi jalan, kerja 7 pagi sampai 11 pagi saja tapi pendapatan bulanan dia cecah RM11,000.

“Sudah dua kali belanja mak pi umrah. Setakat gaji pegawai bank tu katanya, banyak lagi pendapatan bulanan dia. Tapi tak nak declare inc0me tax,” ujarnya.

Tambah lelaki itu lagi, sikap angkvh peniaga tersebut ter$erlah apabila mereka memaklumkan mampu membeli kereta Myvi secara tunai tanpa perlu membuat pinjaman l0an daripada pihak bank.

Bagaimanapun, segalanya berubah apabila mereka menerima surat penalti daripada pihak Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) disebabkan tidak membayar cukai selama lima tahun membuka perniagaan.

Jelasnya lagi, mereka sepatutnya adalah golongan T20 apabila dihitungkan semula pendapatan mereka sepanjang berniaga kerana mampu untuk memakai kereta berjenama mewah, tidak seperti peniaga yang lain.

Bukan itu sahaja, lelaki itu turut mend3dahkan peniaga tersebut merupakan golongan yang menerima bantuan BR1M, zakat, bantuan peniaga malah bantuan kerajaan negeri.

 

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Berita Stedy Media

Sumber: FB@B40 Buat Perangai Apa Harini

Be the first to comment on "Peniaga Nasi Lemak Tepi Jalan Mampu Pandu Vellfire, Untung Ribu-Riban Tapi Tak Isytihar Cukai…"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*