‘Pergi’ Selepas 13 Hari Masuk Islam

Seremban: “Sudah lama anak berminat dengan Islam, tetapi hasrat itu tertanggvh sebaik dia dimasukkan ke hospital kerana menjalani raw5tan ak1bat penyak1t SLE (auto 1mun) sejak sebulan lalu,” kata Hanna Zulaikha Abdullah, 51.

Hanna Zulaikha berkata, dia terlebih dahulu memelvk agama Islam di Pu$at D4kwah Islamiah, Paroi, pada 3 Ogos lalu.

Sementara, anak perempuannya, Fatimah Abdullah, 25, memelvk agama Islam pada 8 September lalu, ketika menerima r4watan di Ho$pital Tuanku Ja’afar (HTJ), di sini.

“Arw4h sendiri memilih nama Fatimah sebaik mengucapkan dua kalimah syahadah di katil h0spital baru-baru ini.

“Wajahnya nampak ceria dan dia memberitahu jiwanya terasa tenang seolah-olah baru dilah1rkan walaupun ketika itu sedang $akit,” katanya ketika ditemui selepas pengebumian anaknya di Tanah Perkvburan Islam Ainsdale di sini, hari ini.

Hanna Zulaikha berkata, walaupun sed1h dengan pemergian anaknya pada 20 September lalu, namun dia bersyukur kerana Fatimah ‘pergi’ selepas memelvk agama Islam.

“Ketika naz4k, arw4h anak sempat menyebut nama Allah dengan ter4ng yang membuatkan saya benar-benar terharv,” katanya.

Menurutnya, dia berterima kasih kepada pihak Pu$at D4kwah Islamiah, Paroi yang membantu menguruskan pengebum1an arw4h Fatimah.

Katanya, jen4zah anaknya baru dapat dikebumikan hari ini kerana perlu melalui pelbagai prosedur pervbatan, selain perlu disahkan beba$ Cov1d-19.

Sementara itu, petugas pengurusan saudara baru, Pusat D4kwah Islamiah, Paroi, Fathiah Doris Abdullah berkata, dia dihubungi ibu arw4h memaklumkan anaknya yang sedang menerima rawat4n di hosp1tal ingin memelvk agama Islam.

“Saya bersama rakan pejabat terus ke h0spital untuk menunaikan hasrat arw4h,” katanya.

 

Sumber: Harian Metro

Be the first to comment on "‘Pergi’ Selepas 13 Hari Masuk Islam"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*