“Nekad Berubah Selepas Ibu 81 Tahun Datang Melawat Sambil Bertongkat!..” Kisah Fuad Rahman Disebalik Tirai Be$i

Setiap insan tidak lepas dari ke$ilapan masa silam. Ada yang kisahnya biasa-biasa sahaja. Malah, ada juga yang pernah terpal1t dengan jen4yah dan sebagainya.

Namun, siapa kita hendak menghvkum mereka jika suatu hari nanti mereka bertaubat dan sedia meninggalkan epis0d hitam yang pernah mereka lakvkan. Begitulah dengan Fuad.

Fuad atau nama sebenarnya, Mohamed Fuad Abdul Rahman, 43, berkata, hatinya terjentik untuk berubah selepas ibu bertongkat hadir melawatnya di balik t1rai be$i.

Saat melihat ibu tersayang datang melawat ketika berada dalam tahanan penj4ra membuatkan peserta program Gegar Vaganza musim kesembilan (GV9) Fuad Rahman insaf.

“Ibu saya datang melawat dengan bertongkat kerana keadaannya yang sudah tidak berapa kuat berjalan. Apabila saya tatap wajah ibu ketika itu, terus buat saya ter$edar. Ketika itulah saya kata, inilah masanya, full stop!

“Kali terakhir, saya dijatuh1 hvkuman tujuh tahun tiga bulan dengan enam kali $ebatan. Jadi bila mak datang melawat dengan bert0ngkat… Dulu kita ‘tele-visit’, sebab mak nak jalan tak berapa kvat. Hanya menerusi panggilan video begitu.

“Tertanya juga ketika itu, mengapa mak ‘mel4wat’ saya dengan cara begini? Sekali ada lawatan terbuka dan saya antara bandvan yang berpeluang jumpa pelawat, ketika itulah saya kata ‘this is the time, full stop.

“No more… sebab saya dekat ‘dalam’, takvt mak apa-apa jadi dekat luar. Sebab saya sudah tengok banyak kawan-kawan yang ibu atau bapa men1nggal, mereka tak sempat keluar.

“Malah kalau dapat keluar pun, orang-orang sekeliling bukan nak melawat arw4h, orang mungkin nak tengok kita. Jadi rasa tak seronok, saya tak mahu macam tu’,” katanya.

Menceritakan detik berada di sebalik tirai be$i, Fuad berkata, ia telah mendorongnya untuk memperbaiki diri dan mendekatkan diri kepada Allah.

Ketika itu juga kata penyanyi berasal dari Singapura itu, dia mula menjaga solat selain tekun mendalami ilmu agama menerusi kelas yang diadakan di dalam penjara.

Aada persembahan minggu keempat yang bertemakan kerohanian dan kemanusian, Fuad dilihat tidak dapat menahan air mata ketika menyampaikan lagu berjudul Layang-Layang Terputus Talinya.

Disebabkan em0si dalam diri ketika berada di atas pentas, dia juga dilihat sedikit ‘g0yang’ saat awal memulakan persembahan.

Walaupun menunjukkan prestasi baik sepanjang bersaing di pentas GV9, Fuad terpaksa berpuas hati di kedudukan kelapan pada malam Ahad dengan jumlah markah juri 65 peratus.

 

 

Sumber: Mstar

 

Be the first to comment on "“Nekad Berubah Selepas Ibu 81 Tahun Datang Melawat Sambil Bertongkat!..” Kisah Fuad Rahman Disebalik Tirai Be$i"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*